banner564

“Katılım düşük”

Oyunu kullanan Akça, seçimlerin iyi işleyen bir altyapı sistemiyle sürdüğünü, herhangi bir konuda sorun çıkmadığını belirtti

“Katılım düşük”
banner598
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, TC Cumhurbaşkanlığı seçimi için oyunu kullandı. Akça, oyunu Lefkoşa Türk Lisesi’ndeki sandıkta ailesiyle birlikte kullandı. Oyunu kullanmasının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Akça, seçimlerin iyi işleyen bir altyapı sistemiyle sürdüğünü belirterek, herhangi bir konuda sorun çıkmadığını belirtti.
Sandıklardan sürekli rapor aldığını ve biri cep telefonuyla sandığa girilmesi olmak üzere iki olay haricinde tutanak almadığını anlattı. Bunları, “Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluyla” paylaştığını da belirten Akça, bugün seçimin son günü olduğunu, oy kullanma oranının düşük göründüğünü söyledi. Akça, vatandaşların randevu sisteminden sikayetçi olduğunu, randevu almayanlara verilen otomatik randevuların ailelerde farklı günlerde ve saatlerde oy kullanma zorunluluğuyla bölünmelere neden olduğunu anlatarak, bu şikayetleri İlçe Seçim Kurulu’na yazılı olarak bildirdiklerini kaydetti. Akça, bu sefer deneyim kazanarak bundan sonraki seçimlerde bilişim sisteminin bu bölünmeyi yaratmayacak, eksiklik ve olumsuzlukların düzenlenmesini umduklarını söyledi.

“Bu bir ilk”
Bunun bir ilk olduğunu ve sandığını TC vatandaşlarının ayağına getirildiğini belirten Akça, seçimin başka bir ülkede gerçekleşiyor olması nedeniyle propaganda süreci yaşanmadığını ifade etti. Akça, olabildiğince sessiz ve toplumu rahatsız etmeden bu imkanı sunmaya çalıştıklarını kaydederek seçimin herkese hayırlı olmasını temenni etti.

Oy verme perşembe günü başladı
Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi perşembe günü başladı.  KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı uyarınca bugün akşama kadar Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy kullanabilecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup da KKTC’de yaşayan 90 bin civarındaki seçmen, iki okuldaki sandıklarda, TC YSK’dan aldıkları randevu uyarınca 08.00-17.00 saatleri arasında oy verebilecek.

Randevulu sistem
Yurt dışında yaşayan seçmenler için yapılan düzenlemeyle seçmenlere oy verebilmeleri için YSK’nın web sitesi aracılığıyla randevu verildi. Randevu almayan seçmenlere ise sistem tarafından otomatik randevu verildi. Randevu almayan ve “seçsis sistemi” tarafından kendilerine otomatik randevu verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, oy verme günü, saati ve yerlerini www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol etmesi gerekiyor. İnternet imkanı olmayanlar randevu gün, saat ve oy kullanılacak sandıklarını YSK’nın 904449975 telefon numaralı çağrı merkezinden mesai saatleri içinde, ya da TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin 6003173-74 konsolosluk numarasından, 6003100 numaralı Büyükelçilik santralinden öğrenebilecek.

Randevuyu kaçıran seçmenler
Oy kullanmak için randevu gününü kaçıran seçmenler, Lefkoşa’da kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkını kaybedecek. Randevusunu kaçıran seçmenler ancak Türkiye’deki 42 gümrük kapısında oyunu kullanabilecek. Gümrük kapılarında 26 Temmuz’da başlayan oy verme işlemi ise 10 Ağustos’a kadar sürecek. Seçmenlerin sandık başına TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportla gitmeleri gerekiyor.

Diğer ülkelerdeki oy verme süreleri
YSK'nın aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da ilk tur için oylama 31 Temmuz-3 Ağustos arasında 4 günde yapılacak. Kanada, Avustralya ve Rusya'da oy verme işlemi 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan'da 1-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek. Sandık kurulan diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle olacak:
"Avusturya, Yunanistan, Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya'da 2-3 Ağustos, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 31 Temmuz, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2 Ağustos, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da 3 Ağustos."

3 aday yarışıyor
Türkiye’de yaşayan seçmenlerin 10 Ağustos’ta sandık başına giderek oy vereceği Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 aday bulunuyor. AK Parti adayı, halen Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP ile MHP tarafından aday gösterilen, “çatı adayı” olarak da nitelendirilen ve TBMM dışındaki bazı partilerin desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu yarışıyor. 

İlk kez halk seçiyor
Bugüne dek TBMM tarafından seçilen Türkiye Cumhurbaşkanı, ilk kez halk tarafından seçiliyor.Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı’nın belirlenmesi için 10 Ağustos’taki ilk turda adaylardan birinin yüzde 50’nin üzerinde oy almaması halinde, seçim ikinci tura kalacak ve ikinci tur ise 24 Ağustos’ta yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2014, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473