banner564

Maraton sürüyor

Genel Kurul; Sayıştay Başkanlığı, Ombudsman, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bütçeleri görüşüldü

Maraton sürüyor
banner598

Gözde S. SARI- Doğuş Ö. ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi’nin bütçe maratonu sürüyor. Önceki gece geç saate kadar çalışmalarını sürdüren Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dünkü toplantısına saat 11.45’te başladı. 
Bütçe görüşmelerinde önceki gece Ulaştırma Bakanlığı’nın 214 milyon 357 bin 200 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul etti.
Genel Kurul’un dünkü gündeminde Sayıştay Başkanlığı, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), Turizm ve Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bütçeleri vardı.
Geçtiğimiz pazartesi başlayan bütçe görüşmeleri önümüzdeki çarşamba günü tamamlanacak..
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak 7 milyon 87 bin 700 TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi ele alınarak, oy birliğiyle kabul edildi.


Taçoy: Sayıştay bağımsız çalışmalı
Bütçe görüşmelerinde ilk sözü alan UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Sayıştay Başkanlığı için geçen yıl hazırlanan yasa tasarısından bahsetti. 
Sayıştay’daki mekanizmanın bağımsız şekilde çalışmasın önemine işaret eden Taçoy, bu nedenle bütçenin Meclis’e gelmesini doğru bulmadığını kaydetti. 
Sayıştay’ın hususları cezai boyutuyla sorgulayamadığını kaydeden Taçoy bu konuda atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.

Arıklı: Raporlar iyi değerlendirilmiyor
YDP Milletvekili Erhan Arıklı da Sayıştay başkanlığının personel eksikliği yaşadığına işaret etti. Arıklı, Sayıştayın kısıtlı imkanlarıyla hazırladığı raporların hakkıyla ele alınıp değerlendirilmediğini söyledi.
Sayıştay’daki atamalar nedeniyle ciddi tartışmalar yaşandığını hatırlatan Arıklı, bu konuda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı haklı bulduklarını dile getirdi. 
Sayıştay raporlarının Meclis, Polis ve Başsavcılık tarafından yeterince değerlendirilmediğini savunan Arıklı bu nedenle kamuoyunda yolsuzluk, haksızlık ve hırsızlıkların üstünün örtüldüğü imajı oluştuğunu kaydetti.

Sucuoğlu: Kadro eksikliği giderilmeli
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ise Sayıştaylığın bağımsızlığın önemine vurgu yaptı. 
Bütçesini Maliye’den alan bir kurumun Maliye’yi bağımsız şekilde nasıl denetleyebileceğini soran Sucuoğlu, bu konuda gereken adımların atılması gerektiğini kaydetti. 
Sayıştaylığın yaşadığı kadro eksikliğine de değinen Sucuoğlu, bu sıkıntının ortadan kaldırılması gerektiğini anlattı. 

Berova: Etkin denetim önemli
UBP Milletvekili Özdemir Berova ise konuşmasında iyi ve etkin bir denetimin bir ülke için en önemli unsurlardan olduğunu söyledi. 
Sayıştaylığın kendi bütçesini oluşturması gerektiğinin yasayla belirlendiğini, buna rağmen mevcut durumun farklı olduğunu söyleyen Berova, Sayıştaylığın ciddi personel eksikliği yaşadığını da anlattı.
Yeni dönemde denetçi sayısının artırılması temennisinde bulunan Berova, bunun etkin ve fiili denetim için önemli olduğunu dile getirdi. 

Erhürman: Savcılığa iletilen 24 dosya var
Başbakan Tufan Erhürman ise prensip olarak bir bütçe konuşmasında söylediğini başka bir bütçe konuşmasında söylemediğini kaydetti. 
Başsavcı ile görüştüğünü, Sayıştayın bütün raporlarının Başsavcılığa gittiğini teyit ettiğini kaydeden Erhürman, bu sürecin nasıl işlediğini anlattı. 
Maliye Teftiş Kurulu’nun Savcılığa ilettiği 24 dosya bulunduğunu söyleyen Erhürman, dosyalarla ilgili bilgi verdi. 
Bir milletvekilinin her oturumda Biokim ve hellim dosyasını gündeme getirdiğini dile getiren Erhürman, “Eğer yolsuzlukların üzerine gitmeye niyetliysek, parti ayrımı yapmamayı öğreneceksiniz” dedi. 
Bu konuyu siyasete alet etmek istemediğini dile getiren Erhürman, yolsuzluk dosyalarının siyaseti temizleme amacı olduğunu kaydetti. 

Taçoy: Amaç konuların temizlenmesi
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, amacının bir konuyu defalarca tekrar etmek olmadığını ama bu gibi konuların temizlenmesi gerektiğini belirtti. 
Taçoy, bu konuların üzerine gidilerek aydınlatılması gerektiğini söyledi. 
Konuşmaların ardından 7 milyon 87 bin 700 TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi. 

Ombudsman bütçesi oybirliğiyle onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)’ın 2 milyon 326 bin 300 TL tutarındaki bütçesi oybirliğiyle onaylandı.
Ombudsman bütçesiyle ilgili; YDP milletvekili Erhan Arıklı, UBP milletvekili Faiz Sucuoğlu, UBP milletvekili Hasan Taçoy, söz aldı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474