banner564

İade süreci başlatıldı

Türkiye’de FETÖ soruşturması kapsamında aranan ve KKTC’de yakalanan Ali Osman Çini ile Ali Rıza Çelikbaş cezaevine gönderildi

İade süreci başlatıldı
banner598

 Gamze PİR BAYKUR

KKTC’de 2017 yılından beri izinsiz ikamet ettikleri tespit edilen ve yürütülen ileri soruşturmada Türkiye’de FETÖ soruşturması kapsamında haklarında tutuklama kararı bulunduğu belirlenen zanlı Ali Osman Çini ve Ali Rıza Çelikbaş, dün yeniden Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. “KKTC’de izinsiz ikamet etmek” suçundan dolayı mahkemeye çıkarılan zanlı Çini ve Çelikbaş, davaları görüşülünceye ve iade işlemleri tamamlanıncaya değin 20 günü geçmemek şartı ile hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderildi. Zanlı Çini ve Çelikbaş’ın tutuklu olarak iade edilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti ile gerekli yazışmalar başlatıldı.

Aylarca kaçak çalıştılar
Meselenin tahkikat subayı Müfettiş Muavini Faysal Güden, 30 Mart 2018 tarihinde Mağusa Polis Müdürlüğüne bağlı Adli Şube Ekipleri tarafından yapılan kontrol sırasında zanlı Ali Osman Çini ve Ali Rıza Çelikbaş’ın KKTC’de ikamet izinsiz ikamet ettiklerinin tespit edildiğini açıkladı. Güden, yapılan kontrolde zanlı Çini’nin askerlik görevini yapmak için KKTC’ye geldiği ve 30 Temmuz 2017 tarihinde askerlik görevini tamamladıktan sonra yasal süre olan 15 gün içerisinde KKTC’den ayrılmayarak 15 Ağustos 2017 tarihinden 30 Mart 2018 tarihine kadar KKTC’de izinsiz ikamet ettiğinin tespit edildiğini belirtti. Güden, zanlı Çini’nin ise Türkiye’de Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından silahlı terör örgütü kurma ve yönetme suçundan dolayı hakkında tutuklama kararı olduğunun da öğrenildiğini açıkladı. Zanlı Çelikbaş’ın, KKTC’ye askerlik görevini yapmak için geldiğini, askerlik görevini tamamlayıp, KKTC’den çıkış yapmayarak 16 Mayıs 2017 tarihinden 30 Mart 2018 tarihine kadar KKTC’de izinsiz ikamet ettiğinin tespit edildiğini belirten Güden, Çelikbaş’ın da Antalya 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından silahlı terör örgütüne üye olma suçundan arandığının tespit edildiğini açıkladı.

Cezaevine gönderildiler
Güden, zanlıların 31 Mart 2018 tarihinde mahkeme huzuruna çıkartılarak aleyhlerinde 3 gün, 2 Nisan tarihinde ise 8 gün tutukluluk süresi temin edildiğini anımsatarak, alınan bu süreler içerisinde her iki zanlıya KKTC’de kalmalarında yardımcı olduğu tespit edilen Rıfat Öztemur’un da tutuklanarak mahkemeye çıkarıldığını ve teminata bağlandığını açıkladı. Her iki zanlı hakkında Türkiye’de tutuklama emri olduğunu yineleyen Güden, hem davaları görüşülünceye kadar hem de zanlıların iadesi için Türkiye ile başlatılan yazışma işlemlerinin tamamlanabilmesi için hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilmelerini talep etti.
Yargıç Gökhan Asafoğulları, zanlı Ali Osman Çini ile Ali Rıza Çelikbaş’ın davaları görüşülünceye ve Türkiye ile yazışma işlemleri tamamlanıncaya değin 20 günü geçmemek şartı ile hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilmesine emir verdi. 

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 11:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473