banner564

Önemli bir kazanım

Ticaret Odası, TC-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti

Önemli bir kazanım
banner598

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) , TC-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti ve anlaşmanın  Kıbrıs Türk halkının ihtiyaç duyduğu kaynağı temin etmesi bakımından önemli bir kazanım olduğunu bildirdi.
KTTO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin  bu anlaşma ile Kıbrıslı Türklerin başlıca destekçisi ve güvencesi olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulandı.
Anlaşmayla ilgili bilgiler de verilen açıklamada, “Toplam, 2.2 milyar TL’lik paketin, 1.150 milyon TL’si (% 50) cari açığın kapatılması için kullanılacak şekilde olmak üzere, büyük kısmı (2.172 milyon TL)  kamu harcamalarına ayrılmıştır. Reel sektöre (115 milyon TL) ve altyapı (272 milyon TL) ayrılan kaynak toplam olarak 388 milyon TL’dir” denildi ve  salgın sonrasında ekonomi canlandırmak için mücadele eden özel sektör için bu kaynağın çok yetersiz olduğu belirtildi.
Hükümetin, Türkiye’den gelen kaynağın büyük kısmı kamu harcamalarına ayrıldığına göre, salgın önlemi olarak ilan ettiği reel sektörü destekleme projeleri için de yeterli kaynağa kavuşmuş durumda olduğu  kaydedilen açıklamada, “ Türkiye ile böyle bir anlaşmanın imzalanmış olması, KKTC devletinin yerel kaynaklardan borçlanma olanağını da artıracağına göre, hükümet, Türkiye yardımları ile yerel kaynaklarla bir bütün halinde değerlendirerek kapsamlı bir hareket planı hazırlamalı, özel sektörün canlılık kazanması için daha etkili uygulamalara yönelmelidir” ifadeleri yer aldı.
2020 yılının, ekonomik hasarların telafi edileceği bir yıl olacağı, ancak, salgının, KKTC altyapısının güçlendirilmesi ve kamu yönetiminin dönüştürülmesi gerektiğini de gösterdiği kaydedilen açıklamada, “İmzalanan protokolde bu ihtiyaca dönük önlemler olması da memnuniyet vericidir. İmzalanan metinlerde, turizm ve yükseköğretim sektörlerinin planlanmasından ve özellikle sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesini gözetecek yeni yapılaşmalardan söz edilmesi önemlidir” denildi.

Kamusal reform şart
Açıklamada, kamu yönetiminin, iş yapabilirliğin önünde bir engel olmaktan çıkması ve yurttaşların kamudan beklediği hizmetleri alabilmeleri için yapısal bir dönüşüme ihtiyacı olduğu görüşü yer alan açıklamada, “ Bu ihtiyaç, imzalanmış olan anlaşma ile de tespit edilmiş ve başta e-devlet olmak üzere yapılması gereken reformlardan söz edilmiştir. E-devlet projesinin tamamlanması, diğer bütün kamusal hizmetlere olacak etkisi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle 2020 eylem planında öngörülen kamusal reformların, yine bu anlaşmada öngörülen şekilde “zamanında ve eksiksiz olarak” gerçekleştirilmesi gerekmektedir” denildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474