banner564

Mağdur değiller

Bora, uluslararası mevzuata göre Rum tarafının, tazminat veya mal talebinde bulunma hakkının olmadığını belirtti

Mağdur değiller
banner598

 Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yılmaz Bora, “uluslararası mevzuata göre Rum tarafının, tazminat veya mal talebinde bulunma hakkının olmadığını” belirtti.

Bora, yaptığı yazılı açıklamada, KKTC’de bazı siyasilerin KKTC tapusu tutanlardan “şimdiki kullanıcılar” olarak bahsetmesi ve bir gazetenin “Savaşla elde edilse bile hiçbir kimsenin malına izinsiz el konulamayacağı” ifadesini kullanmasının kabul edilebilir olmadığı belirtti.
Bora, “Bu söylemler, KKTC devletinin varlığının, yasalarının, kararlarının ve KKTC tapularının, geçerliliğini tartışılır duruma getirmektedir” dedi.
Dünya savaşları sonunda olduğu gibi, savaşı başlatanların hem tazminat ödemek zorunda olduğu, hem de sorumlu yöneticilerinin uluslararası mahkemelerde yargılandığını ifade eden Bora, “ABD Federal Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde(AİHM), mülkiyet ile ilgili alınan kararlarda, mülk konusunda Rumların haksız olduğunun anlaşıldığını” kaydetti.
AİHM’nin 2 Temmuz 2013 tarihli kararında, KKTC yasaları ve 41 yıldan beri mülkü tasarrufunda bulunduranların hak sahibi kabul edildiğini; ABD Federal Mahkemesi’nin Rumların KKTC’ye geri dönme ve/veya tazmin isteklerinin tümünü reddettiğine işaret eden Bora, “Hukukta savaşı başlatan ve saldırgan taraf, bir de hak talebinde bulunamaz. Çünkü yaşam hakkı mülkiyet hakkından çok daha önemlidir” dedi.
Bora, Rum tarafının Türklere saldırdığının Birleşmiş Milletler belgelerinde ( Ortega ve BMGS UThant’ın S/5950,10.9.1964 raporları, Rumların 1963Akridas ve 1974 İphestos planları ve Klerides’in Anılarım kitabı) kaydedildiğini belirtti.

“Tazminat talep etme hakkı yok”
BM eski Genel Sekreteri UThant’ın S/5950 sayılı ve 10/)/1964 tarihli raporunda karışıklıklarda 109 köyde Türklere ait 527 evin yıkıldığı, 2000’nin yağmalandığı ve tahrip edildiğinin belirtildiği, Ayvasıl, Atlılar, Sandallar, Muratağa, Taşkent katliamlarının da inkar edilemeyen gerçekler olduğunu ifade eden Bora, “Bu nedenle saldırgan ve savaşı başlatan Rumlar aynen Çekoslovakya örneğinde olduğu gibi terk ettikleri toprakları için tazminat talep etmek hakkına sahip olamaz” dedi.
Bedelini ödeyerek mülk satın alan bir kişinin Rum’a da ödeme yapmasının kabul edilmez olduğunu ifade eden Bora, “Tazminat için gerekli fon; haksızca, karşılığı olmadan ve sahtecilikle mal alanlardan elde edilecek gelirlerden oluşturulmalı.Eski Rum malını satan, bedelini alıp harcayan ve/veya ayrılan kişiler, hele 4-5 el değiştiren mallar için çözüm üretmek kolay değildir” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473