banner564

Rakamlar endişe verici

Kuzey Kıbrıs’ta her yıl 5 bin 400 kişinin diyabet hastası olduğu uyarısında bulunularak, hükümete bir devlet politikası oluşturma çağırısı yapıldı

Rakamlar endişe verici
banner598
 Kıbrıs Türk Diyabet Derneği(KTDD) her yıl 5 bin 400 kişinin diyabet hastası olduğu uyarısında bulunarak, Hükümet’i bir devlet politikası oluşturmaya çağırdı. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Dernek tarafından yayımlanan mesajda, yapılan araştırmalar ışığında Kuzey Kıbrıs’ta 118 bin kişinin diyabet veya yakın bir zamanda diyabet olacağının görülebildiği, yıllık tahminlere göre ise her yıl 5 bin 400 kişinin diyabet olduğu kaydedildi. 
Diyabet Günü’nün insülini keşfeden Frederick Banting’in doğum gününde kutlandığı kaydedilen açıklamada, dayatılan yaşam biçiminin diyabetin tüm dünyada aşırı bir hızla yayılmasına neden olduğu ve uzmanların tahminlerinin de her zaman geri kaldığı kaydedildi.


Eroğlu: Strateji belirlenmesi gerekili
Öte yandan, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nden bir heyet, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Mustafa Oymacı, diyabetin tüm dünyada büyük bir hızla yayılan bir hastalık olduğunu kaydetti ve KKTC’de de önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da hükümetin muhalefet ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek bu konuda bir çalışma programı yapması ve bir strateji belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Şeker hastası olan insan sayısının günden güne arttığını belirten Eroğlu, gizli diyabet konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini, böylelikle hastalık büyümeden önüne geçilebileceğini kaydetti. 

Siber: Oturarak hayat yaşıyoruz

Meclis Başkanı Sibel Siber, Mustafa Oymacı başkanlığındaki Diyabet Derneği yetkililerini kabul etti.  Siber kabulde, Dünya Diyabet Günü’nde ülkede diyabet konusunda farkındalık yaratma, tartışma ve konuşma yapmanın önemine işaret ederek, KKTC’de her 3 kişiden birinin diyabet hastası olduğuna dikkat çekti. İnsanların kan şekeri ölçümlerini sıklıkla yaptırması gerektiğini ifade eden Siber, diyabetin genetik bir hastalık olduğunu söyledi.
“Maalesef oturarak bir hayat yaşıyoruz. Yürüyüş ve egsersizler hayatımızda birincil yer etmiyor. Bu yüzden spor yapmaya dikkat etmek gerekiyor” diyen Sibel Siber, sağlıklı toplum politikaları devletin önceliği olduğunu kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473