Suna ERDEN
Rum Yönetimi kuzeyden mülk alanları cezalandırma yönüne giderken, KKTC Bakanlar Kurulu, yasa gücünde kararname ile yabancıların Kuzey Kıbrıs’tan bir yerine 3, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ise 2 yerine 6 daire satın almasına olanak sağladı. Kararnamenin yürürlüğe girmesi öncesinde daha fazla konut satın alan yabancılara, 3’ün üzerindekileri 10 yıl süreyle kiralama hakkı getirildi.
Alınan kararı Diyalog Medya’ya değerlendiren Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, hükümetin geç de olsa olumlu yönde bir karar aldığını söyledi. Sadeghi, tapuya yapılacak kayıtlarla devletin önemli gelir elde edeceğini belirtirken, Taşınmaz Mal Komisyonu’na daha güçlü destek beklediklerini dile getirdi.
Yasa Tasarısı halkın bilgisine getirildi
Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine getirildi.
Yasa değişikliğinin gerekçesi, "39/2024 sayılı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasası’nda öngörülen süreler içinde yabancı gerçek veya tüzel kişilerin ödemesi gereken tüm vergi harçları ödenemediğinden devletin bundan kaynaklanan gelir kaybını önlemek, vergi ve harçların ödenmesine olanak sunmak ve ekonomiye de katkı sağlamak" şeklinde açıklandı.
Yasa değişikliğinde, turizm, eğitim, sağlık, sanayi, tarım, teknoloji veya ar-ge alanlarında en az 10 milyon Euro yatırım şartı arandığı, konut yapıp satmanın (yap-sat) yatırım sayılmayacağı belirtildi.
Yabancı gerçek veya tüzel kişiler Bakanlar Kurulu’ndan satın alma izni alınması koşuluyla şu miktarda taşınmaz mal alınabilirler:
“Satın alınacak malın arazi olması, yapı iznine uygun olması halinde: Satın alınacak arazinin yüz ölçümü bin 338 metrekareden fazla olamaz. Bu alan içerisine sadece bir adet konut yapılabilir. Satın alınacak taşınmaz malın apartman dairesi olması halinde: 3 adetten fazla olamaz; ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan ve aynı hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına veren devletlerin uyruğundan olan gerçek veya tüzel kişiler 6 adet apartman dairesi alabilir. Satın alınacak taşınmaz malın müstakil ev olması halinde: Arazinin yüzölçümü 3 bin 300 metrekareden fazla olamaz ve satın alınan müstakil evin arazisine 2’nci bir ev ve/veya apartman dairesi ve/veya konut yapılamaz. Söz konusu kurallar dışında toplu konut veya site olarak inşaa edilmiş olması halinde; 2 adet 2 katlı müstakil villa alabilir. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan ve aynı hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına veren devletlerin uyruğunda olan gerçek veya tüzel kişiler 3 adet 2 katlı müstakil villa alabilir.”
Sadeghi: Yabancılar rahatlayacak
Alınan kararı Diyalog Medya’ya değerlendiren Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, hükümetin geç de olsa olumlu yönde bir karar aldığını söyledi. Sadeghi, tapuya yapılacak kayıtlarla devletin önemli gelir elde edeceğini belirtirken, Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) daha güçlü destek beklediklerini dile getirdi.
Hüseyin Sadeghi şunları söyledi:
“Tedirgin olan yabancıları rahatlatacak bir adım oldu. En azından satın aldıkları yerleri apar topar satmaz ve istediği gibi kiralar. Yeni kullanım belgeleri umarım Rumların eline düşmez. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız.
Bu karar 6 aylık bir çalışmadan sonra alındı. İki günde verilmedi. Hükümet, birçok yabancıyı küstürmüştü. Onu telafi etmeye çalışıyor ancak keşke daha önce bu adım atılsaydı. Gidenleri geri getirmek için büyük uğraş vermemiz gerekiyor.”
Sadeghi, Haziran ayında TMK ile ilgili değerlendirme olacağını belirterek, bir an önce komisyonun erkin hale getirilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.
Bu iş nereye benzer biliyormusunuz ; Don Kişot Yel Değirmenlerine Karşı....Daha da içine sıçtınız farkında değilsiniz,memleketin başına çorap öreceksiniz..Oturmuş üç beş tane yarım akıllı dünyayı karşısına alarak karar veriyor..Esas mesele üzerine çöktükleri malları her ne pahasına olursa olsun kaybetmemek...Allah kurtarsın bizi bu çakallardan bir an evvel...