banner564

Kapanma noktasında

Denktaş, 130 civarında çalışanı olan CAS’ın hiç müşterisinin kalmadığını ve sorunun her geçen gün büyüdüğünü söyledi

Kapanma noktasında
banner598

 Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü Genel Kurulu’nda ilk olarak sunuşlar yapıldı.

Başkanlığın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Dernekler (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu. Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.
Daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanlığının Sürekli Komiteler ile Geçici ve Özel Komitelerin Meclis tatili sırasında çalışmalarına yetki verilmesine ilişkin tezkeresi ele alındı. Bu tezkere de oybirliğiyle kabul edildi.


Arıklı, CAS çalışanları için konuştu
Ardından 62. madde tahtında konuşma isteminde bulunan YDP Başkanı Erhan Arıklı CAS çalışanları hakkında konuşma yaptı. 
CAS çalışanlarına bayram öncesi ödeme yapılmadığını söyleyen Arıklı, birçok ailenin bayrama parasız girdiğini kaydetti.
Arıklı CAS’ın yasal statüsü hakkında ortada bir belirsizlik olduğunu da savundu.
Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’a “CAS’a gayrimeşru çocuk muamelesi yapmayın” diyen Arıklı CAS’ın Ulaştırma Bakanlığı altında bir kuruluş olduğunu, CAS’a sahip çıkılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.

Denktaş: CAS’a sırtımızı dönmedik
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da kürsüye çıkarak CAS’la ilgili konuşma yaptı.
“İnsanları oy sayısı olarak görmeden; insan olduklarını ve mükellefiyetleri olduğunu unutmaksızın Mayıs ayı maaşları ödendi” diyen Denktaş, CAS’ta yaşananları kronolojik şekilde aktardı.
Denktaş kapanma noktasına gelen şirketin çalışmalarına devam edebilmesi için yapılanları anlattı.
Hükümet olarak “bu özel şirkettir” diyerek CAS’a sırtlarını dönmediklerini, “Şirket ayağa kaldırılabilir mi?” diye sorarak bu yönde çalıştıklarını dile getiren Denktaş, bunun bir gecede yapılabilecek bir şey olmadığını anlattı. 
Bayram öncesi ödeme yapabilmek için çalıştıklarını bunun mümkün olmadığını kaydeden Denktaş, ancak en azından maaşlarını dün alacaklarını bilerek bayrama girdiklerini kaydetti.
Şu anda hiç müşterisi bulunmayan şirkette 130 çalışan olduğunu kaydeden Denktaş, şirketi ayağa kaldırmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Denktaş öte yandan yapacaklarının arasında devlete işe almanın asla bulunmadığını vurguladı ve KTHY örneği sonucunda yaşanan sorunlara işaret etti.
CAS çalışanlarına “siz devlet güvencesi altındasınız” dediğini ve bu sözünün arkasında olduğunu, hükümetin de bu sözün arkasında olduğunu belirten Denktaş öte yandan KTHY konusunda yapılan yanlışın tekrar edilmeyeceğini, CAS çalışanlarını devlete aktarmayacaklarını anlattı. 

Sayıştay raporu okundu
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay Komitesi’nin “Sosyal Sigortalar Dairesi Lefke Şubesi’nce 1 Ocak 2002-19 Ocak 2012 Tarihleri Arasında Yapılan Hastalık Sebebiyle Geçici İş Göremezlik Ödemelerine İlişkin Sayıştay Denetim Raporu”na ilişkin raporu okunarak, görüşmeleri tamamlandı.
Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Özkan Ertarkan, Fatma Nurettin Madi, Nazife Tavli, Birsen Yeşilçalı ve Nermin Tomgüsehan’ın başvuruları üzerine hazırlanan denetçi raporlarına ilişkin değerlendirme ise bir sonraki birleşime bırakıldı. 

Çaluda’dan Cypfruvex’de yolsuzluk iddiası
UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, “Cypfruvex’de Yaşanan Yolsuzluklar” konusunda yaptığı güncel konuşmada, geçtiğimiz hafta Cypfruvex’de 1 milyona varan bir yolsuzluk yapıldığı konusunda Başsavcılığa bir başvuru yaptıklarını anımsattı. 
Kıb-Tek’te de bir yolsuzluk yaşandığını ileri süren Çaluda, Elektrik Kurumu konusundaki raporun şubat ayında, 4’lü hükümetin eline geldiğini ancak bu konuda herhangi bir işlem yapılmadığını savundu. 
Elektrik Kurumu’na münhalsiz bir şekilde istihdam yapıldığını ileri süren Çaluda, hükümetin yolsuzluklar konusundaki kararını herkese uygulanması gerektiğini kaydetti. 
Cypfruvex konusunda da eleştirilerde bulunan Çaluda, bundan 25 yıl öncesine kadar Cypfruvex’in Kıbrıs Türkü’nün en büyük ihracat firması olduğunu ancak yıllar içinde burasının siyasilerin “çiftliği” konumuna getirildiğini savundu. 
Aytaç Çaluda, belgelerin ortada olduğuna işaret ederek, belge olmadan kimsenin yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle suçlanamayacağını kaydetti. 
Çaluda, siyasilerin, önümüzdeki günlerde kamu bankalarından aldığı ve ödemediği borçları da ortaya koyacağını ve bu memleketi kimlerin hortumladığının ortaya çıkaracağını savundu.

Denktaş CAS çalışanları ile görüştü
Öte yandan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, CAS çalışanlarından bir heyetle Cumhuriyet Meclisi’nde görüştü. 
Denktaş, Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti veren iki şirketten biri olan CAS’ın (Cyprus Airport Services) işten durdurmaya gitmesi gerekeceğini ve açıkta kalacak olanların devlette istihdam edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474