banner564

Önemli olan nitelik

Başbakan Erhürman, öğrenci ve üniversite sayısının artarak arzu edilen noktalara geldiğini belirterek bazı tespitlerde bulundu

Önemli olan nitelik
banner598

 Raif UZKAN

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin, Kıbrıs Türk Vakıflar idaresi katkılarıyla düzenlediği, 5. Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Konferansı başladı.
9-11 Nisan tarihleri arasında, Girne Acapulco Resort Otel’de yer alacak konferansın açılış töreni dün saat 09.30’da yapıldı.
Konferansın açılışında konuşan Başbakan Tufan Erhürman, konferansın gerçekleşmesine kaktı sağlayan herkesi kutlayarak, konferansın verimli geçmesini diledi.
Başbakan Erhürman, öğrenci ve üniversite sayısının artarak arzu edilen noktalara geldiğini, bundan sonra nitelik merkezli bir yapılanmayla, üniversiteler adası olma özelliğinin, nitelikli üniversiteler adası olma düzlemine çekilmesi gerektiğini ifade etti.
KKTC’nin nüfusu ve coğrafyasının büyüklüğüyle kıyaslanamayacak potansiyellere sahip bir ülke olduğunu dile getiren Erhürman, bu potansiyellerin doğru kullanılması halinde, ülkenin arzu edilenin ötesine geçebileceğine inanç belirtti.
Ülkede üniversite sayısının 20’ye ulaştığını anımsatarak, ülke yüzölçümü ve nüfusuna bakıldığında bunun çok büyük bir rakam olduğunu ifade eden Erhürman, yüzde 35’i 3’üncü dünya ülkelerine mensup, 88 bini aktif görünen 102 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu ifade etti.
KKTC’nin üniversite ve turizm zengini bir ülke olduğunu, turizmde, yılda 1 milyon turist, 960 milyon dolar gelir bulunduğunu belirten Erhürman, ülkenin, sahip olduğu potansiyele bakıldığında turist sayısının ve gelirinin istenilen düzeyin yarısı bile olmadığına, turizm gelirlerinin ise yeterince yaygınlaştırılamadığına dikkat çekti.
KKTC’de yüzde 20 genç işsiz nüfusu olduğunu kaydeden Erhürman, turizm sektörünün ara eleman yetiştirilmesi taleplerine rağmen, ülke eğitiminde, bu ihtiyacı karşılayacak planlamanın da yapılamadığını anımsattı.


Başçeri: Artık bilim üretilmeli
TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de konuşmasında KKTC’de üniversite sayısının 19’a ulaştığını, öğrenci sayısı itibarıyla hedeflenen rakamlara ulaşıldığını ve yüksek öğrenim alanının büyüdüğünü dile getirdi. Başçeri, şimdi artık hedefin yükseköğrenimi, kaliteli bilim üreten ve aranan hale getirmek olduğunu, bunun için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Yüksek öğrenimi “sektör” olarak değil “alan” olarak adlandırdığını kaydeden Başçeri, yüksek öğrenimin ekonominin değil bilimin bir alanı olduğunu ifade etti.
Konferanta ayrıca 5’inci Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Konferansı Organizasyon Komitesi üyesi Profesör Burak Darıcı, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından konferansın gerçekleşmesine kaktı koyanlara teşekkür plaketleri verilerek, aile fotoğrafı çekildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473