banner564

Kıbrıs ruleti

Anastasiadis, Türkiye’ye yönelik vetonun kalkması için Maraş’ın iadesini ve limanların açılmasını şart koştu

Kıbrıs ruleti
banner598
 Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Türkiye Başkanaı Ahmet Davutoğlu ile Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, önceki gün Brüksel’de bir görüşme yaptıklarını iddia etti. Gazete, Anastasiadis ile Davutoğlu’nun, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte’nin “hakemliğindeki” görüştüklerini yazdı.
   İddiaya göre, Davutoğlu bu görüşme sırasında şunları söyledi:
   “Rum Yönetimi’nin bloke ettiği 5 başlığın açılması ve vize serbestisi konusu, anlaşma paketinin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye size mülteci sorununu çözecektir, ancak başlıklar açılmaz ve vize serbestisi sağlanmazsa, size yardım etmemiz mümkün olmayacaktır. Anlaşma olmayacaktır’.

Karşılık istedi
   Anastasiadis ise şartlarını şöyle sıraladı:
   “Türk başlıklarının açılmasını tartışmıyorum. 3 yıl önce beni mevduatların traşlanmasını kabul etmeye mecbur bıraktınız. Aynı şey yaşanmayacak. Karşılık istiyorum. Başlıkların açılması için Türk limanlarının açılması ve Maraş’ın iadesi gibi önerilerimiz var.”
   Taraflar arasındaki konuşma şöyle devam etti:
   Davutoğlu: Avrupalı yetkililere ‘öneriler paketinin’, 5 başlığın açılmasının mülteci sorununun çözülmesi için önkoşul olduğunu anlattı. Bunun, Kıbrıs sorunuyla ilişkili olmadığını da söyledi. Türk limanlarının açılması, Ercan Havalimanı’nın açılmasıyla bağlantılıdır deyip, Lefkoşa’ya verilecek herhangi bir karşılığı reddetti.
   Anastasiadis: Angela Merkel’e, karşılık olmadan Türk başlıklarının açılamayacağını söyledi.
   Davutoğlu: Avrupalı yetkililer Davutoğlu’ndan Türk başlıklarının açılması konusunda birkaç ay sabretmesini istedi ve 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununun çözümü için referandum yapılacağını söyledi. Türk Başbakan da, böyle bir şeyin söz konusu olması halinde, referandumda kuzeyden gelen cevap olumsuz olsa dahi, Türk başlıklarının açılacağı konusunda açık taahhüt istedi.”

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2016, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473