banner564

‘İstihdam yapmadık’

Diyalog Medya Grubu’nu ziyaret eden Harmancı, hem yaptığı icraatları, hem de önümüzdeki 4 yıla yönelik projelerini anlattı

‘İstihdam yapmadık’
banner598

 Melin DOBRAN

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkan Adayı Mehmet Harmancı bazı belediye meclis üyesi adayları ile birlikte dün, Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ı ziyaret etti. Harmancı, ziyarette yaptığı konuşmaya Diyalog medyada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Harmancı,  Diyalog Medya Grubunun gazetesi ve televizyonuyla kısa sürede ülkenin yayın hayatında önemli bir yere geldiğini belirtti.
Harmancı, 4 yıl önce göreve geldiğinde belediyenin borç batağı içerisinde olduğunu ifade ederek, “30 milyonluk banka borcu, 7 milyonluk esnaf borcu, 5 milyonluk kıdem tazminatı borcu, uluslararası üyeliklere olan borçlar, belediyeler birliğine olan borçlar, kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlar yer alıyordu. Biz buradan çıkış formülünü evrensel bir ilkeden yola çıkıp yerelleştirerek mümkün kıldık” dedi. Harmancı, görev süresince LTB’de istikrarlı bir ekonomik yapı oluşturmak için çalıştığını bunda başarılı olduğunu belirterek, “4 yılda birçok projeyi hayata geçirdik. Öz kaynaklarımızla yatırım yaptık. Görev sürem boyunca LTB’ye yeni istihdamda bulunmadım” dedi.
Diyalog Medya Grubu Genel yayın Yönetmeni Reşat Akar da Harmancı’ya başarılar dileyerek başladığı konuşmasında, kentteki bazı sorunları da dile getirdi.

 “Ecvet Yusuf çilesi bitti”
Harmancı tamamladıkları projeler hakkında da bilgi verdi:  Bu şehrin ayıbı olan ve 30 yıllık dert olan Ecvet Yusuf Caddesi’nin bitirilmesi ve Kemal Aksay Caddesi ile bütünleştirilmesi bizim adımıza ve bence Lefkoşalılar adında çok çok önemliydi. Marmara bölgesine ikinci bir köprünün yapılması ve 3 bin 500 kişinin aslında günlük hayatını bire bir etkileyen meselede, Taşkınköy ile birlikte belki de 10 bine yakın insandan bahsediyoruz. Bire bir etkileyen bir meselede bir çözüm üretme fırsatı yakalamak bizim için önemliydi diye düşünüyoruz. Açık pazar aslında en önemli sosyal aktivitelerden bir tanesidir. Biz bu açık pazarın Lefkoşa’ya yakışır şartlarda yer alması gerektiğini düşündük ve bunun 2,1 milyon liralık alt yapısını tamamlamış noktadayız. Umuyoruz ve beklentimiz odur ki 2019 Ocak ya da şubat aylarında üst yapısıyla birlikte, 7 gün farklı alanlarda hizmet verebilecek bir açık pazara sahip olsun.

“Türkiye kaynaklarıyla yapılan işler”
Türkiye cumhuriyeti yardım heyetini doğru kullanmadığına yönelik eleştiriler olduğunu anımsatan Harmancı bu eleştirilere şu yanıtları verdi:  Taşkınköy Kemal Aksay Caddesi’ni, Ecvet Yusuf Caddesi’ni, açık pazarı, Marmara köprüsünü, iki kez asfalt ihalesini, cumhuriyet parkı ana isale hattı döşemesi, yağmur suyu ve su hatlarını bununla değiştirdik ama kendi kaynaklarımızla da yaptıklarımız var. Bir harabeyi bir sanat merkezi haline getirdik. Bandabulya sahnesini kurduk. Bunun dışında kendi kaynaklarımızla ilk kez asfalt ihalesi çıkmayı başardık. Hamitköy’de 3,500 hanenin 500’ünü kanalizasyona bağladık. Kanalizasyonda 28 belediye içerisinde en yüksek yatırım kalemine sahibiz. 14,3 kilometrelik kanalizasyon hattı döşedik.

