banner564

Bu gurur hepimizin

Dere yatakları kapatıldı, dağlar oyuldu, doğayı tüketmek için ne gerekirse yapıldı ve bunun bir sonucu olarak ülke çamura saplandı

Bu gurur hepimizin
banner598

Ömer KADİROĞLU-Hüseyin ÇİÇEK-Onur ULAĞ
Uzun yıllar kuraklık çeken ve üreticilere yüklü miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalan KKTC devleti, şimdi de bol yağışlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Adanın hemen tüm kesimlerinde akacak yol bulamayan yağmur suları, ovaları, tarlaları aşarak köy ve kent merkezlerine çamur şeklinde akıyor. Yağmur sularına teslim olan bölgelerde çaresiz kalan vatandaşlar, “Ortaya çıkan tablo hepimizin gururu” diyerek sitemlerini dile getiriyor.
Yağışlı havanın dün de devam etmesi nedeniyle bazı bölgelerde ev ve iş yerleri su altında kaldı. Girne Boğazı ve Acapulco-Esentepe yolu zaman zaman trafiğe kapatılırken, turistik Girne’nin görüntüleri de büyük üzüntü yarattı. 

Ulaşım olumsuz etkilendi
Şiddetli yağışın en fazla etkilediği Girne-Lefkoşa anayolundaki ulaşım olumsuz etkilendi.
Rüzgarın etkisiyle şiddetini artıran yağış nedeniyle Ciklos bölgesinde  görüş mesafesinin yer yer bir metreye kadar düşünce, polis bu yolu kullanan sürücülerin yavaş ve dikkatli seyretmeleri istendi.
Şiddetli yağmurun neden olduğu su taşkınları sonucunda  Lefkoşa-Girne  ana yolu, Gönyeli çemberi ile  Boğazköy arası ve  Boğazköy-Dikmen  ana yolu bir süre  trafik akışına kapatıldı.
Lefkoşa-Girne yolunda mahsur kalan araçlar Sivil Savunma Savunma arama kurtarma ekipler ile polis ekipleri tarafından kurtarıldı.

En şiddetli yağış bugün
Öte yandan Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamada sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar yarın öğle saatlerine kadar sürecek.
En şiddetli yağışın bugün beklendiğini belirten Meteoroloji Dairesi, birçok bölgede toprağın suya doymuş olduğu ve derelerin akışta olduğu gerçeğinden yola çıkarak oluşabilecek olumsuzluklara karşı yetkililerin ve vatandaşların tedbirli olmasını istedi.

LTB  ekipler oluşturdu
Öte yandan, fırtına ve şiddetli yağış nedeniyle Lefkoşa Türk Belediyesi acil müdahale ekipleri çalışma başlattı.
LTB açıklamasında, Meteoroloji Dairesi’nin verilerine göre, yarın öngörülen yağışın son yılların en yoğun ve şiddetlilerinden olmasının beklendiği ifade edilerek, belediyenin, şehrin ve yurttaşların güvenliği için her türlü önlemi almaya çalıştığı, ancak, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzlukların yaşanabileceği kaydedildi.
Yurttaşlar olası acil durumlarda 24 saat hizmet veren Alo 185 Çözüm hattına yada 22 85221 numaralı telefona ulaşabilecek.

Mehmetçik Göleti doldu
Birçok yerde vatandaşların mağdur olmasına neden olan aşırı yağışlar, İskele bölgesinde bulunan Mehmetçik köyünde, köylülerin sevinmesine neden oldu. 
Köy yakınlarında  bulunan ve kuraklık nedeni ile yıllardır kuru olan gölet, son günlerde yağan aşırı yağmurlar nedeni ile yeniden su ile doldu.
Diyalog muhabirine konuşan köyüler “yıllardır gölet kup kuruydu, ancak son günlerde aşırı yağmur yağması ile göl eski günlerde olduğu gibi su ile doldu” diyerek mutluluklarını dile getirdi.

En fazla yağış Karpaz’a 
Öte yandan KKTC’de son 24 saatte en fazla yağmur metrekareye 97 kg ile Sipahi ve Zafer Burnu’nda kaydedildi.
Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 24 saatlik sürede gerçekleşen yağışların yörelere göre dağılımı şöyle:
“Sipahi, Zafer Burnu 97 kg/m², Yenierenköy 61 kg/m², Geçitkale 52 kg/m², Gazimağusa 51 kg/m², Gönendere 40 kg/m², Mallıdağ 38 kg/m², Dipkarpaz 37 kg/m², Mehmetcik 35 kg/m², İskele 32 kg/m², Ziyamet  28 kg/m²,  Girne 27 kg/m²”
Diğer yörelerde ise 0,4 ile 25 kg/m² arası yağış kaydedildi.

Sivil Savunma imdada yetişti 
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı aşırı yağışlar nedeniyle bazı bölgelerde yaşanan su baskınları ve toprak kaymalarına yaptığı müdahaleleri açıkladı.
Yapılan açıklamada, halktan gelen ihbarlar üzerine ada genelinde 5 kurtarma aracı, 1 tanker ve 25 kişiden oluşan Sivil Savunma Acil Müdahale ekiplerinin sel baskınından etkilenen 23 olaya müdahale ettiği kaydedildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474