banner564

Önemli bir adım

Dana, “Üretim ve pazarlama alanında ülkede kooperatifçilik seferberliği başlatılacaktır” dedi

Önemli bir adım
banner598

İbrahim DİRAN

Kooperatif Şirketler Mukayyidi Kemal Deniz Dana, kooperatiflerin denetlenmesi yanında, ürün pazarlama ve üretimi faaliyetlerinde de yer alması için seferberlik başlatıldığını kaydetti.
Kemal Deniz Dana, TAK’a yaptığı açıklamada, çok az kooperatifin üretim ve pazarlama yaptığını, kooperatiflerin bu yönünün geliştirilmesi için geçmişte hiç zaman ayrılmadığını, bu alanda yapılacak çalışmalara hükümetin desteğinin tam olduğunu söyledi.  Dana, “Üretim ve pazarlama alanında ülkede kooperatifçilik seferberliği başlatılacaktır” dedi.
Tüm kooperatiflerin denetiminin de yapılacağını kaydeden Dana, “Kaynakların çar çur edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Yüzde 70’i denetlenmiyordu
Mukayyit olarak üç ay önce göreve başladığında, 538 kooperatif dosyası bulunmasına rağmen 212’sinin aktif olduğunu belirten Dana, bu kooperatiflerin yüzde 70’e yakınının denetiminin yapılmadığını, yüzde 80’inin de genel kurullarını düzenli yapmadığını tespit ettiklerini kaydetti
Kooperatiflerin gerek Mukayyitlik gerek Kooperatif Merkez Bankası gerekse devletle iletişim eksikliğinin bulunduğunu da gözlemlediklerini ifade eden Dana, “Bırakınız gevşek, kopuk olduğunu tespit ettik” dedi.
Mukayyitlik bütçesinde de sıkıntıların bulunduğunu kaydeden Dana, 212 kooperatifin denetimini yapmakla zorunlu olan, görevinin yüzde 90’ı dışarda çalışmayı gerektiren bir kurum için ayrılan yakıt bütçesinin 2019 için 2 bin 400 TL olduğunu kaydetti.


Akıncıların börülcesi satılabilir
Dana, “Bugün Akıncıların domates ve börülcesini; Çayönü, Türkmenköy ve Beyarmudu patatesini hem yurt içi hem de yurt dışına kooperatifler aracılığıyla satabiliriz” dedi. 
Bireysel hareket eden pek çok üreticinin geçmişte çok mağduriyet yaşadığını, batan patates üreticileri ve ürünün karşılığını almayan enginar üreticilerinin bulunduğunu kaydeden Dana, kooperatiflerin üreticiye ürün karşılığını ödeme zorunluğunu getirecek düzenlemeler öngörüyoruz, bunların yapılması durumunda üretici kooperatif altında kendisini güvence altında hissedecek. Bir üreticinin kooperatifle çalışma nedeni nedir? Ürettiğini kooperatif aracılığı ile satabiliyor mu? Parasını alabiliyor mu? Bunların sağlanması gerekiyor” dedi.
Ülkede örnek olabilecek kooperatiflerin de bulunduğunu kaydeden Dana, üyelerinin tarlalarını sürmek için traktör alımı konusunda başvuruda bulunan kooperatiflerin de bulunduğunu ifade etti. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473