banner564

Zorluklar anlatılmalı

Satrazburg’ta temaslarda bulunan Bakan Çolak, Kıbrıslı Türklerin uluslararası arenada yapacağı çalışmaların önemine vurgu yaptı:

Zorluklar anlatılmalı
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU (TAK) 
Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Avrupa Parlamentosu’nda temaslarda bulunmak üzere gittiği Satrazburg’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çolak, Kıbrıslı Türklerin çözüm sürecine ne kadar destek verdiklerini, sürece ne kadar katkı sağladıklarını, nasıl zorluklarla karşılaştıklarını, istek ve hedeflerini uluslararası arenada kendilerinin dile getirmesinin önemli olduğunu söyledi.
Ancak Rumların buna karşı bir tavır sergilediğini belirten Çolak, “Adanın paylaşılmasından bahsedilirken, Kıbrıslı Türklerin federal yapıda yerini alması için çalışmalar yapılırken Kıbrıslı Türklerin sesinin duyulmaması yönünde bir tavır sergilemek yapıcı değil, her şeyden öte gereksiz " dedi.
Kıbrıslı Türklerin bu konudaki girişimlerinin ne Kıbrıslı Rumlara ne de sürece zarar vermediğini vurgulayan Emine Çolak, "Aktivitelerimizi eleştirmeleri, engellemeye çalışmaları olumlu ve yapıcı değil, bu her şeyden öte gereksiz. Suçlama olarak değil ama bunu artık Güney'e aktarmak durumundayız. Kendim, partim, hükümetim ve toplumum böyle bir engeli ve negatif yaklaşımı hak etmiyor” dedi.

Talep edilen değişiklikler endişe verici
Çolak, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda Kıbrıs konusunda talep edilen değişikliklerin endişe verici olduğunu kaydederek, “devam eden görüşmeleri koruyacak ve destekleyecek bir üslup kullanılması konusundaki görüşleri ilgililere ilettik” dedi.
Çolak, temasları çerçevesinde Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Gabriella Battaini-Dragoni,Türkiye Dostluk Grubu, AP Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella, AP Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ile ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ile bir araya geldiğini aktardı.

Değiştirilmesi gereken noktalar…
Taslakta değiştirilmesini istedikleri noktalara değinen Bakan Çolak şöyle devam etti:
“Taslakta 10'uncu protokole atıfta bulunuyor. Bu, protokol 2004'te çözümsüzlük halinde Kıbrıs'ın üyeliğine karşın bazı tedbirleri içeriyordu. Çözüme ve geleceğe yönelik bir şeyden bahsederken 10'uncu protokole atıfta bulunmanın bir faydası olmayacağını, bunun rapora girmemesinin daha iyi olacağını görüşünü paylaştık… Her gördüğümüz yetkiliye ne olursa olsun süreci koruyalım ve destekleyelim çağrısında bulunduk.”

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2016, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474