banner564

KKTC’de bir  ilk yaşandı

Beyin ölümü gerçekleşen bağışçının kalbi, 49 yaşındaki Veli Çelik’e hayat verdi

KKTC’de bir  ilk yaşandı
banner598

 Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU

KKTC’de ilk kalp nakli gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen bağışçıdan alınan kalp, 49 yaşındaki Veli Çelik’e hayat verdi.
Operasyonu Kalp Damar Cerrahisi uzmanları Dr. Hasan Birtan, Dr. Ozan Emiroğlu ile Türkiye Antalya Tıp Üniversitesi’nden gelen Prof. Dr. Ömer Beyazıt başkanlığındaki bir ekip gerçekleştirdi.
Nakille ilgili dün Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Binası’nda basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Sağlık Bakanı Filiz Besim ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor Adil Özyılkan’ın yanı sıra ameliyatı gerçekleştiren ekip de katıldı.

Besim: Hastanın durumu iyi
Sağlık Bakan Filiz Besim konuşmasının başında, bunun kendileri için çok anlamlı bir gün olduğunu dile getirdi.
Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi ekibinin bir süre önce kendisine gelerek hastanede kalp nakli yapılabileceğini ilettiğini anlatan Besim, bunun üzerine hastanede gerekli altyapıyı hazırladıklarını belirtti.

Konuyla ilgili Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi ile de bir protokol imzalandığını anlatan Besim, bütün bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra nakil için kalp beklemeye başladıklarını söyledi.
2 gün önce, organ bağışı haberinin gelmesiyle bu ameliyatın gerçekleştiğini anlatan Besim, nakil alan hastanın şu anda iyi durumda olduğunu kaydetti.

Beyazıt: Kalp nakli önemli bir prestij
Kalp nakli operasyonuna katılan Antalya Tıp Hastanesi’nden Prof. Dr. Ömer Beyazıt ve Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalp Damar Uzmanı Dr. Hasan Birtan da toplantıda söz alarak, yaşanan süreci anlattı.
Prof. Dr. Ömer Beyazıt, iki kurum arasında imzalanan protokol sonrası daha önce iki kez yapay kalp ameliyatı gerçekleştirildiğini anlattı.
Kalp naklinin cerrahlar için çok önemli olduğunu anlatan Beyazıt, bir hastanenin kalp nakli yapabilmesinin de önemli bir prestij olduğunu, hastanenin multidisipliner bir mükemmelliğe ulaştığını gösterdiğini belirtti. 
Dr. Hasan Birtan bu ameliyatın kendisi için çok önceden konulmuş bir hedef olduğunu anlattı.
Ülkede açık kalp ameliyatı yapılmasının bile uzaya çıkmakla eşdeğer görüldüğü zamanlar olduğunu anımsatan Birtan canlı kalp nakli ameliyatı gerçekleştirilebilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473