banner564

Kabine değişikliği konusunda sinyal verdiler

UBP Genel Başkanlığı için yarışan 4’ü milletvekili 5 aday, CTP ile koalisyondan memnun olmadığını belirterek, kabine değişikliği konusunda sinyal verdi

Kabine değişikliği konusunda sinyal verdiler
banner598
Çiğdem AYDIN


   İktidarın küçük ortağı Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 31 Ekim’de yapacağı kurultayda genel başkanlık için yarışacak olan 4’ü milletvekili 5 aday; hükümetin oluşumundan duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Adaylardan Zorlu Töre; Diyalog’a yaptığı açıklamada “kesinlikle CTP ile bir hükümet olmaz” derken, Nazım Çavuşoğlu, hükümetin eşitlik temelinde kurulmadığını ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi.
   Ersin Tatar; Koalisyon hükümetinde bakanlıkların adil bir şekilde dağıtılmadığını ve mutlaka eşitlenmesi gerektiğini söylerken, Ersan Saner “Dönüşümlü Başbakanlık ve İçişleri ile Tarım Bakanlıkları bir tarafta Maliye ve Dışişleri’nin de diğer tarafta olması şartımdır”dedi. Oğuz Ceyda ise, kazanması halinde kabinedeki UBP’li bakanların teknotratlardan oluşcağını belirtti.
   İşte UBP adaylarının görüşleri:

Zorlu Töre:

“Kesinlikle CTP ile bir hükümet olmaz. Ben başından beri bu koalisyona karşıyım. Görüşlerimde bir değişiklik olmadı. Genel Başkan seçilmem halinde partimin yetkili organlarını toplayarak bir karar almayı düşünüyorum. Bugünkü kabineden de kesinlikle memnun değilim. Bana göre halk da memnun değildir. İlk değişim hükümette olur. 3 Ayda 3 Bakan değişmesi bana göre kesinlikle başarısızlığın ve bu hükümetin tamam olmadığının bir göstergesidir.” 

Nazım Çavuşoğlu:

“Biz bu hükümetin kurulmasına onay verdik fakat eşitlik temelinde kurulmasına onay verdik . Kurulduktan sonra gördük ki; eşitlik temelinde değildir. Seçilmem halinde parti yetkili organlarını toplayarak muhataplarımızla yeniden masaya oturacağımı ve kriterleri partimle belirledikten sonra bunları muhataplarımıza ileteceğim. Kabule dilmezse Parti Meclisine götürüp nihai kararı alacağız.” 


Oğuz Ceyda: 

“Kesinlikle 11 şubat ortak metnin yer aldığı bir hükümet modelinde yokum. 11 Şubat Metni bir teslimiyet metnidir. 4 özgürlüğü içeren bir metin vardır bu iki bölgeliliği sulandırır ve hükümet programına da konuldu. Ben bunu kabul etmem. Bugünkü kabineden de memnun değilim. Bu hükümet bu şekilde yürümez. Benim dışımda şu anda iki grup vardır biri Hüseyin Özgürgün grubu bakanlarıyla birlikte, diğeri de 5’li gruptur. Ben başkan seçilirsem ve hükümet de devam ederse, UBP’nin bütün bakanları teknotrat olacak. Çünkü bizimkiler koltuk kavgası yapar.  Son olarak değişen bakanlara baktığımda Sn.Talat’ın bir strateji kurarak yapılmayan icraatlar kamuoyu tepkilerini biraz bastırmak amacıyla zamana oynama girişimidir. Bu bir softa şaşırtmacasıdır.”


Ersin Tatar: 

Genel Başkan seçilmem halimde hükümetin nasıl bir seyir alacağı konusunu parti meclisime ve üyelerime danışmaya kararlıyım. Onlara danışmam sonucunda alınacak ortak bir kararla pazarlık yapıp ‘eşit’ düzeyde bir hükümet kurmak için uğraşacağım. Şu anda da Sayın Hüseyin Özgürgün ‘hükümet eşit dağılmıştır’ ve‘5+5’ oldu diyor. Ama bir bakın en önemli bakanlıklar onlarda ve dairelerin dağılımı da hiç ama hiç adil değil. Bu iddia edildiği gibi ‘eşit’ bir durum değildir ve asla kabul edilemez. 
   Seçilmem durumumda CTP ile tartışır, daha eşit, daha dengeli bir hükümet kurulması için uğraşırım. Bunun yanında hiç hesapta yokken ansızın üç bakan değişti. Başbakan ‘gençleştirme operasyonu’ diyor ama bu tamamen CTP içerisinde yaşanan sıkıntıların yansımasıdır. CTP’nin kendi iç meselelerinden dolayı bu değişimler yaşanmıştır. Bunun yanında bu insanlar 3 ay önce göreve başladı. 3 ay bir Bakan’ın icraatları hayata geçirmesi açısından çok ama çok kısa bir süredir. 3 Ay sonra bu insanları görevlerinden almak çok büyük bir haksızlık. Yeni atanan bakanların ne gibi çalışmalar yapacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Ancak bu değişimle birlikte bence koalisyonda da sıkıntılar başlayacaktır. CTP şu an yaptığı değişikliklere ‘gençleştirme’ maskesi takmış durumda. Ve ne yazık ki bu değişikliklerden UBP zararlı çıkacaktır. Ülkede bir an önce istikrar ortamı sağlanması lazım. Bu istikrar ortamı şu an ülkemizde mevcut değildir. 


Ersan Saner: 

“Seçilmem halinde yeni bir irade ortaya çıkacaktır ve bu irade de Parti Meclisine hükümet modelini götürecek kendi adıma söylüyorum. Benim aklımdaki model dönüşümlü Başbakanlık , İçişleri ve Tarım Bakanlıkları bir tarafta Maliye ve Dışişleri de diğer tarafta olması şartımdır. UBP için bir koalisyonda dönüşümlü Başbakanlık olmazsa olmazımdır.  Dışişleri de olmazsa olmazımdır. Çünkü Kıbrıs konusunda sürdürülen müzakerelerde UBP kırmızı çizgilerini net bir şekilde çizmiştir ve bu çizgilerin temsiliyeti de bizde olmalıdır.Kabinede yapılan değişikliği ya başından yapılan bir yanlış vardı ve bu düzeltilmek istendi ya da görevden alının bakanlar başarısız olarak gösterilmeye çalışılıyor.”

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2015, 12:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474