banner564

Maraton devam ediyor

Komite; Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Hukuk Dairesi, Mahkemeler ve Sayıştay bütçelerini ele aldı

Maraton devam ediyor
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri kapsamında dün, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Hukuk Dairesi, Mahkemeler ve Sayıştay bütçelerini ele aldı.

UBP Milletvekili Sunat Atun’un Başkanlık ettiği Komite, saat 10.30’da toplandı. 
Komite toplantısında ilk olarak 132 Milyon 970 TL’lik Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın  bütçesi görüşüldü.
İlk sözü alan Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Dışişleri Bakanlığı olarak algılanan ancak Başbakan Yardımcılığı olarak algılanması gereken bir bakanlığın bütçesinin görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
Özersay, bakanlığa daha önceki dönemden farlı olarak bağlanan başka daireler olduğunu ve bu sebeple bütçesinin genişlediğini ifade etti. Özersay, bu yapısal değişikliğin Başbakan Yardımcılığı’nın bütçesinde rakamlar düzeyinde görüldüğünü ve bu sebeple de rakamların büyüdüğünü söyledi.
Bütçe içinde olmamasına rağmen, tanıtma fonu olarak kullanabilen ve rakamı henüz netleşmemiş bir kaynağın bütçe içinde da söz konusu olacağını belirten Özersay, rakamlar bazında bakıldığında özellikle yurt dışı temsilciliklerin harcamalarında azalma olduğunu, bunun sebebinin de Maliye Bakanlığı’nın kur bağlamında yaptığı düzenlemeler olduğunu kaydetti.  
Bakanlığının izlemekte olduğu dış politika bağlamında da bilgiler veren Özersay, temel prensiplerinin barışçıl, uzlaşmacı, diyalogcu, insan hakları ve özgürlükleri baz alan bir felsefeyle hareket etmek olduğunu anlattı.
Kudret Özersay, hükümetin Kıbrıs konusunda belirlediği bir politika olduğunu, muhataplarına ve temas halinde oldukları herkese bunların anlatılacağını belirtti. Özersay, 50 yılı aşan bir süre zarfında esas alınan iki kesimli, iki devletli federal yaklaşımın değerlendirildiğini ancak geçen bu kadar zaman sonrasında, Kıbrıs’ta federasyonun şartları bulunmadığının görülmesi ve daha farklı modellerin tartışılması gerektiğini ortaya koyan bir duruşları olduğunu kaydetti.
Dış temsilcilikle ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını, geçen dönem bazı temsilcilerin boş kaldığını, bunun sebebinin de bakanlığa uzun süre diplomat alınmaması olduğunu belirten Özersay, bu eksikliklerin tamamlandığını ancak sıkıntılar yaşandığını söyledi. 


Hasipoğlu: Rum zihniyetinde değişiklik yok
UBP Milletvekili Oğuzahan Hasipoğlu, yıllardır, Rum tarafının zihniyetinde bir değişiklik olmadığını, Kıbrıs Türk tarafının ise Kıbrıs etrafındaki zenginlikleri paylaşma niyetini her platformda ortaya koyduklarını söyledi.
Kıbrıs Rum tarafının vizyonunda bir değişiklik olmadığını, mevcut üniter devletinin devamı onun dışında Kıbrıs Türk halkının sadece kendilerini ilgilendiren konularda söz hakkının olması görüşünde olduklarını vurgulayan Hasipoğlu, esas gayenin Kıbrıs Türk halkının veto hakkı olmaması olduğunu kaydetti.


Nami: Kıbrıs Türkü dünya ile buluşmalı
CTP Milletvekili Özdil Nami de, hükümetin dış politikasında umut vadeden bir gelişme göremediğini belirterek, sorulması gereken ana sorunun federal çözüm bulma çalışmalarının neden sonuçlanamadığı olması gerektiğini kaydetti.
Ortak amacın, Kıbrıs Türk halkını statükodan kurtarıp, dünyayla buluşturmak olduğuna inanç belirten Nami, hükümetin ortaya koyduğu reçetenin yeni olmadığını, geçmiş ezberlerin pişirip kurtarılması ve halka sunulması olduğunu belirterek, geçmişte çok denenip başarısızlığının kanıtlandığına işaret etti. 
 

Gündüz: İyi niyetle adım atıldı
UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, “her türlü güven yaratıcı önlemler” diye başlayan ancak güne oturtulmayan adımlar atıldığını söyledi. Gündüz, Kıbrıs Türkü’nün boğazına sokularak, ekonomik olarak zora sokacak adımlar atıldığını söyledi.
Kıbrıslı Türklerin bugüne kadar hep iyi niyetle adım attığını, her attığı iyi niyetli adımın, sonraki zamanda önünü tıkadığını ifade eden Gündüz, tekrar referanduma gidilmesi ve Rum tarafından hayır çıkması halinde ne olacağını sordu.

