banner564

Örgütlü mücadele

Ülkenin başta gelen ihraç ürünlerinden enginarda “yaşanan sıkıntıların çözülmesi” hedefiyle kooperatifleşmeye gidildi

 Örgütlü mücadele
banner598
Enginar Üreticileri koruyacak şekilde ürün fiyatlarına istikrar getirmek amacıyla kurulan Enginar Üreticileri Kooperatifi’nden, enginar üreticilerine “kooperatife üye olma” çağrısı yapıldı. Enginar Üreticileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gazi, TAK’a yaptığı açıklamada enginar üreticilerinin yaşadığı en büyük sıkıntıların ürünün 5-6 kanaldan ihraç edilmesi nedeniyle fiyatların düşürülmesi olduğunu savundu. Enginar ürününün salma olarak ihraç edilmesinden dolayı oluşan zayiatın da üreticilerden kesilmesinin, üreticiye ciddi sıkıntılar yaşattığını anlatan Gazi, “İhracatın kooperatif kanalıyla yapılabilmesi halinde, fiyatlar ve ihraç edilen ürün kalitesi daha istikrarlı olacak. Üretici daha karlı olacak” dedi.

“Anlaşılanın altında ödeniyoruz”
Üreticinin yaşadığı kayıplara örnek veren Gazi, “tüccar ile fiyatını 50 kuruş olarak anlaşan üreticinin, yolda yaşanan zayiat veya farklı nedenlerden dolayı 30 kuruştan ödendiğini” kaydetti. Söz konusu olumsuzlukların yaşanmasını engellemek için ürün ihracatının tek çatı altında yapılmasını sağlamanın hedefleri olduğunun altını çizen Gazi bunun, enginar ihracatının sadece kooperatifler aracılığıyla yapılmasına veya ihracat teşviklerinin sadece kooperatif aracılığıyla dağıtılmasına karar verilmesiyle mümkün olacağını öne sürdü.Üreticinin gübre, zirai ilaç ve sulama malzemelerini Kooperatif’ten daha ucuza alma şansı da olacağını kaydeden Gazi, Kooperatif’in üretim maliyetini ucuzlaştırabileceğini kaydetti. Enginar üreticilerinin geçmişte Avrupa Birliği’ne soğuk depo için yaptığı başvurunun reddedildiğini kaydeden Mehmet Gazi, Kooperatif olarak başvuru yapılması halinde, projelerinin kabul görme şanslarının da daha yüksek olacağını savundu. Gazi, Kooperatif olarak öncelikleri hedeflerinden birinin de ihracat esnasında oluşan zayiatın ortadan kaldırılması için ürünü paketlenmiş olarak ihraç etmek olduğunu ifade etti.

Üyelik için yapılması gerekenler
Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gazi, Kooperatife üye olmak için Kooperatif yetkililerinden alınacak formayı doldurup teslim edilmesi, 20 TL’lik üyelik ücreti ödenmesi ve 250 TL’lik hisse senedi satın alınması gerektiğini belirtti. Kooperatif temsilcilerine 3789302 veya 0533 8618004 telefon numarasında ulaşılabilecek.

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474