banner564

Küstahlık

Ünlü Rum avukatı “Türkiye’den 50 milyon Euro’luk tazminatı alabilmek için, Kıbrıs’lı Türklere 500 kayıp için kişi başına 20’şer bin Euro ödeyelim”dedi

Küstahlık
banner598
 Girne’de mülkü bulunan Titina Loizidu isimli Rum kadının avukatlığını yapan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi 50 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum ederek adını duyuran Rum avukat Ahilleas Dimitriadis; kayıp 500 Kıbrıslı Türk için kişi başına 20’şer bin Euro ödenmesini teklif etti.
   Dimitriadis; halen ortaya çıkarılamayan kayıplarla ilgili çalışmalardan umutsuz olduğunu belirtirken, Türkiye’nin bugüne kadar ödemediği toplamda 50 milyon Euro’luk tazminatı alabilmek için, farklı bir girişim yapılmasını ödedi. Rum avukat “eğer kayıp 500  Kıbrıslı Türkün ailelerine kişi başı 20’şer bin Euro ödersek  (Toplam 10 milyon Euro)  o zaman 50 milyon Euro’yu alma şansımız artar”dedi. 
   İnsani bir konuyu para ile örtme ve 40 milyon Euro karlı çıkmayı hedefleyen Dimitriadis’in bu teklifi, Kıbrıs Türk tarafında tepki yarattı. 
   Dimitriadis ayrıca; Kayıp Şahıslar Komitesi’nin “Gerçek Komitesi”ne (Truth Now) dönüşmesini önerdi.
   Dimitriadis, BM Güvenlik Konseyi’nden onaylı KŞK’nın “bilgi eksikliği ve başarısız kazı çalışmaları nedeniyle çok yakında işlevini kaybedeceğini, mevcut çalışma yöntemiyle bin 19 Rum ve 344 Kıbrıslı Türk kaybın bulunması şansının çok az olduğunu” söyledi.

Bilgi alınamıyor

   İnsanların, aleyhlerine hukuki yargı süreci başlatılacağından korktukları için gömü yerleriyle ilgili bilgi vermekten çekindiklerini söyleyen Dimitriadis, KŞK’nın görev ve yetkilerinde basit değişiklikler yapılarak “Gerçek Komitesi”ne dönüştürülebileceğini,  her iki taraftan kişilerin, bu komiteye verecekleri bilgilerin hiçbir şekilde aleyhlerine kullanılmaması, haklarında kovuşturma açılmaması için de yasal düzenleme yapılması gerektiğini anlattı.
    Dimitriadis “toplum, insanların infazına katılan yani suçlu olan bir kişinin, üzerinden çok zaman geçtiği için 40-50 yıl önce işlediği suçtan dolayı mahkemeye çıkartılması yerine, gerçeği yani 1963-67 ve 1974’te infaz edilen kişilerin nerede gömülü olduğunu söylemesini tercih eder” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin, Rum yönetiminin 4’üncü hükümetler arası başvurusunda AİHM’in kayıp yakınları için belirlediği 30 milyon Euro’luk tazminat parasını ödemediğini söyleyen Dimitriadis özetle şunları ifade etti:
    “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, bir yandan bu tazminatı ödemesi için baskı yaparken bir yandan da, Türkiye 30 milyon Euro’yu ödediği günün ertesinde kendisinin de 500 civarındaki Kıbrıslı Türk kayıp yakınına 20’şer bin Euro vereceğini -eğer yardımcı olacaksa, sorumluluk kabul etmeden- açıklaması gerekir. Kıbrıs bunu, Türkiye’nin mahsurlar için ödemesi gereken 40 ve Titina Loizidu’nunki gibi durumlar için ödemesi gereken 50 milyon Euro ile bağdaştırabilir.”

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2016, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474