“Önümüzdeki 4 yıla umutla bakıyoruz”
“Biz önümüzdeki 4 yıla çok büyük bir umutla bakıyoruz” diyen Harmancı şöyle devam etti: 
Artık finansman gücünü elde etmiş bir belediye var. Demek ki biz hem çalışanlarımızı, hem esnafı ödeyip hem borç ödeme kapasitesine erişmiş bir belediyeyiz. Demek ki yeni bir finansmanı şehre yatırabilecek noktaya geldik. Biz 55 milyonluk hem kendi öz kaynağımız hem de finansman elde ederek bir yatırım hedefliyoruz bu yatırımın 4 ana ekseni olacak. Şehirde daha iyi kaldırımları, daha iyi yolları hak ediyoruz bu yüzden daha iyisini yapacağız. Bunu da şehrin ana arterlerinden başlamak üzere yapacağız. Bütün ana arterlerimizi öncelik alanına aldık Mehmet Akif Caddesi’ni kesinlikle önümüzdeki 4 yılda bitireceğiz. Bunun dışında şehrin yeşil alana ihtiyacı olduğunun farkındayız. Mevcut parkların tümünü kullanılır noktaya getirdik. Yeni parklara doğru gidiyoruz. Dumlupınar’a yeni parkımız bitiyor ama biz bununla da yetinmeyeceğiz. Mustafa Ruso Caddesi’nin batısına önemli bir spor aktivite merkezi açık alanı yapmak hedefindeyiz. Ecvet Yusuf Caddesi’ne de kütüphane kafe ve yeşil alan düzenlemesi hedefliyoruz. Başbakanlığın açıkladığı SOS’in arkasındaki geniş alanda gerçekleşecek park projesinin de en önemli paydaşı olacağız. Bunun yanında geleceğe huzurla bakmamızı sağlayan Avrupa Birliği hibeleri de elde ettik önümüzdeki 4 yıl için. Bu muazzam bir kaynak bizim için, 19 milyon Euro. Yani 100 milyonun üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Hamitköy’ün geriye kalan problemlerinin bütününü bitirecek kaynağı bulduk. Bugün fizibilite raporu elime ulaştı bu çok önemli bir şey çünkü orda takvim de yer alıyor artık 9 milyon 800 bin Euro’luk yatırımdan bahsediliyor. Bunun 5 milyon Euro’sunu biz garanti altına aldık. 5 buçuk milyon Euro Kanlıdere’nin her iki yakasında artık Güney Lefkoşa’da yaşayanların kullandığı bisiklet ve yürüyüş yolunun bir benzerini Kuzey Lefkoşa sakinlerine de yapıyoruz…
 
Hiç istihdam yapmadık
Harmancı, belediyede hiç istihdam yapmadıklarını da sözlerine ekledi: Biz geçen dönem de hiç istihdam yapmadık. Bir şeyi ispatlamaya çalışıyoruz istihdam yapmadan da bir sonraki seçime de gidilebilir. Ülkede dürüst ve temiz yürünerek de başarıya ulaşılabileceğini ispat etmeye gayret ediyoruz. 24 Haziran akşamı bence bunun arasında bir seçim gerçekleşecek biz bu seçime hazırız.

Akar: Sanayi bölgesine yatırım yapan pişman oluyor 
Diyalog Medya Grubu Genel yayın Yönetmeni Reşat Akar da Harmancı’ya başarılar dileyerek konuşmaya başladı. Akar, sanayi bölgesinin içler acısı durumunu paylaştı. 
Akar, “Lefkoşa çok zor bir kenttir. Özellikle bizim içerisinde bulunduğumuz bu sanayi bölgesi tamamen dertler yumağıdır. Yatırım yapanın bin pişman olduğu bir bölgedir. Burada birçok şeyle mücadele ediyoruz. Yollar gelişi güzel kapanıyor, çöpler, plastik atıklar, haşere sorunu, sivrisinek sorunu, kendi çabalarımızla özel ilaçlama yöntemiyle çözmeye çalışıyoruz. Gerçekten büyük bir kenttir ve büyük sorunları vardır. Bunlarla baş etmek için yatırım bütçesi ve hizmet imkânı olması lazım” dedi.

“Yeşilliğe ihtiyaç var”
Reşat Akar Harmancı’dan beklentilerini de ortaya koyarak şunları aktardı, “Lefkoşa’nın yatırıma, yeşillendirmeye ihtiyacı var. Lefkoşalı güzel parklar istiyor, trafik adalarının yeşillendirilmesi gerekiyor, bence bu potansiyel vardır. Bazı sokaklar karanlık, aydınlatma istiyor. Benim gördüğüm en önemli sorun kanalizasyon meselesidir. Tabi yasalar çerçevesinde mülk sahiplerini mecbur etmiyor yasa bildiğim kadarıyla. Evinden ana bağlantılara olan kısmının tamamlanması için. Bu konuda hükümetleri de zorlayarak bir yasa değişikliğini sağlayabilirseniz.”

“En büyük icraat istihdam yapmamaktır”
Akar, Harmancı’nın belediyeyi devraldığında anormal derecede bir çalışan sayısıyla karşılaştığını anımsatarak, “Kabul edilemez bir rakamdır maalesef bazı belediyelerde benzer durum var nüfusa göre baktığımızda ve tabi ki iflaslar da kaçınılmaz oluyor. Çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı gibi geleceklerine yönelik güvenceleri de ihmal ediliyor bu durumda, kolay bir iş değildir tabi. Sizin bence en iyi icraatınız, yeni istihdam yapmamak olmuştur. Popülist davranmadınız bu konuda. Eski çalışanları da işten durdurmayarak onların ekmek paralarını sürdürdünüz. Bu da önemli bir olaydır. Bundan sonraki dönemde inşallah başarılı olursunuz” dedi 

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2018, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473