Candan: Personel zor şartlarda görev yapıyor
CTP Milletvekili Armağan Candan da, yurt dışı temsilciliklerde zor şartlarda görev yapan personel ve sorunlarına değindi.
AKPA toplantılarına katılan Meclis heyetinin temaslarına değinen Candan, AKPA’da kendilerinin en çok ilgilendiği ve gündeme gelen konulara değindi. Toplantılarda ele alınan konuların başında kayıp şahıslar konusunun geldiğine işaret eden Candan, ele alınan diğer konuları aktardı.
Candan, Rum tarafının Yeşil Hat Tüzüğü’nün değiştirilmesine yönelik girişimleri konusunda uyanık olunması gerektiğini ve Avrupa Komisyonu nezdinde, hellim konusunda olduğu gibi girişim yapılmasının elzem olduğunu ifade etti.

Özyiğit: Maronit açılımı sonuçlanmalı
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Maronit açılımı konusuna değinerek başladığı konuşmasında, bu konuda geçmişte yapılan çalışmalara değinerek, bunun artık sonuçlanması gerektiğini vurguladı.
Maraş konusunun da hassas ve uluslararası hukuk dahilinde bir konu olduğuna işaret eden Özyiğit, Maraş’la ilgili Doruk Anlaşması’nda yer alan maddeye atıfta bulundu.


 
Bütçe onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde Başbakan Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı bütçesi 132 milyon 970 bin TL olarak onaylandı. 


Hukuk Dairesi Bütçesi de tamam
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde Hukuk Dairesi’nin (Başsavcılık) 20 milyon 971 bin TL’lik bütçesi görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi.  

Hasipoğlu: Başsavcılığın yükü ağır
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Başsavcılığın üzerinde ağır bir yük olduğunu dolayısıyla yargı sürecinde önemli bir rol oynadığını söyledi. 
Hasipoğlu, idare hukukun önemli olduğunu ancak her atılacak adımı savcılığa sorma konusunda dikkatli olmak gerektiğini, Taşınmaz Mal Komisyonu’nda tıkanıklık olduğunu kaydetti. 

Özdenefe: İdari işler güncellenmeli 
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Başsavcının özerkliği ve güvenirliği açısında sorgulanmaması gereken bir makam olduğunu söyleyerek, günün koşullarına yeterince cevaz vermediğini, özellikle idari işler noktasında güncellenmesi gerektiğini belirtti. 
Yüksek Savcılar Kurulu’nun yapısının da güncellenmesi gerektiğine işaret eden Özdenefe, savcı atama ve terfilerde gerekçeli kararlar verilmediğini söyledi. 

Hamzaoğulları: Savcılık ve polis doğru çalışmıyor 
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Başsavcılığın görüş bildirdiği ki olayla ilgili örnek vererek, savcılık ve polis teşkilatının doğru çalışmadığını söyledi. 
“Sürekli bir Bizans oyunu varmış gibi geliyor bana” diyen Hamzaoğulları, örtbas edilen konular bulunduğunu savundu. 
Hamzaoğulları, gazetelerde ‘Birileri düğmeye mi bastı’ diye başlıklar çıkığını söyleyerek, savcılık görev yapmaya mı başladı yoksa düğmeye mi basıldı?” diye sordu. 

Öztürk: Başsavcılık soruşturma makamı değil
Başsavcı Behiç Öztürk, 2017 yılı T&T Şirketi ve dönemin bakanı konusu ile ilgili mali polisin düzenlediği dosyaların herhangi bir kişiyi suçlayacak şekilde ellerine ulaştırılmadığını söyledi. 
Öztürk, Başsavcılığın soruşturma makamı olmadığını dile getirerek, henüz kendilerinin birini suçlayacak bir dosyaya sahip olmadığını dolaysıyla birini suçlayacak noktada olmadıklarını belirtti. 
Özgürgün ve Çaluda konusundaki soruları yanıtlayan Öztürk, tahkikatın aynı konularda yapılmadığını, sözkonusu kişilerin iki farklı konuda soruşturmaya tabi tutulduklarını kaydetti. 
Öztürk, şu anda dosyalarda dava açılacak noktaya geldiklerini Mal Bildirimi konusunda ihbarları çektiklerini, tebligatların yapıldığını, dosyaların dava açılacak şekle geldiğini anda gerekenin yapıldığını belirtti. 
Savcıların özlük haklarına yönelik düzenleme yapılması gerektiğini belirten Öztürk, Yüksek Savcılar Kurulu’nun münhaller ve sınavlar konusunda titiz çalışmalar yaptığını gerekçelerin de notlarla belirtildiğini söyledi. 
Öztürk, münhallerin yasaya uygun, şeffaf ve dürüst şekilde yapıldığını söyledi. 
Teminat ve kefaletler konusundaki söylemleri ilk duyduğunu söyleyen Öztürk, bunun araştırmasını yapacağını kaydetti. 


Sayıştay’ın bütçesi yaklaşık 11 milyon
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde Sayıştay Başkanlığının 10 milyon 775 bin 100 TL’lik bütçesi görüşülerek onaylandı.
Öte yandan mahkemelerin 62 milyon 317 bin 500 TL’lik bütçesi görüşülerek onaylandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473