banner564

‘Öfke dorukta’

Hayvanlara arpa bulamayan üreticiler,  Toprak Ürünleri’nin Haspolat ambarlarında eylem yaptı

‘Öfke dorukta’
banner598

Ömer KADİROĞLU
Arpa bulamadıkları gerekçesiyle hayvanlarına mısır yediren ve buna bağlı olarak da sütlerde alfatoksin ortaya çıktığı için sütleri imha edilen hayvancı dün, Toprak Ürünleri Kurumunun (TÜK) Haspolat’taki ambarlarına giderek eylem yaptı. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ve üreticiler basına açıklama yaptı. TÜK Müdürü Mehmet Arkut ise sorunun önümüzdeki hafta son bulacağını ihtiyacı karşılayacak arpanın hava muhalefeti nedeni ile adaya gelemediğini kaydetti. 

Naimoğluları: Üretici mağdur oldu 
 Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları yaptığı açıklamada arpa fiyatlarının 1 Eylül tarihinde Tarım Bakanlığı tarafından 79 kuruştan 1 lira79 kuruşa çıkarıldığını hatırlattı. Toprak Ürünleri Kurumunun mali yapısı nedeniyle artık arpa getirecek durumda olmadığını savunan Naimoğulları, “Bin tonluk geminin yanlışlıkla İsrail’e gittiği bahanesi üretilerek hayvancı yemsiz bırakıldı. Bir aydır arpa bulunamaması sorunun son 15 günde daha da büyük bir boyuta getirdi. Üretici uzak yerlerden çıkıp arpa almak için TÜK ambarlarına geliyor ancak ihtiyacı olan arpanın çok azını alarak gidiyor. Hayvancılar arpa bulamadıkları için hayvanlarına mısır yedirmeye başladı ve hayvancının sütlerinde alfatoksin çıktığı gerekçesi ile sütleri imha edilerek zarar görmüştür. Bu ülkeye giren bir üründeki alfatoksin miktarı neden ilk başta ölçülmedi? Bu ihmal sonucu hayvancı ciddi bir zarara uğratıldı. Bu üreticinin zarar ziyanı ödenecek eğer ödemezlerse tepkimizi en ağır şekilde ortaya koyacağız” dedi.
Arkut: Yeterli miktarda arpa yok
TÜK Müdürü Mehmet Arkut ise Diyalog’a yaptığı açıklamalarda kurumun stoklarında yeteri miktarda arpa olmadığını doğrulayarak bu konuda çalışmalar yapıldığını ancak hava muhalefeti nedeni ile arpanın adaya girmediğini kaydetti. Arkut, “Mevcut arpanın hayvancılara kontrollü bir şekilde verdik. Her hayvancıya hayvanları aç kalmasın diye az az verdik. Şu an yolda gelen arpa var ve Cuma günü bu sıkıntının tamamen ortadan kalkacak” dedi. 

Hayvancılar ne dedi…?  

Hüseyin Bayırbaşı:
Uzun bir süredir arpa sıkıntısını yaşıyoruz. İhtiyacımız olan arpayı alamıyoruz. Hayvanlarımıza yedirdiğimiz mısır nedeni ile sütlerimizde alfatoksin çıktı ve benim 5 buçuk ton sütüm imha edildi. 1 Aralık tarihinden itibaren bizlere ihtiyacımız olan yemin tamamını temin edeceklerini söylediler ancak bugün yine arpa bulamıyoruz.  Sütlerde alfatoksin çıktı diye biz mi bunun bedelini ödeyeceğiz? Bu konuda bizlere ihtiyacımız olan arpanın sağlanmasını istiyoruz
Ömer Özkılıçlar:
Arpa bulamadığımız için hayvanlarımıza bu ülkeye kontrol edilmeden getirilen mısır yedirmek zorunda kaldık. Sütlerde alfatoksin çıkması nedeniyle sütlerimiz imha edildi ve ciddi bir şekilde zarara uğratıldık. Bu zararın tazmin edilmesini istiyoruz. İhtiyacımız olan arpayı TÜK ambarlarında bulamıyoruz. Mevcut arpa da bizim ihtiyacımıza yetmiyor. Bu konuda çalışmalar yapılmalı ve ihtiyaçlarımız karşılanmalıdır. 
Yusuf Şanlıer:
Yaklaşık bir aydır arpa sorunu ile mücadele ediyoruz. Arpanın dünya borsası 275 dolar civarında iken biz bugün arpayı 300 dolar üzerinde alıyoruz. Devlet arpa ithalatı üzerinden elini çekip özele de ithal izni verirse bu sıkıntı ortadan kalkmış olacak. Toprak ürünlerinin borcunu azaltmak adına devlet aşırı kar elde ederek arpa satışı yapmaktadır. Biz buna da katlanarak hayvancılığa devam ediyoruz ancak devlet arpa ithalini de başaramıyor ve biz hayvancılar mağdur oluyoruz. 
Mustafa Şaban:
Benim de alfatoksin nedeniyle 6 ton sütüm imha edildi. Hayvanlarımıza yedirdiğimiz mısır yemi nedeniyle bu sorunla karşılaştık. Bakanlık bu mısırın tahlil yapmadan adaya gelmesine izin vermelerinin nedenini de açıklasın. Kendi hataları nedeni ile biz hayvancılar mağdur olduk. Bu sorunun acilen ortadan kalkması ve zararın giderilmesini istiyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473