banner564

‘Ödeme fişiyle’ rüşvet

Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi açılmasını onaylayan YÖDAK Başkanı Avcı’ya 10 bin, yardımcısı Hasgüler’e ise 4 bin dolar verildiği iddia edildi 

‘Ödeme fişiyle’ rüşvet
banner598

Ömer KADİROĞLU
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’ne (KSTÜ) Tıp Fakültesi izni verilmesi karşılığında YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’ya iki farklı tarihte toplam 10 bin dolar, YÖDAK eski üyesi Mehmet Hasgüler’e ise 4 bin dolar rüşvet verildiği iddia edildi. 
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde dün gerçekleşen duruşmada elde edilen bilgi ve belgeleri aktaran polis, zanlılara verilen paralarla ilgili olarak ‘ödeme fişi’ düzenlendiğini aktardı.
Poliste sorgulandıktan sonra rahatsızlanan ve ambulansla hastaneye kaldırılan Turgay Avcı dünkü duruşmaya çıkarılmadı. 
Doktor Hasan Gebeş, duruşmaya katılarak, yüksek tansiyon nedeniyle Avcı’nın kalp krizi geçirme riski olduğunu belirterek, kendisine yarın anjiyo yapılacağını söyledi.
Mehmet Hasgüler ise kelepçeli vaziyette mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, polisin 3 günlük tutukluk emri talebini kabul etti.

Makamlarını kötüye kullandılar
Soruşturmayı yürüten polis, duruşmada hazır bulunan Hasgüler ile hastanede tutulan Avcı hakkındaki olguları aktardı.  
Polis,  zanlıların 2021 - 2024 tarihleri arasında Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesinde meydana gelen usulsüzlüklerle ilgili olarak 5 Şubat 2024 tarihinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandıklarını söyledi. 
Polis, 2023 Mart ayı içerisinde YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ve o dönem YÖDAK Başkan yardımcısı olan Mehmet Hasgüler’in görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle üniversite tarafından açılacak olan Tıp Fakültesinin işlemlerini hızlandırılması için Avcı’ya iki seferde toplam 10 bin dolar,  Hasgüler’e 4 bin dolar rüşvet verildiğini açıkladı. Polis, böylelikle Tıp Fakültesinin işlemlerinin hızlandırıldığını ve YÖDAK’tan onay aldığını belirtti.  Polis, yapılan inceleme sonucu okul muhasebesinde mahsup fişi, ödeme fişi ve okulun genel sekreteri tarafından muhasebeye gönderilmiş mailler tespit edildiğini açıkladı. Polis memuru, tespit edilen evraklar üzerinde inceleme yapıldığını belirterek, elde edilen bulguları anlattı.
Rüşvet kanıtları bulundu
Polis,  3 Mart 2023 tarihli evrakta ‘YÖDAK Başkanı Turgay Avcı Tıp Fakültesi 5000 Amerikan dolar’, 7 Mart 2023 tarihli evrakta ‘YÖDAK Tıp Fakültesi Turgay Avcı 5000 Amerikan doları’ ve 7 Mart 2023 tarihli evrakta ‘YÖDAK Tıp Fakültesi ‘Hasgü’ 4000 Amerikan doları’ yazıldığının tespit edildiğini açıkladı. Ayrıca, polis, parayı teslim alan ve teslim eden kişilerin de ifade verdiklerini belirtti.
Cep telefonlarına el konuldu
Polis memuru, üniversiteden Tıp Fakültesinin açılması için yapılan başvuru yazısı, Tıp fakültesi dosyasının, yine YÖDAK’tan temin edilen gündem ve kararlar dosyalarının incelenmek üzere emare olarak alındığını belirtti. Polis, 8 Mart 2024 tarihinde zanlıların tutuklandığını aynı gün cep telefonlarının emare olarak zapt edildiğini söyledi. 

