banner564

Üçüncü aşama hayal

Rum tarafı, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yol haritasını reddetti

Üçüncü aşama hayal
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında  toplanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, müzakereler masasında sunduğu yol haritasını “reddettiği” belirtildi. 
    Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin ortak tespitinin ise, müzakerelerin al-ver aşamasına girmesinin mümkün olmadığı yönünde olduğu da haber verildi.  
    Haberi; “Hükümet ve Partiler Eroğlu’nun Yol Haritasını Reddetti” şeklinde veren Alithia gazetesi Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Anastasiadis ile birlikte, Kıbrıs Türk tarafının, müzakere masasına koyduğu yol haritasını oy birliğiyle reddettiğini yazdı.
   Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Anastasiadis tarafından, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, müzakereler süreci, Atina’da Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Yunan partilerle gerçekleştirdiği temaslar konusunda bilgilendirildiğini yazan gazete, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in toplantı sonrasında yaptığı açıklamaya yer verdi.

İki parti endişeli

   Politis gazetesi elde ettiği bilgilere dayanarak, toplantı sırasında, DİSİ ve AKEL’in, prosedürel engellerin aşılmasıyla mümkün hale geldiği sürece, müzakereler sürecinin devam etmesi şeklinde önyargıda bulunduğunu yazdı. İki parinin ayrıca “müzakerelerin kesilmesinin Kıbrıs Rum tarafının yararına olup olmayacağı ve böylesi bir durumun, bugünkü statükonun sabitleşmesine neden olup olmayacağı ve KKTC’nin yükseltilmesi fırsatlarını verip vermeyeceği” sorularının en azından yanıtlanması gerektiğine vurgu yaptığı bildirildi.  
   Siyasi parti başkanlarının bilgilendirilmesi temelinde, ilk olarak, “Kıbrıs Rum tarafı için, müzakerelerin ikinci aşamasının, metodoloji konusunda uzlaşmaya varılmaması nedeniyle, henüz bitmediği, bu nedenle, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun istediği gibi al-ver sürecine geçmesinin mümkün olmadığı” sonucunun ortaya çıktığı vurgulandı.  
   Türk tarafının, Downer belgesini kabul etmediğini, geçmişte sunduğu 31 belgede ısrarlı olduğunu yazan gazete, Kıbrıs Rum tarafının ise, bir sütunda görüş birliklerinin, ikincisinde hemen hemen üzerinde anlaşmaya varılanların, üçüncüsünde ise görüş ayrılıklarının bulunduğu üç boyutlu bir şekillendirme önerdiğini belirtti.  Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, beş istasyonlu, bir yol haritası önerdiğini ve bunun tüm siyasilerce reddedildiğini de hatırlattı. 

Üç günlük ulusal konsey toplantısı 

   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, BM Genel Kurulu için New York’a gitmesinden önce üç günlük bir Ulusal Konsey toplantısının yapılması konusunda uzlaşmaya varıldığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2014, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473