banner564

İki devletli çözüm istiyoruz

Spehar ile online görüşen Arıklı, Cenevre’de yapılacak 5+1 toplantısı ve Maraş konusundaki düşüncelerini aktardı

İki devletli çözüm istiyoruz
banner598

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, dün akşam Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile görüştü.
Yapılan açıklamaya göre; Arıklı, online görüşmede, partisinin 27-29 Mart tarihinde Cenevre’de yapılacak 5+1 toplantısı ve Maraş konusundaki düşüncelerini aktardı.
YDP olarak Cenevre’den herhangi bir beklenti içinde olmadıklarını ve sürpriz de beklemediklerini kaydeden Arıklı, “Güney ve Kuzeyin Kıbrıs konusunda artık ortak bir noktada olmadıkları çok açık. Rumlar, Crans Montana’da kaldıkları yerden görüşmelere devam etmek ve bizi olabildiğince uzun bir süre masada tutmaya çalışıyor. Kıbrıs Türkleri ise 55 senedir gündemde olan ve 77-79 Doruk Anlaşmaları ile resmi müzakerelere başlanan federasyondan ümidini kesmiş ve yeni bir yol haritası çizmiş durumdadır. Taraflar yol ayrımını resmileştirmiştir” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin iki devletli bir çözüm istediğini ifade eden Arıklı, “BM’ye düşen artık anlamını kaybetmiş federasyon görüşmelerini sonlandırmak olmalıdır. Tıpkı Kosova’da Ahtisaari’nin yazdığı raporda olduğu gibi bu iki halkın artık bir devlet çatısı altında yaşayamayacağını tespit etmeli ve rapor yayınlamalıdır. Cenevre’de taraflar pozisyonlarını bir kez daha ortaya koyacak ve oradan ayrılacaklardır” dedi.
Maraş konusunda ise Arıklı, YDP’nin yıllar önce dile getirdiği tezle şu anda Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin uygulamaya koyduğu projenin oldukça uyumlu olduğunun altını çizdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474