banner564

Katılımcı  anlayışla  hazırlandı

Bakan Baybars, İmar Plan ile insanların yaşam kalitesini geliştirmek, istihdam, beslenme ve barınma sorunlarını çözmeyi hedeflediklerini belirtti

Katılımcı  anlayışla  hazırlandı
banner598

 İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, İmar Plan ile insanların yaşam kalitesini geliştirmek, istihdam, beslenme ve barınma sorunlarını çözmek, biyolojik çeşitliliği korumak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilecek olanaklar yaratmak, temiz su bulmayı sağlamak, tarihi kültürel miraslarımızı korumak, insanların bu bölgede yaşarken, çalışırken, yatırım yaparken mevcut olan risklerini minimize etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bakan Baybars,  kısa süre sonra yürürlüğe girecek olan gündemdeki Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı ile ilgili olarak Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamalarda bulundu.
“Bu plan büyük bir ihtiyaçtı” diyen Baybars, İmar Planı’nda ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri kapsamında turizm, yüksek öğrenim ve gayrımenkulün  motor sektörler olarak belirlendiğini de ifade etti.
Bakan Baybars, planla, Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi’nin hak ettiği ekonomik değere kavuşturulmasının öngörüldüğünü kaydetti.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, İmar Planı’nın hazırlanmasında sürecin en sağlıklı şekilde yürütülmesi için ilk günden bugüne merkeziyetçi bir anlayışla değil, katılımcılık ilkesine önem verilerek çalışıldığını vurguladı.
Baybars, bu amaçla ilk olarak yerel yönetimlerle bir işbirliği protokolü imzalandığını, bu imzalanan mutabakat metni ile Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi Belediyesinin imar ekipleri ve mühendisleriyle Şehir Planlama Dairemizin ortak çalışma yürütmesi sağlandığını hatırlattı.
“Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı bireysel haklar, sektörel öncelikler, toplumsal fayda ve çevresel altyapı arasında denge kurarak, sürdürülebilir gelişim hedefi  ve ortak akılla hazırlandı” diyen Baybars, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Plan hazırlanırken İmar Yasası’nda belirtilen Halkın Katılımı Süreçlerine ek olarak ilgili paydaşlarla Mevcut Durum ve Analiz Raporu hakkında Veri Doğrulama ve “Vizyon ve Stratejiler” Çalıştayı düzenlenmiş ve ortak akla dayalı olarak Plan Vizyonu ve Sektörel Stratejileri belirlendi. Halkın katılımına açılan Plan Tasarısı bahse konu “Vizyon ve Stratejiler” temelinde ilgili Belediyelerin teknik ekipleri, Üniversite temsilcileri ve Planlama Makamı teknik ekibi ile işbirliği içerisinde hazırlandı…”


“Bu plan büyük bir ihtiyaçtı”
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, böyle bir plana neden ihtiyaç duyulduğuna da açıklık getirdi.
“21. Yüzyılda çağdaş ülkelerin hepsi imar planlarını tamamlamış, planlı büyüyen kentler yaratmışlardır” diyen Baybars, “İmar Planları genel anlamda insanların refahı, mutluluğu, sosyal yaşam alanlarının düzenlenmesi, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma, çevreye duyarlı yapılaşma sağlamak için önemlidir. Plansız yaşamın her alanda yarattığı sonuçları, nelere mal olduğunu nelere mal olabileceğini her gün gözlemliyoruz. İnsanların, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sürdürülebilir kalkınma, planlı yaşama geçme, çevreye duyarlı bir şehir planlaması yapmak  için imar planlarına ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı…

“Verimli tarım arazileri korundu”
İmar Planında verimli tarım arazileri korunduğunu söyleyen Ayşegül Baybars, bölgede Tarımsal faaliyetin geliştirilmesi ve kompakt gelişme yaratılabilmesi amacı ile öncelikle kentsel gelişme alanlarına imar gelişme sınırı adı verilen sınır çizilerek verimli tarım topraklarının kentsel gelişmeye açılmasının önlendiğini belirtti.
Baybars, “Tarımsal gelişme alanlarında üretimi desteklemek amacı ile belirli kural ve koşullarda kırsal kalkınma stratejilerine uygun olarak hayvancılık ve tarımsal ürünlerin işlenmesine  yönelik tesislerin yapılmasına ve niş ürünlerin üretiminin yapıldığı alanlarda Tarım Bakanlığının görüşlerine ve Kırsal Kalkınma Planına uygun olarak agro turizm faaliyetlerinin yapılmasına olanak yaratıldı” dedi.

“Yüksek öğrenim de dikkate alındı”
Baybars, İmar Planı’nda ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri kapsamında turizm, yüksek öğrenim ve gayrımenkulün  motor sektörler olarak belirlendiğini de ifade etti. Bakan Baybars, ekonomik ve kalkınmayı destekleyecek Tarım ve Hayvancılık ile İş Ortamı (sanayi – ticaret) alanlarında düzenlemeler yapıldığını aktardı.

İskele Belediye Meclisi kararını açıklayacak
Öte yandan İskele Belediye Meclisi, İskele-Yeniboğaziçi-Gazimağusa’yı kapsayan İmar Planı ile ilgili kararını verdi; karar bugün açıklanacak. 
İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenecek Birleşik Kurul Toplantısı’nda katılacak İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu; ardından Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ve İskele Belediyesi Meclis Üyeleri ile birlikte saat 14.00’te Lefkoşa Merit Otel’de basın toplantısı düzenleyecek.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473