banner564

Krize yol açtı

Sosyal Sigortaların 200 milyon lirasını ‘özelde sendikalaşma’ uğruna harcamak isteyen Çalışma Bakanı Zeki Çeler, Bakanlar Kurulunda HP’nin desteğini alamadı

Krize yol açtı
banner598

 Aytuğ TÜRKKAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in özel sektörde sendikalaşma uğruna, fonda biriken 200 milyon lirayı harcama yönündeki girişimi, hükümet ortaklarından destek görmedi. Özellikle HP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, Çeler’in bu girişime destek vermediğini Bakanlar Kurulu toplantısında net bir şekilde ortaya koydu.
   Yabancı iş gücünün yatırımlarından oluşan İhtiyat Sandığı fonunda biriken paranın, sendikalarla toplu iş sözleşmesi imzalayan şirketlerde çalışan KKTC vatandaşlarına her ay 750 TL ek maaş şeklinde dağıtılması önerisi, iş dünyasının da sert tepkisine yol açtı. İki yıl süreyle uygulanacak bu teşvikle fonun erimesi sonrasında ne olacağı sorusuna cevap verilemiyor.

Hükümet ortakları destek vermiyor 
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre TDP dışında yer alan koalisyon ortaklarının üçünde de özel sektörde sendikalaşmaya neden olacak olan bu öneriler konusunda önemli tereddütler var. 
   Halkın Partisi vekilleri bu şekilde bir sendikalaşma teşvikinin zaten ekonomik kriz nedeniyle zorda olan özel sektörü daha da çökerteceğini ve değil istihdamı artırmak var olan istihdamda da gerilemeye yol açarak yerli işsizliği körükleyeceği düşünüyor; bu nedenle öneriye sıcak bakmıyor. 
   HP yerli istihdamın sendikalaşma kanalıyla değil başka teşvikler ve sadece maaş desteği ile teşvik edilebileceği düşüncesinde. 
   CTP'de vekiller arasında tam bir görüş birliği olmamasına rağmen Başbakan Tufan Erhürman'ın ise kendisini ziyaret eden ekonomik örgütler platformu yetkililerine sendikalaşmayı içeren bu önerilere sıcak bakmadığını söylediği öğrenildi. 
Konuya ilişkin Meclis kürsüsünde konuşma yapan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da Başbakan'ın buna sıcak bakmadığı bilgisini kamu oyu ile paylaştı. Demokrat Parti Başkanı Denktaş ise bu öneriye karşı olmakla birlikte bunu açıktan dile getirmiş değil.

Özersay: Bu konuda uzlaşma yok!
Konunun önceki günkü Bakanlar Kurulu'nda tartışıldığı Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay tarafından doğrulandı.  
   Özersay, Çalışma Bakanı Zeki Çeler'in aksine sendikalaşma konusunda hükümette bir görüş birliği olmadığını ve bu konuda henüz bir karar alınmadığını yaptığı açıklamayla net şekilde ortaya koydu
   Özel sektörde sendikalaşma konusunda bir süredir kamuoyunda “bu konu karara bağlandı ve yürürlüğe giriyor “şeklinde açıklamalar yapan Zeki Çeler'in aslında hükümetteki durumu tam olarak doğru yansıtmadığı bu açıklama ile ortaya çıkmış oldu. 
   Koalisyonda özel sektörde sendikalaşma konusunda Zeki Çeler’in dediği şekilde bir uzlaşma yok, konu halen tartışılmaya devam ediyor.
   Özersay'ın açıklamaları koalisyondaki uzlaşmazlığın net şekilde ortaya çıkmasına neden oldu. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nazmi bozkurt
Nazmi bozkurt - 5 yıl Önce

Akıl almaz bir karar soygunlukdan baska bır. İşkeri yok

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473