banner564

Ortak sorun

Meral Akıncı: “Kadına karşı eşitsizlik olgusu, dünyanın her yerinde yaşanıyor” dedi

Ortak sorun
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, insanlık tarihinin değişik aşamalarında ve farklı toplumlarda değişik sorunların yarattığı eşitsizliklerin birden çok sebebi olduğunu kaydederek, kadın, engelli bireyler ve dijital alanlarda yaşanan eşitsizliklere dikkat çekti.
Yapılan açıklamaya göre, Meral Akıncı, Lefke Avrupa Üniversitesi Psikoloji Günleri’nde düzenlenen “eşitsizlik” temalı toplantıya katılıp, konuşma yaptı.
Ekonomik, kültürel, fiziksel ve sosyal eşitsizliklerin bir arada yaşanabildiğini belirten Akıncı, “Ekonomik eşitliğimiz sağlandı fakat siyasal eşitliğimiz yok, veya siyasal eşitliğimiz sağlandı ama güvenlik acısından eşitliğimiz yok, veya fiziksel veya zihinsel eşitsizliğimiz vardır” dedi.
Kadına karşı eşitsizlik olgusunun, dünyanın her yerinde yaşanan ortak bir sorun olduğunu belirten Meral Akıncı, “Her ne kadar yasalarda düzenlemeler yapılsa da, uygulamada hala sorunlar yaşanmaktadır. Bunun en temel nedeni toplumsal yapının, kadın cinsiyetine biçtiği roldür ve bu kadınların bazı haklarını elde edememesine ve kullanamamasına yol açmaktadır” dedi.
Aile içi şiddetin de kadın-erkek eşitsizliğinden beslendiğini kaydeden Akıncı, “Kadına karsı hâkimiyet ve baskı kurma tavırlarına karşı toplumsal seviyede farkındalığı arttırdıkça, olumlu ilerlemeler kaydedilmektedir.”
Engelli bireylere yönelik eşitsizliğe de değinen Meral Akıncı, “Engelli bireylerin ekonomik kaynaklara ulaşma, medya veya sanat alanlarına ulaşma veya makam ve güç sahipleri arasında olma şansları çok azdır” dedi.
Sanal ortamda eşitsizliğe de değinen Meral Akıncı, en son teknolojiye sahip olabilenlerin ve olamayanların arasında bir dijital uçurum oluştuğunu ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473