banner564

‘Kıbrıs’a geliyoruz’

Referandumda en doğru tahmini yapan ‘Gezici’ şirketinin direktörü Murat Gezici Diyalog’a konuştu

 ‘Kıbrıs’a geliyoruz’
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
   Türkiye’deki referandum sonucunu tam tutturan Gezici Araştırma Şirketi Direktörü Murat Gezici, medyanın ilgi odağı oldu. Yaptığı son tahminlerde ‘Evet’ için yüzde 51,3, ‘Hayır’ için de yüzde 48,7 diyen Murat Gezici, ekip halinde sıkı çalıştıklarını söyledi.
    Diyalog’a konuşan Murat Gezici,  süreç içerisinde 10 şirketin araştırma yaptığını ancak yüzden 95’inin yanıldığını ifade ederek, iki kurumun sonucu bildiğini belirtti.  Gezici, Nisan sonu, Mayıs başında KKTC genelinde bir kamuoyu araştırması yapacaklarından söz etti.
   Çıkan sonucu değerlendiren Gezici, toplumda bir kutuplaşma ortaya çıktığını belirtti. İktidara muhalefet ile konsensüs sağla mesajı verildiğini söyleyen Murat Gezici, referandumun çok tartışmalı olduğunu belirtti. 
   Eğitim ve kültür seviyenin yükseldikçe Hayır dendiği, eğitim ve gelir seviyesi azaldıkça da evet tercih edildiğini söyleyen Murat Gezici, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Seçmen “Yönümüz Avrupa olmalı” diyor”
  “32 büyük şehirde ‘Hayır’ları açık oranla önde. Bu illerin ağır sanayinin ve turizmin olduğu iller olması dikkat çekici.  Yani aslında seçmen “yönümüz Avrupa olmalı” şeklinde bir mesaj veriyor. Türkiye’nin yüzünü batıya dönmesi gerektiğinin mesajıdır yüzde 51.  Saadet Partisi’nin tabanı Ak Parti’ye oy veren seçmenin de güven oylaması yaptığı görülüyor. Yani eski milli görüşçülerin 3’te 1’nin hayır dediği görülüyor. MHP’nin hayır demesi büyük bir domino etkisi yarattı. İç Anadolu’daki ‘hayır’ların artması buna işaret ediyor.”
   “Bundan sonraki süreçte daha demokratik ve daha solda bir politika izlenmelidir” diyen Gezici,  “milliyetçi ve muhafazakar bir kitlenin varlığından söz ederek seçim döneminde bu kitleye yönelmek normal ama bu değişmeli” dedi. 
   Eğer AB ile sorun yaşanmaya devam ederse NATO’da da sıkıntının yaşanabileceğini söyleyen Gezici, iktidarın bunları gördüğünü ve normalleşmenin başlayacağına inandığını ifade etti. Ekonomi anlamında ciddi bir reform yapılacağına inanç belirten Gezici, insanların temel sorunun ekonomik olduğunun altını çizdi. 
   Mayıs ayında KKTC’de anket yapacak 
   Nisan ayının sonunda ya da mayıs ayının ilk haftasında KKTC’de kapsamlı bir kamuoyu araştırması yapacağını da söyleyen Murat Gezici ,Mayıs ayı ortalrında bu anketin sonuçlarını da açıklayacaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2017, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474