banner564

Kalbimiz tekliyor

Yılın ilk 8 ayında sadece devlet hastanesinde Bin 533 anjiyo 150 açık kalp ameliyatı yapıldı

Kalbimiz tekliyor
banner598

 Kuzey Kıbrıs’ta kanser hastalıklarının yanı sıra kalp hastalıklarında ciddi artışlar yaşanıyor. Diyalog’un, Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Hasan Birtan’dan elde ettiği bilgilere göre bu yılın ilk 8 ayında kalp rahatsızlığı yüzünden hastaneye başvuranların sayısı Bin 842’ye ulaştı.
   Rakamlarda ciddi artışların meydana geldiğini belirten Birtan, bu yıl içinde Bin 533 kişiye anjiyo yapıldığını söyledi. Son 8 ay içinde 150 kişinin Devlet Hastanesi’nde açık kalp ameliyatı olduğuna dikkat çeken Birtan, vatandaşların özellikle aşırı kilolardan kaçınmasını önerdi.
   Birtan Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

Soru: 2018 yılı içerisinde kaç anjiyo yapıldı? 
Birtan: 2018 yılı içerisinde iki bin 33 anjiyo yapıldı. Bu yılın ilk sekiz ayında ise bin 533 anjiyo yapıldı. 
Soru: Kaç by pass yapıldı ? 
Birtan: 2018 yılında 200 açık kalp ameliyatı yapıldı. Bu yılın ilk sekiz ayında ise 150 civarı açık kalp ameliyatı yapıldı.

Soru: Şu ana kadar kaç kişi kalp sorunu nedeniyle hastaneye başvuru yaptı? 
Birtan: 2018 yılında kalp şikayeti ile hastanemize yatan kişi sayısı 2bin 800 iken  2019 yılının ilk sekiz ayında  bu rakam bin 842 oldu. 
Soru: Neden bu kadar çok kalp hastası veya kalp operasyonu yapılıyor? Anjiyo bir tetkik olarak mı yapılmakta? Ayrıca koruyucu önlemlerden de bahseder misiniz? 
Birtan: Bu bir problem aslında,  Dünyanın problemidir.  Dünyada yaşam şekli değişmiştir özellikle iki binli yıllardan sonra kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranları birinci sırayı almıştır. Peki iki binli yıllardan sonra ne oldu? İnsan yaşam şekli değişti pasif yaşam şekline dönüştü. Beslenme fastfood şekline dönüştü. Çalışma şekli masa başında çalışma şekline dönüştü ve zaman içerisinde bunlara bağlı olarak kilo artışı yağlanma ve  yeni çağ sendromu olan metabolik sendrom gelişti. Peki metabolik sendrom sonrası ne oldu? Bunların hepsine şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gelişti bunlar da koroner damar hastalıklarını getirdi ve dünyada yaygın bildiğimiz kalp ve damar hastalıkları gelişti. Bunun sonunda hastalarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı şikayetler gelişti sebebi budur. 
Soru: Nedir bu şikayetler? 
Birtan: Göğüste ağrı sol kolda uyuşma sırtta ağrı sol çene ve boyuna kadar uzanabilecek ağrılar erken yorulma, nefes darlığı hatta bazen eforla  gelişebilecek bulantı kusma şeklinde oluşabilir. Yapılması gereken en erken şekilde bir sağlık merkezine başvurmaktır.  Ve bunun akabininde yapılacak tetkik ve tedavi anjiyo balon stent tedavisi yada anjiyo ve stentle açılamayan damarlar cerrahi yöntemi  olan by pass yöntemidir. Dünya sağlık örgütünün önerisi haftanın en az 5 günü 45 dakika cardio spor yapılmasıdır. Beslenmede deniz ürünleri ve salata türleri tüketimidir. Kırmızı et haftada 1 defa alınacak şekilde beslenilmelidir. Kısacası sloganımız az yiyin çok yaşayın. Dünyada en uzun ömürlü insanlar yapılan araştırmalara göre tüm öğünlerde az yiyenlerdir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473