banner564

İhmale gelmez

İshal, kusma, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden ve tedavi altına alınan 13 kişinin 3’ünde Batı Nil Virüsü tespit edildi

İhmale gelmez
banner598

Çiğdem AYDIN 
İshal, kusma, yüksek ateş şikâyetiyle hastaneye başvuran ve tedavi altına alınan 13 kişinin 3’üncü Batıl Nil Virüsü tespit edildiği bildirildi.
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgiye göre; geçtiğimiz hafta içinde önce Gazimağusa hastanesine giden bir vatandaşa tansiyon hapı verildi, bir de iğne yapılarak evine gönderildi. Vatandaşın şikâyetlerinde artış olunca bu kez özel bir hastaneye götürüldüğü, ardından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk edildiği bildirildi. Halen yoğun bakımda tedavi gören hastada, gecikmeli teşhis sonucunda Batı Nil virüsü tespit edildi.
Hastanın ailesinin iddiasına göre halen devlet hastanesinde tedavi gören 13 kişiden 2’si Topçuköy, 3’ü Ötüken, 5’i Gazimağusa, 2’si de Girne’den, Lefkoşa’ya sevk edildi.
Bu arada Batıl Nil Virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. 

Batı Nil belası
Sağlık Bakanlığı, dün itibariyle ülkede 3 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığından verilen bilgiye göre, kan tahlilleri Türkiye’ye gönderilen şüpheliler içerisinde 3 kişide pozitif sonuç bildirildiği belirtilerek, Bakanlığın girişimleri sonucu Kıbrıs Rum Kesimi’de de bugün itibariyle 1 vaka bildirildiği kaydedildi.
Batı Nil Virüsü’nün nadiren nörolojik semptomlara ve çok düşük oranlarda ölümlere yol açabildiğine dikkat çekilen açıklamada, virüsün 50 yıldan fazladır birçok ülkede bildirildiği kaydedildi. 
Hastalığın genelde mevsimsel olduğu, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü belirtilen açıklamada, salgın bölgelerinin başlıca kuş göç yolları üzerinde yer aldığı, sivrisineklerin taşıyıcı kuşlardan beslenirse, virüsü alarak insanlara bulaştırabildikleri ifade edildi.

Öpüşme yolu ile bulaşmıyor
Batı Nil Virüsü’nün sivrisinekler ile bulaştığı vurgulanan açıklamada,  virüsün insandan insana bulaşmasının mümkün olmadığı, damlacık, tükürük, el sıkışma veya öpüşme yolu ile asla bulaşmadığına dikkat çekildi.

Korunma yöntemleri
Açıklamada, virüsten korunmanın, sivrisineklerle entegre mücadele ve bireysel korunma yöntemleri ile sağlanabildiğine dikkat çekildi.
Özetle hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek üreme alanlarının azaltılması ve sivrisinek sokmalarından korunmaktır.”
Foto> Batıl Nil Virüsü sivrisineklerden bulaşıyor


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473