banner564

Lefkoşa’nın ‘iki yüzü’

Tarihin ağırlığını taşıyan Arasta’nın sokakları güneş battıktan sonra karanlığa mahkum edilir ve etrafa korku verirken, yanı başındaki Ledra Ceddesi’nde hayat cıvıl cıvıl devam ediyor

Lefkoşa’nın ‘iki yüzü’
banner598
 Çağrı PEKÖZ
   Ünlü şair Murathan Mungan bir şiirinde, “Şimdi Arasta vakti... Biraz aşk hatırası, biraz meydan... Biraz akşam yorgunluğu istiyor cengâver...” dizeleriyle anlatıyor İstanbul’daki Arasta çarşısını...
   Arasta’yı kısaca aynı ürünü satan dükkânların bulunduğu çarşı olarak tanımlayabiliriz. İslam mimarisinin en önemli yapılarından biri olan külliyelerin içinde bulunan arastaların gelirlerin bir kısmı, yine külliye içinde bulunan camiye vakfedilirdi. Günümüzde arastaların turistler tarafından ziyaret edilmesi ve serbest piyasa koşulları buraların çehresini de değiştirdi. 

Kıbrıs’ın Arasta’sı
   Benzer değişiklikleri, Başkent Lefkoşa’daki Arasta Sokak’ta görmek mümkün. İlgisizlikten ve piyasa koşullarından rahatsız olan esnaf, zaman zaman umutlandırılsa da, bir süre sonra umudun yerini umutsuzluk alıyor.
  Netspor  Bunun ana nedeni ise, ilgisizlik, istikrarsızlık, plansızlık ve programsızlık olarak nitelendiriliyor. 

Bir yanı karanlık diğer yanı ışıl ışıl

   Lokmacı Sınır Kapısı’nın açılması, Bandabulya’nın restorasyonu, Asmaaltı’nın yayalaştırma çalışması bu umutlardan sadece en bilindik olanları. Tarihin ağırlığını taşıyan bu köhne sokak ayakta kalmaya çalışırken, hemen bitişiğindeki Ledra Sokağı’nda, halk arasında bilinen ismi ile ‘Uzun Yol’da, hayat daha aydınlık ve kalabalık akıyor.  
   Gündüzleri  bu kalabalığa eşlik eden koşuşturmaca, geceleri kendini eğlenceye bırakıyor. Yanı başındaki bu hareketliliğe rağmen güneş batarken Arastadan bir şeyler karanlığa karışıyor; birbiri ardına kapanan kepenkler ve sokak nüfusunun azalması  hüzünlü bir tiyatronun sonunu simgeliyor.



Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2013, 16:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474