banner564

Karar kabul edilemez

Devlet Planlama Örgütü’nün kapatılacağı yönündeki iddialar üzerine harekete geçen Kamu-Sen ve KTAMS yetkilileri, bir dizi ziyarette bulundu

Karar kabul edilemez
banner598
Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) yetkilileri, TC ile görüşülen protokol metninde yer aldığı iddia edilen “Devlet Planlama Örgütü’nün lağvedileceği” konusundaki endişelerini aktarmak ve destek istemek amacıyla dün ziyaretlerde bulundu.
Kamu-Sen ve KTAMS heyeti dün ilk ziyaretlerini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yaptı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantı sonrasında Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) kapatılacağı yönündeki tartışmalarla ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamaya göre, DPÖ ile ilgili gelişmeleri basından takip ettiğini söyleyen Akıncı önceki gün Başbakan Ömer Kalyoncu’yla görüşmesinde de bu konuyu gündeme getirdiğini ve kendi kanaatini söylediğini kaydetti.
Akıncı, öteden beri planlamaya inanan bir insan olduğunu, devlet hayatında da planlamanın önemli olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Sendikacıların açıklamaları
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Kam-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ile KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’ın açıklamalarına da yer verildi.
Özkardaş, konuşmasında Türkiye ile imzalanma aşamasında olan 2016-2018 dönemini kapsayan protokolün içeriğini kimsenin bilmediğini savundu. Basında özelleştirmelerin yanı sıra, bu protokolde hukuk sisteminde bazı değişiklikler yapılmasının da yer aldığını okuduklarını belirten Özkardaş, “Biz okuyunca şok olduk. Devlet Planlama Örgütü’nün kapatılması da var. Bizi rahatsız eden bu konularda sizden yardım istemeye geldik” diye konuştu.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’da, “Maalesef bizler usandık. Bizi yöneten hükümetler yılmadan değerlerimizi ortadan kaldırma adına, protokoller adı altında imzalar atmaya devam ediyor” dedi. 2016-2018 yıllarını kapsayan Mali Protokolü içerisinde kimsenin bilgisi dahilinde olmayan ve tartışılmadan, sadece ‘yaptım oldu’ mantığıyla hareket edildiğini savunan Kaptan “Bizler DPÖ’ye sahip çıkmaya çalışıyoruz. Biz değerlerimizi umursamayan bir tavır içine giremeyiz. Çünkü bu ülke bizimdir. DPÖ’yü dağıtmak, devlet denilen bu yapının kökünü dinamitlemektir” dedi.
Açıklamaya göre, toplantıda, Devlet Planlama Örgütü’nden Erkan Muhtaroğlu, Mehmet Kutup, Orhan Çağansel, Cemal Egemen, Bekir Özkasap, Özlem Kutalmış, Ayşe Ökesoy ve Hasan Özçelik; KTAMS Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Oytam ve KAMU-SEN Yönetim Kurulu Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri İzzet Türkmen hazır bulundu.

DP ve TDP de ziyaret edildi
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) yetkililerinden oluşan bir heyet dün ayrıca; Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ve  Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit’i ziyaret etti.

Denktaş: Yanlış bir alarm olabilir…
Ziyarette konuşan Serdar Denktaş, konunun takipçisi olacaklarını belirterek,, “Mali program, ortaya çıksın, bir görelim ancak DPÖ’nün lav edilmesi gibi bir konunun önüne geleceğini zannetmiyorum, ben yaptığım yoklamada böyle sonuç elde etmedim.. Ben hala daha yanlış bir alarm verildi diye düşünmek isterim” dedi.
Serdar Denktaş, Türkiye ile imzalanacak ve 2016-2018 dönemlerini kapsayacak orta vadeli ekonomik protokolün son hali konusunda bilgi sahibi olmamalarını da eleştirerek, “İşin garibi sadece siyasi partiler ve muhalefet değil, Maliye Bakanı ile Ekonomi Bakanı da bu protokolün içeriğiyle ilgili bilgi sahibi değiller” şeklinde konuştu.
Denktaş, “DPUG muhalefette olsun, iktidarda olsun bunu kabul edecek bir yaklaşımda değil” vurgusunda bulunarak, şunu ekledi:
“Devlet İstatistik Dairesi’nin kurulması tüm siyasi partilerin gündeminde ancak bu DPÖ’yü ortadan kaldırma anlamına gelmez. DPÖ’nün üzerini sil, KKTC’nin üzerini sil demektir.”


“Ferdi beyin ortaya koyduğu tespit tamam değil”
CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in önceki gün orta vadeli ekonomik program konusunda “TC Yardım Heyeti spekülatif haberler yayıyor” diye bir açıklama yaptığını kaydeden Denktaş şunları da söyledi:
“Ben yardım heyetiyle falan görüşmem. Bu heyetteki elemanlarla da görüşmüyorum. En azından şunu söyleyebilirim ki o bilgiler yardım heyetinden çıkmış değil. Ferdi Beyin ortaya koyduğu tespit tamam değil. Yani Türkiye’ye gönderilen programın 1’inci ekinden 14’üncü ekine kadar eksikler var. Bunlar Türkiye’ye ulaştırılmış değil. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kaynak da yardım heyeti değil.”

Özyiğit: DPÖ’yü devretmek doğru değil…
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Kamu-Sen ve KTAMS heyeti ile yaptığı görüşmede, ülkeyi yönetenlerin “bir devlet nasıl çökertilir” anlayışı içerisinde bulunduğunu ileri sürerek, DPÖ’nün devletin ayakta kalması ve geleceği için çok önemli olduğunu vurguladı.
Geleceğini planlayamayan bir devletin ayakta kalmasının mümkün olmadığına işaret eden Özyiğit, hükümetlerin dayatmalarla protokollere imza attıklarını, bunun en önemli örneğinin bir süre önce imzalanan su protokolünde de yaşandığını savundu.
Özyiğit, bir ülkenin kurum ve kuruluşlarıyla ayakta kalabileceği, ülkenin elinin çözüm sürecinde ancak bu şekilde güçlendirilebileceği görüşünü dile getirdi.
DPÖ’nün önemine işaret eden Özyiğit, “DPÖ’yü devretmek, devleti devretmek anlamına geliyor. Maaş korkusuyla vatandaşı tehdit etmek doğu değildir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2016, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474