banner564

İktidar fire vermedi

Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin özel komite kurulması kabul edildi, Meclis’te gerilim yaşandı

İktidar fire vermedi
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin özel bir komite kurulması ele alındı.

İlk konuşmayı yapan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının basit bir mesele olmadığını ve halkın seçip, meclise gönderdiği milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının çok da alışılmış bir durum olmadığını kaydetti.
Özgürgün, parlamenter sistemin uygulandığı bir ülkede, dokunulmazlığın kaldırılmasındaki sakıncalara işaret ederek, “O zaman işler, demokrasinin ve halkın iradesinin sorgulanacağı noktaya gelecek” dedi.
Anayasa’ya göre, çok ağır bir itham ve suçüstü durumu varsa dokunulmazlığın kaldırılması gibi bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Özgürgün, Anayasa’da halkın iradesinin dışına çıkamama adına buna yer verildiğini savundu.
Meclis’te bu konunun gündeme getirilmesinin bile yanlış olduğunu ifade eden Özgürgün, böyle bir komitenin kurulmasına dahi, meclis aritmetiği de ortadayken, karşı olduklarına işaret etti.
Özgürgün, bu isteme karşı çok net bir ret oyu vereceklerini vurguladı.

Arıklı: Ortada etik olmayan bir durum bulunuyor
YDP Milletvekili Erhan Arıklı da Anayasa’nın ilgili maddesinin çok açık olduğunu ve milletvekilinin çok ağır bir suç işlemeden yargılanamayacağını belirtti. Bir milletvekilinin mahkemeye çıkarılmaması gibi bir olayın söz konusu olmadığını ifade ederek, ortada etik olmayan bir durum bulunduğunu kaydetti.
Halkın Partisi’nin seçim öncesinde halka verdiği taahhütleri hatırlatan Arıklı, şu anda müşavirlik konusunda çok ciddi anomaliler olduğunu savunarak, “Düşünülmeden bir yasa yapılıyor, sonra çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor” deniliyor. Arıklı, yargı sistemine de değinerek, yargının çok sıkıntılı bir durumda olduğunu savunarak, eleştirilerde bulundu.


Uluçay: Başsavcılık’tan dosya geldi
Bu arada, Arıklı’nın konuşması sırasında milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Tartışmalar devam ederken söz alan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, dokunulmazlık konusunda Başsavcılıktan gelen bir dosya geldiğini belirtti.

Özersay: Meclis yargılama yapmayacak
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, HP Genel Başkanı ve Milletvekili Kudret Özersay, dokunulmazlığın ne şekilde kaldırılacağının, her okuyanın içinde ne olduğunu anlayabileceği Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’nde yer aldığını ve farklı bir uygulamanın söz konusu olmadığını vurguladı.
Özersay, Özgürgün’ün “kürsü dokunulmazlığı olması gerekir” şeklindeki sözleriyle ne istediğini daha açık bir şekilde tarif etmesini istedi.
Mecliste tartışılan konunun hükümetten gelmiş bir şey olmadığını vurgulayan Özersay, komite konusunun, Anayasa’da yazılan, iç tüzükte yer alan ve savcılıktan gelen taleple alınacak bir kararla alakalı olduğunu vurguladı ve “Bunu kimse göz ardı etmesin” dedi.
Kudret Özersay, sosyal medya paylaşımından “açık tehdit” diye söz edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Verilen bir sözün tutulması ne zamandan beri utanılacak bir şey oldu” şeklinde devam etti. Özersay, doğal olanın verilen bir sözün tutulması olduğunu vurguladı.
Koalisyon ortaklarının bir sıkıntısı olmazken, YDP’nin sıkıntısının ne olduğunu soran Özersay, dokunulmazlığın kaldırılması konusunda siyasi irade ortaya koyacakları konusunda söz verdiklerini, sosyal medya paylaşımında da verdikleri sözü tutacaklarını kamuoyuna hatırlattıklarını kaydetti.

Sonucu önceden ilan etmediğini vurgulayan Özersay, Meclis bir yargılama faaliyeti yapmayacağını, savcılığın kendine göre yeterli sebep bularak getirdiği konuda, Meclis’in yargılama yapılıp yapılmaması yönünde bir karar alacağını söyledi.
Dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde vatandaştan gelen yoğun bir beklenti bulunduğunu ifade eden Özersay, hangi milletvekili ile ilgili olursa olsun dokunulmazlığın kaldırılması konusunda aynı çerçevede tavır koyacaklarını açıkladı.
Özersay, konuyu kişi özelinde ele almadıklarını vurgulayarak, dokunulmazlık konusunda kararın yargı tarafından verileceğini, çekinilecek bir şey yoksa komiteye herkesin evet demesi gerektiğini söyledi.

Denktaş: Anayasa ve iç tüzüğün gerekleri yerine getirildi
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bilgi eksikliğinden kaynaklanan suçlamanın herhangi bir siyasetçinin en büyük düşmanı olduğuna dikkat çekerek, geçmişte kendisinin dokunulmazlığının kaldırılması için talepte bulunulduğunu ancak bunun ret edildiğini anımsattı.
Dokunulmazlıklar konusunda geçmişte yaşanan bazı olaylar hakkında örnekler veren Denktaş, dokunulmazlık konusunda Anayasa ve iç tüzüğün gereklerinin yerine getirildiğini söyledi.


