banner564

Mülkiyet en kritik konu

Türk ve Rum tarafının, mülkiyetle ilgili kriterlerde uzlaşamadığı bildirildi

Mülkiyet en kritik konu
banner598
   Kıbrıs Türk tarafı ile Rum tarafının, mülkiyet sorununun çözümüyle ilgili kriterler üzerinde uzlaşıya varamadığı bildirildi. Rum basınına göre, mülkiyet konusu, müzakere sürecinde ilit’ rol oynuyor.
   Alithia gazetesi: “Kriterlerde Uçurum – Müzakereler Dönüm Noktasında – Nüfus Oranına İlişkin Uzlaşı Yalanlanıyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, müzakere sürecinin ilerlemesi konusunda en önemli noktalardan birinin, mülkiyet kriterlerinin belirlenmesi olduğunu, tarafların kriterler konusundaki görüşleri arasında “çok büyük uçurum bulunduğunu” iddia etti.
    Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla ayrı ayrı görüştüğünü, Anastasiadis-Eide görüşmesinde ağırlıklı olarak mülkiyet kriterleri konusunun ele alındığını belirtirken müzakerelerin yoğunlaştırılabilmesi için gün belirlenmesi konusunun da dün görüşüldüğünü yazdı.
   Habere göre Anastasiadis uygun olduğu günlerin listesini Eide’ye, Eide ise daha sonra bir araya geldiği Akıncı’ya iletti.

Hassas bir konuı

   Gazete, Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dünkü Anastasiadis-Eide görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, mülkiyet kriterlerine değindiğini ve ayrıca Türkiye basınında çıkan “Birleşik Kıbrıs’ın nüfusu konusunda uzlaşıya varıldığı” haberlerini de yalanladığını yazdı.
   Hristodulidis, liderlerin 30 Ekim’deki görüşmesinde mülkiyet kriterlerinin gündeme gelip gelmeyeceği şeklindeki bir soruya, “müzakerecilerin şu anda bu konuya odaklandıkları” yanıtını verdi.
   Bu konudaki gelişmelerin ne olacağı ve hangi talimatların verileceğini görmek için 30 Ekim’deki liderler görüşmesinin beklenmesi gerektiğini ifade eden Hristodulidis, “hali hazırda çok hassas, görüş ayrılıkları bulunan bir konudur ve hedeflenen şey, liderlerin üzerinde uzlaştıkları, mülkiyetteki kişisel haklarının uygulanmasını sağlayacak kriterlerde anlaşılmasıdır” şeklinde konuştu.
   Hristodulidis, “müzakerelerin dönüm noktasında bulunduğunu” da ifade ederek, Anastasiadis-Eide görüşmesinde durum değerlendirmesi ve liderlerin Kasım ayında müzakerelerin yoğunlaştırılması kararı baz alınarak gelecek planlaması yapıldığını vurguladı.
    Hristodulidis: “Bir dönüm noktasında bulunuyoruz. Zorluklar ve anlaşmazlıklar var” ifadesini kullandı.
   BM’den ilkbahar aylarında çoklu konferans konusunda herhangi bir şey söylenip söylenmediğinin sorulması üzerine ise Hristodulidis, yalnızca bu ihtimalden söz eden BM Genel Sekreteri’nin raporunun mevcut olduğunu öne sürdü.
   Hristodulidis, bu tür bir toplantı yapılabilmesi için şu anda üzerinde anlaşmazlıklar bulunan pek çok konunun çözülmesi gerektiğini savundu.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474