banner564

Ona bu hakkı kim verdi?

Ertuğruloğlu, sorduğu sorulara yazılı ve sözlü olarak cevap verdiğini söylediği ombudsmanı, “Benim şeref ve haysiyetimle oynama sürecinde ön plandadır” diyerek suçladı:

Ona bu hakkı kim verdi?
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.20’de Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı Ercan Havalimanı’na ilişkin ombudsman raporu konusunda söz aldı. Raporu incelediğini söyleyen Çakıcı, ombudsmanın değerlendirmelerini, değerli bulduğunu, sorularının anlamlı olduğunu belirtti.
Ombudsmanın raporda denetlemenin Kıbrıs’ta olabileceğini ve ücretsiz yapılabileceğini dile getirdiğini söyleyen Çakıcı, raporda yer alan soruları Bakana sordu.
Çakıcı, neden ihaleye çıkılmadığını, ihaleye çıkılmadığı halde Türkiye’deki bir şirketin bu durumdan nasıl haberi olduğunu, şirketin yeni kurulduğunu ve ne kadar deneyimi olduğunu, kimin karar verdiğini, hangi referansı göz önünde bulundurarak söz konusu şirketin seçildiğini, şirketin yöneticileri ile ilgili araştırma yapılıp yapılmadığını sordu.
Yapılması gerekenin, sorulara yanıt vermek olduğunu söyleyen Çakıcı, ombudsmanın istifasını istemek yerine, soruların yanıtlanması gerektiğini belirtti.

Ertuğruloğlu: Mücadelemi ve ısrarımı devam ettireceğim
Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da söz alarak, konunun 6 Ocak tarihinde ombudsmanın TAK ajansına gönderdiği bir basın açıklamasıyla gündeme geldiğini, araştırma yapılmasından şikayetçi olmadığını, bulguları “kamuoyunda yalan yanlış paylaşmasından” şikayetçi olduğunu ifade etti.
Ertuğruloğlu, ombudsmanın kendisine şikayet edenleri açıklamadığını, yetkililerden cevap talep edilmediğini, haber ajansı gibi açıklama yaptığını söyledi.
Sorulan sorulara yazılı ve sözlü olarak cevap verdiğini dile getiren Ertuğruloğlu, “Verdiğim cevaplara rağmen ihale mevzuatına uygun hareket etmediğimi söylüyor. Devletin ödeme yapmayacağı bir konuda ihaleye çıkılmaz. Sayıştay’ın şirketleri denetleme yetkisi yok, kamu kurumlarını denetleyebilir” dedi.
TC elçiliğinin vereceği yanıtı bildiğini, bu nedenle bir yazı yazıldığını ve bir meblağ belirtilmediğini söyleyen Ertuğruloğlu, ancak ombudsman raporunda meblağ bulunduğunun yer aldığını söyledi.
Ertuğruloğlu, daha sonra ek sözleşmeden bazı maddeler okuyarak, “Ne kadar art niyetle bir senaryo oynanıyor, oynanmaya devam edilsin. Bu projenin bir an önce bitirilmesi ve çağdaş bir havalimanının kazandırılması için mücadelemi ve ısrarımı devam ettireceğim” dedi.
Şirket ekibinin özgeçmişlerindeki tecrübelerin önemli olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, şirketin bütçesi ve kuruluş tarihinin önemli olmadığını belirtti.
Ertuğruloğlu, “Yaratılmaya çalışılan şaibeler ve Ombudsman’ın bunu sürdürmesi, devlet açısında üzücüdür. Her soruya yanıt verdim ama vermedim gibi davranılıyor. Araştırma yapmadan, birileri duyum verdiğinden basın açıklaması yaptı. Kişilerin şeref ve haysiyeti ile oynama hakkını sana kim verdi? Görevini kötüye kullanan bir ombudsman vardır, benim şeref ve haysiyetimle oynama sürecinde ön plandadır” dedi.

Çakıcı: Acele ve eksik bir sözleşme yapılmıştır
İkinci kez söz alan Çakıcı, eksik uygulamaların sadece bakanla ilgili olmadığını UBP’nin denetim eksikliği olan bir sözleşme yaptığını, bu tartışmanın bundan ortaya çıktığını savundu.
Çakıcı, “Bu sorun peşkeş çekmekle ilgilidir, acele ve eksik bir sözleşme yapılmıştır” dedi.

Soyer: Beceriksizlik yaşandı
CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, bir sorunun nasıl ele alınması ile ilgili metot konusunda “beceriksizlik yaşandığını” belirtti. Soyer, ombudsmanın bir rapor hazırladığını, konunun komitede derhal görüşülmesi gerektiğini, prosedürün bu olduğunu ifade etti.

Töre: Büyükelçi güzel söylemiş
UBP milletvekili Zorlu Töre, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geri dönecek Rumların sayısı ile ilgili bazı açıklamalarının “yanıltıcı olduğunu” iddia eti. Geri dönmek isteyen 100 bin Rum’un bulunduğunu savunan Töre, bu rakamın 3-4 bin olarak açıklandığını söyledi.
TC Lefkoşa Büyükelçisi’nin son günlerde basına yansıyan açıklamalarını değerlendiren Töre, “Ne kadar da güzel söylemiş. İngiltere, Fransa, ABD, Almanya ve diğer ülkelerden yetkililer kendi çıkarları doğrultusunda açıklama yapıyor, onlara yönelik eleştiri yapılmıyor ama TC Lefkoşa Büyükelçisi’nin açıklamalarına bazı kesimler tarafından hemen eleştiri getiriliyor, saldırı yapılıyor” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2016, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473