Özyiğit: Dokunulmazlık dediğimiz zırh… 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı, TDP Milletvekili Cemal Özyiğit, bu olaya bir değişim olarak bakılması gerektiğini söyleyerek, vatandaşların da siyasal konularda düşüncelerini ifade edebilmesi gerektiğini belirtti.
“Dokunulmazlık dediğimiz zırh suç işleme dokunulmazlığına dönüşmemelidir” diyen Özyiğit, adli makamların bu milletvekilinin yargılanması amacıyla talepte bulunduğunu, bu yolunun açılması gerektiği ihtiyacı ortaya çıktığını ve bunun sağlanmasının şart olduğunu kaydetti.

Çaluda: Şahsıma yönelik linç girişimi yapılıyor
UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da bütçe görüşmeleri sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından gündeme getirilen dosyanın, yolsuzluk iddiaları içerdiğini söyledi.
Halkın hükümeti başarısız bulduğunun ortada olduğunu savunan Çaluda,  “Şahsıma yönelik bir linç ve toplumda algı operasyonu yapılıyor. Vicdanım rahattır, alnım açıktır” dedi.
Çaluda, yolsuzluklar üzerine gidilmesi isteniyorsa önce toplumu rahatlamak için bir ad-hoc komite kurulması önerisinde bulunarak, 100’ün üzerine siyasi ve üst düzey kamu görevlisi hakkında yolsuzluk dosyası bulunduğunu savundu.
Aytaç Çaluda, tüm milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısında bulundu.
Yolsuzluk dosyasındaki iddialara da değinen Çaluda, çalışma izinlerinin eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem döneminde hazırlanmış tüzükle verildiğine işaret ederek, 2009’da  atandığında prosedürde değişiklik yapmadığını, aynı işlemleri devam ettirdiğini belirtti.
2013’te geçici hükümet döneminde Adem’in görevi Aziz Gürpınar’a devrettiğini ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, kendisi ve bir başka kişiyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulacağının açıklandığını kaydeden Çaluda, seçimler öncesinde yapılan bu suçlamaların siyasi olduğunu söyledi.
Bu konuyla ilgili o dönem polise ifade verildiğini söyleyen Çaluda, yapılan uygulamalarla ilgili bilgi verdi.

“Devlet para kazandı…”
Rüşvet yiyerek veya menfaat için yaptığı hiçbir faaliyet olmadığını dile getiren Çaluda, devletin uygulamalarla para kaybetmediğini tam tersine kazanç sağladığını belirtti.
Çaluda, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar ile ilgili bazı iddialarda bulundu.
Beş altı yıl bekleyen dosyanın, seçime 10 gün kala, “siyasi baskı yapıldığını” söylenerek polis tarafından gündeme getirdiğini iddia eden Çaluda, yapılan işlemlerde insan haklarını gözettiğini, şahsi menfaat elde etmediğini söyledi.
Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’na seslenerek, araştırmalara toplumun zihninden çıkmayan bazı olaylardan başlanması gerektiğini söyleyen Çaluda, hava yollarıyla ilgili dosyaların, yasal olmayan şekilde verilen arazilerin, Peyakı batıranların, hellim dosyalarının yargıya gönderilmesi gerektiğini savundu.

Yargılanmaktan korkmadığını dile getiren Çaluda, tüm yolsuzluk dosyalarının tozlu raflardan çıkarılıp gündeme getirilmesini istedi.

Oy çokluğu ile onaylandı
Cumhuriyet Meclisi’nde, Danışma Kurulu’nun oy birliğiyle kabul ettiği UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin özel bir komite kurulması, oy çokluğuyla onaylandı.  Karar, 26 kabul oyuna karşılık 18 ret oyuyla alındı.
Yedi üyeli bir komite kurulması ve komitede CTP’den Fazilet Özdenefe ve Salahi Şahiner; UBP’den Oğuzhan Hasipoğlu, Ersan Saner ve Ersin Tatar ile HP’den Gülşah Sanver Manavoğlu ve Jale Refik Rogers’ın yer alması da oy çokluğuyla kabul edildi.

Erhürman: Başsavcılığı talebi açık
Konuyla ilgili söz alan Başbakan Tufan Erhürman, iç tüzüğün yasama dokunulmazlığına ilişkin maddesini okudu.
Erhürman, Başsavcılığın talebi üzerine Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasının talep edildiğini söyleyerek, Başsavcılığa Çaluda hakkında emir verme girişiminde bulunmadığını, bunun ispatlanması halinde tüm görevlerinden istifa edeceğini söyledi.
Başsavcılığın Çaluda hakkında görevini kötüye kullanma iddiası ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılması talebinde bulunduğunu söyleyen Erhüman, ad-hoc komitenin tüm evrakları inceleyeceğini ve Çaluda’yı dinleyeceğini, isnadı ciddi bulursa gerekçeli rapor düzenleyip bunu Meclis Genel Kurulu’na aktaracağını belirtti.

Bazı tezkereler onaylandı
Meclis Genel Kurulu’nda bazı yasa önerileriyle ilgili ivedilik istemleri görüşüldü; bu sırada kürtaj konusu tartışıldı.
Mültecilerle ilgili düzenlemeler içeren “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Önerisi; Sabıka Kaydının Silinmesi konusunda iki yasa önerisi; insan kaçakçılığı, insan ticareti ve hamileliğin sonlandırılması konularında düzenlemeler içeren Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitelerde ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler onaylandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nı oybirliğiyle onayladı. 

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2018, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473