13 Mart’ta gündeme alındı,  14 Mart’ta onaylandı
Polis yürütülen soruşturma kapsamında yapılan tespitlerde 13 Mart 2023 tarihinde YÖDAK Genel Kurulunun toplantı gündeminde üniversiteye Tip Fakültesi açılmasının görüşülerek oy birliği ile onaylandığına ve 14 Mart 2023 tarihli YÖDAK yazısı ile de üniversiteye bildirildiğinin tespit edildiğini mahkemeye aktardı. Polis, soruşturmanın yeni başladığını, alınması gereken birçok ifade ve bulunması gereken emareler olduğunu, ayrıca zanlıların başka para veya ödül alıp almadıklarının da araştırılacağını belirtti. Polis, yürütülecek soruşturma ve alınacak ifadeler neticesinde suçun nevinin değişme olasılığı olduğundan zanlıların serbest kalması halinde tanıklara ve emarelere müdahale etmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirterek ilk etapta soruşturma maksatlı 3 gün tutuklu kalmasını talep etti.
Savunma 3 güne itiraz etti
Polisin ardından söz alan zanlı Avcı’nın avukatı tutukluluk süresine itiraz etmezken, zanlı Hasgüler’in avukatı süreye itiraz etti. İtiraz üzerine avukatın yaptığı itirazlara karşı iddia koyan Savcı Hasan Boşnak konunun ciddiyetine vurgu yaparak tutukluluk verilmesi için gereken kriterlerin mevcut olduğu üzerinde durup tutukluluğun elzem olduğunu savundu. 
Parayı aldı, onayı verdi
Savcı Hasan Boşnak, üniversitenin tıp fakültesi açmasının ivedilikle sağlanması adına zanlılara para verildiğine ve paranın teslim alındığına ilişkin tanık ifadesi bulunduğunu, Avcı’ya üniversite tarafından paranın verilmesinden bir gün sonra YÖDAK’ın üniversiteye gerekli izni verdiğinin tespit edildiğini belirtti. Söz konusu suçların ciddi suçlar olduğunu dile getiren Boşnak, üç gün tutukluluk talep etti.
Mahkeme, zanlıların 3 gün süre ile tutuklu kalmalarına emir verdi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish Power
Turkish Power - 2 ay Önce

KKTC deki b3lirli un8versitelere dunyanin dort bir yanindan cakma lisr diplomalariyla ve TC uyruklularin usulsuz yatay gecis evraklariyla tip dis hukik vs kayit yapildi yapiliyor TC de YOK denetimi ciddi oldugu icin TC universitelerinin kayit yapmadigi butun ogrenciler uluslararasi ogrenci kisvesinde KKTC de cunku KKTC universiteleri YODAK denetimini halletmis sonra da bu ogrenciler zaten YODAK denetlemis ve uygun diye 1/2 yil sonra TC deki belli universitelere gecis yaptirilarak denklik saglaniyor ve buna aracilik eden TC merkezli danismanlik firmalari isbirligi ile aile ve ogrencilerin uzerine cokerek binlerce dolari goturuyor buyrun danisman firmalari ve TC deki universiteleri de arastirin

Magusalı
Magusalı - 2 ay Önce

Sn. Turkish Power, işte dediğiniz olmuyor. Üniversite giriş sınavına girip kazanmayan TC burda KÖK denkliği olmayan bir poğrama girerse yatay geçişi TC deki üniversitelere yapamıyor. Diploma alsa bile o diploma TC de geçmiyor.

Magusalı
Magusalı - 2 ay Önce

Şunu da söylemek gerekirse nasıl açıldıkları ortadadır. Fazla söyleyecek birşey de yoktur.

Turkish Power
Turkish Power - 2 ay Önce

Sayin magosali buralara kayit yapilan ogrenciler KKTC de mezun olursa YOK denklik sinavina sokarsa giriliyor sokmazsa girilmiyor ancak 1/2 yil okunup TC deki anlasmali universitelere el altindan yatay gecis yapilip TC DEN mezun olunursa problem olmuyor arastiriniz

Doğru Söz
Doğru Söz - 2 ay Önce

Konu rüşvet ve para olduktan sonra bu ülkenin haramileri ışınlama ile bile malı götürür. Dünya yolsuzluk ve rüşvette bunları takip edip öğrensin.

Magusalı
Magusalı - 2 ay Önce

YÖDAK izinli programlar sadece KKTC ve bazı Afrika ülkelerde geçiyor. Daha fazla barem atlama ve askerlik erteleme içindir. Yani kapalı KKTC sahası içindir.

Turkish Power
Turkish Power - 2 ay Önce

Sayin Magosali haklisiniz ama TCdeki danismanlik firmalari ne yazik ki ogrenci ve ailelerini somurmek ve umut tacirligi yapmak adina gercekmis veya halledeceklermis gibi sozler verip bu yolla insanlara cokuyorlar olay bu buna da YODAK ve ULUSLARARASI OGRENCI OFISLERI canak tutuyor

Ck
Ck - 2 ay Önce

Türkiyeli öğrenciler öss'ye girip gerekli puanı almazsa KKTC üniversitelerine kayıt yaptıramaz. El altından yaptirsa bile YÖK denklik vermez. Diplomanin, denklik almadıktan sonra bir anlamı yoktur.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474