banner564

Hedef refah artışı

Ziyaretlerine başlayan yeni Büyükelçi Başçeri, KKTC’ye destek mesajları verdi

Hedef refah artışı
banner598

   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya güven mektubunu sunmasının ardından görevine önceki gün başlayan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri, dün  Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve Milli Eğitim, Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu.

   Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri,  kabullerde yaptığı konuşmalarda meslek hayatını Lefkoşa’da geçirdiğini belirterek yeni görevinin hayırlara vesile olmasını temenni etti.  
   Kıbrıs’ta daha önce de görev yaptığını buradan kopmadığını belirterek, yeniden burada olmaktan gurur duyduğunu kaydeden Başçeri, “Hem insanımızın, hem Kıbrıs Türkü’nün refah ve mutluluğu için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi. 
   Kıbrıs Türkü’nün refah ve mutluluğu için güzel işlere imza atmayı ümit ettiğini belirten Başçeri, Büyükelçiliğinin tüm imkânlarıyla her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olduğunu ve elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi.
   Adaya 3.  gelişi olduğunu da ifade eden Başçeri şöyle konuştu:
 “Büyükelçi unvanı  ile, edindiğim tecrübeyi bilgi birikimini aktarabilmenin umudu ve heyecanı ile buradayım, umut ederim hem Türk insanı için hem de Kıbrıs Türkü’nün huzur ve refahı için burada birlikte yapacaklarımız ve sizin yaptıklarınıza sağlayacağımız  katkı, bizi  bu göreve tercih edenlere karşı mahcup olmamamızı sağlar. Her türlü imkan ve kabiliyetimizle Büyükelçilik olarak çalışmalarınızda yardımcı olmak için elimizden  geleni gösterteceğimizden emin olabilirsiniz. Her ne kadar da ‘büyükelçi’ unvanına sahip olsam da sizlerin bir dostu olarak iyi işlere imza atmaya çalışacağız.”

Uluçay: Adımlar atacağız
   Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay kabulde yaptığı konuşmada, Başçeri’yi geçmişte ülkede görev yapmış olmasından dolayı iyi tanıdıklarını, ekonomi ve siyasi konularda güzel işler yapacaklarına inandığını söyledi.
Türk Lirasından kaynaklanan ekonomik sıkıntıların maliyenin bütçe dengelerinin sarsılmasına neden olduğunu kaydeden Uluçay, Türkiye’de de sistem değişikliği yapılması, bununla birlikte Türkiye ile KKTC arasındaki kurumsal ilişkilerin yeni şekli ile hayata geçirilmemiş olması nedeniyle, ülkede ekonomik sıkıntılar yaşandığını anlattı. 
Uluçay, bunun, ciddi anlamda üzerinde durulması gereken bir husus olduğunu söyledi. Uluçay, “İnanıyorum ki bu konularda da adımlar atacağız” dedi.”

Kapılar katkı yapacak
   Derinya ve Aplıç’ta 12 Kasım’da açılacak olan geçiş kapıları hakkında ise Uluçay, kapıların Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halkları arasındaki güvenin gelişmesinin yanında Kuzey Kıbrıs’ın turizm gelirlerine de katkı yapacağına inandığını söyledi.
   Son dönemde Kıbrıs sorununun çözüm sürecine bir ivme kazandırılmaya çalışıldığını, beklentilerinin bu çabaların olumlu sonuç vermesi olduğunu kaydeden Uluçay, Kıbrıs sorunun çözümünün ada etrafındaki doğal kaynakların ortak kullanımı açısından da önem arz ettiğini söyledi.
    İki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümün sadece adada değil bölgede de istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağını kaydeden Uluçay, mücadeleyi Türkiye ile işbirliği içerisinde sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

Erhürman: Büyük şans 
Başbakan Tufan Erhürman  Büyükelçi Başçeri’yi kabulünde yaptığı konuşmada, KKTC’yi, halkı ve ülkede yaşanan sorunları yakından bilen birinin göreve atanmasının büyük bir şans ve mutluluk olduğunu kaydetti.
Türkiye ile ilişkilerin yaşamsal olduğuna işaret eden Erhürman, ilişkileri daha da ileriye taşıyarak önemli bir sayfa açacaklarına inanç belirtti. 
Erhürman, Başçeri’ye yeni görevinde başarılar diledi. 

Denktaş: Yolumuza devam
Maliye  Bakanı Serdar Denktaş, görüşmede yaptığı konuşmada, Başçeri’ye yeni görevinin hayırlı olmasını diledi ve uzun süre siyasette olmanın bir faydası olarak Başçeri’yi genç bir diplomatken tanıdığını ve birlikte çalışma imkanı bulduklarını söyledi.
“Aradan yıllar geçti şimdi Büyükelçi olarak buradasınız, çok güzel ilişkiler içerisinde yolumuza devam edeceğiz” diyen Denktaş  Başçeri’nin Kıbrıs’ı ve Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini çok iyi bilen biri olduğunu, o yüzden tanıtım gerekmediğini dile getirdi.
Serdar Denktaş, Başçeri’nin  çok hızlı bir şekilde göreve başlayacağını belirtti.

Özersay başarı diledi
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Büyükelçi Murat Başçeri’yi kabulünde yaptığı konuşmada, ziyaretten dolayı teşekkür etti.
 Yeni Büyükleçiyle çeşitli vesilelerle önceden verimli ve uyumlu çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Bakan Özersay, yeni dönemde iki ülke arasında mevcut iyi ilişkileri daha ileriye götürüleceğine inanç belirterek, Başçeri’yi yeni üstlendiği görevinden dolayı kutladı ve başarı dileklerini iletti.

Özyiğit:Sağlam ilişkiler 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit Büyükelçi Murat Başçeri’yi kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ı yakından tanıyan ve Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini bilen birinin bu görevi üstlenmesinin Kıbrıs Türkleri için bir şans olduğunu kaydetti.
Özyiğit, Başçeri’nin yeni görevinin iki ülke arasında var olan sağlam ilişkilerin çok daha sağlam ve güçlü bir zemine oturtularak, Kıbrıs Türkünün gelişimine ve dünyayla kucaklaşmasına vesile olmasını dilediklerini belirterek, iş ve güç birliği yapacak olmanın kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Eroğlu:Kıbrıs’ı biliyor
Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabulde, Lefkoşa Büyükelçiliğinde görev yapmasından dolayı Murat Başçeri’nin Kıbrıs sorununu iyi bilen bir büyükelçi olduğunu kaydetti.
Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerinin yeniden başlaması olasılığına değinen Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde “uzlaşma niyeti gördüğünü söyleyemeyeceğini” söyledi. Ancak bunun Dünya ve Kuzey Kıbrıs’taki bazı kesimlerin de görmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, müzakere süreci yeniden başlayacaksa sürecin, ucu açık olmaması ve “sonuç odaklı, zaman sınırlı” olması gerektiğini vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474