banner564

Hiçbir eczanede yok

Gribin tedavisinde yaygın olarak kullanılan Tamiflu krizi yaşanıyor

Hiçbir eczanede yok
banner598

 Suna ERDEN

Kış aylarında grip tedavisinde kullanılan Tamiflu isimli ilaç eczanelerde bulunmuyor. İlaç sadece devlet bünyesinde hastalara veriliyor, özel klinik veya özel hastanelerde reçete alan hastalar eğer Tamiflu almak isterse devlet hastanesinin yolunu tutmak zorunda kalıyor. 
Özel klinik ve özel hastanede çalışan doktorlar bu duruma isyan ediyor. Yazdıkları reçete ile eczaneye gidemeyen hastalara zorluk çıkarıldığını belirten doktorlar, devletin ilacı tekeline aldığını savunuyor. Diyalog’a konuşan Sağlık Bakanı Filiz Besim ise “İlacın serbest piyasada satılmasını istemiyoruz. Bu ilaçların çok titiz kullanılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Doktorlar isyanda
Kış aylarında olunması nedeni ile grip vakalarında artış yaşandı. 
Hasta sayısının çoğalması üzerine Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde Grip Polikliniği kuruldu. 
Bir süre önce ülkede yaşanan ilaç krizi, geçtiğimiz Cuma günü grip ilaçlarının gelmesi ile son bulurken, bu kez de özel klinik, özel hastane ve eczanelerde sorunlar başladı.
Ağır girip vakalarının tedavisinde kullanılan Tamiflu ilacı şu anda sadece devlet bünyesinde bulunuyor. 
Eğer bir hasta, özel doktora gidip kendisine Tamiflu ilacı verilirse reçeteyi alıp devlet hastanesine ya da Devlet Ecza Deposu’na gitmek zorunda kalıyor. 
Dolayısı ile özel klinik veya özel hastanelere doktora giden hastalar piyasada grip ilacı bulamıyor. Ülkedeki hiçbir eczaneye Tamiflu ilacı verilmezken, görüşüne başvurulan özel çalışan doktorlar buna isyan ediyor.
Özel klinik veya özel hastanede bir doktor tarafından yazılan reçete ile ilaç alınamıyor olmasını eleştiren doktorlar, “Devlet neden Tamiflu ilacını tekeline aldı. Neden sadece devlet hastanesi bünyesinde veriliyor. Özel hastaneye giden bir hasta bir de dönüp saatlerce ilaç kuyruğuna girmek zorunda mı” şeklinde konuşuyor.
Muadili de (Eşdeğer) olmayan Tamiflu ilacı Türkiye’de 37 lira, KKTC’de ise 50 liraya veriliyor. Domuz gribi başta olmak üzere ağır enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilacın sadece devlet bünyesinde tutulmasının nedenin ise “Etkisini kaybetmemesi” olduğu belirtiliyor.

Besim: Kontrol altında tutmamız gerekiyor
Sağlık Bakanı Filiz Besim, eczanelerde Tamiflu ilacının olmadığını doğrularken,  bunun nedenini “İlacın serbest piyasada satılmasını istemiyoruz. Bu ilaçların çok titiz kullanılması gerekiyor” şeklinde açıkladı.
Bakan Besim, Tamiflu ilacının kontrol dışı kullanımının sakıncalı olacağını belirterek, şunları söyledi:
“Eğer kontrol dışı kullanılırsa, yanlış tüketilirse etkisini kaybedebilir. Çünkü virüsler ilaca karşı bağışıklık kazanabilir. Eğer bağışıklık kazanırsa gelecek yıl kış aylarında hastalara ne vereceğiz. Denetimi çok titizlik gerektirdiği için bu şekilde bir uygulama yaptık. Dünyada da örnekleri vardır.” 
Bakan Besim, ilacın devlet hastanesi ve Devlet Ecza Deposu’ndan alınabileceğini ifade etti. Devletin elinde yeteri kadar ilaç olduğunu ifade eden Besim, “Elimizde yeterince ilaç var, devlet hastanesindeki hekimlerimiz de yeterince deneyimlidir. Panik yapacak bir yoktur. En geç 15 gün içerisinde grip vakaları azalacaktır ”dedi.

FOTO>>TAMİFLU


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474