banner564

Çırak bulunamıyor

Gazimağusa’nın son yorgancısı Mehmet Ozan Karşılı, toplumun hazıra alıştığını belirterek, eleman sıkıntısından yakındı

Çırak bulunamıyor
banner598

Sedef BOŞNAK 
  Bir zamanlar namsiyeli yatakların süsü olup, genç kızların çeyizinizde vazgeçilmez parçalardan olan pamuktan yorgan, yastık ve yataklar, hazıra olan ilgi nedeniyle talep edilmez oldu.
  Gazimağusa’daki tek ve son yorgancı olan Mehmet Ozan Karşılı, “Yetiştirecek, çıkarak yok” diye yakındı ve dedesinden öğrendiği mesleği inatla sürdürdüğünü anlattı.
   Üç evladını üniversitede okutup, evine ekmek götürdüğünü anlatan Baf göçmeni 54 yaşındaki yorgan ustası Mehmet Karşılı, işlerinin eskisi gibi canlı olmadığından dert yandı.
   Geçmiş yıllardaki hareketliliği arayan, Açık Pazar yakınlarındaki “Kazım Yorgancı” isimli işyerinde müşteri bekleyen Karşılı, şöyle konuştu:
   “Yerli halkın ilgisi az. Yorgancılık öldü. 1995’ten beridir işler çok düştü. Yurt dışına göç edip tatile gelen Kıbrıslılardan daha çok talep var. Gazimağusa’da kalan son ustayım, benden sonra yetişen yok. 10 yaşımdan beridir yorgan, yastık ve yatak dikiyorum. 
   Böyle giderse, pamuktan yorgan, yastık ve yataklar nostalji olacak. Ne almak için ne de öğrenmek için talep yok. Talep azalınca, çoğu usta bıraktı birçoğu da rahmetlik oldu. Ancak elinde eski pamuğu olup, kıymet bilenler değerlendirmek için geliyor. 
   Çocukluğumuzda evlerimizde kullandığımız yatak, yastık ve yorganların tümü pamuktandı, şimdi elyaftan. Çok az insan kaldı pamuktan yatak, yastık ve yorganda yatan. Halbuki en sağlıklısı pamuk.      
   Eskiden, kızların çeyizlerine, en az 5-6 yorgan dikilirdi. Hazırlar çıkınca, her şey bitti. İlgi azaldı, herkes hazıra koştu. Büyükkonuk ve Kilitkaya köylerinde pamuk tarlaları vardı, şimdilerde onlar da yok. Bizim işler düşünce, bu tarla sahipleri de üretimi durdurdu. 
   Ben okuldan gelince, dedemin yanına koşardım. Kafamızı kaşıyacak vakit yoktu işlerden. Rahmetlik dedemin en büyük yardımcısıydım. Hazırlar çıkınca, ilgi azaldı, az da olsa halen yaşlı kesim tercih ediyor. Slikonlu yorganda yatan sabahleyin yorgun kalkar. Terleme yapar. Ter vücutta kurur. Kireçlenme yapar. Pamuk yorgan terletir ama teri emer. Özellikle çocukları silikon yorgan ve yastıklarda yatırılması çok sakıncalı, en azından küçüklere pamuk yorgan kullanılmalı.”
   İş azlığından, gün boyu adeta sinek avladıklarını söyleyen Karşılı, “Ayda yılda bir müşteri ancak geliyor. Emekli olmasam geçinemezdim” diyerek sözlerini noktaladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474