banner564

‘Rekabet gerekli’

Bakan Arıklı, uçak fiyatlarını düşürmek için bayrak taşıyıcı hava yolunun şart olduğunu söyledi

‘Rekabet gerekli’
banner598

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, uçak bileti fiyatlarının yüksek olduğunu; bu ücretlerle turizm ve yükseköğrenimin sürdürülemeyeceğini belirtti. Bakan Arıklı, “Şu anda iki hava yolu şirketine teslim durumdayız bu nedenle bayrak taşıyıcı hava yolu şart. Fiyatları düşürmek için rekabet ortamı oluşturmamız gerekiyor” dedi.
Bakan Arıklı, “Adakart” projesiyle de toplu taşımada devrim yapılacağını belirtti. Arıklı, yük ve yolcu taşıyan ağır vasıtalara çip takılarak taşıdıkları yük, sürat ve yüklerin boşaltıldığı alanların denetlenebileceğini söyledi.
Bakan Arıklı, bakanlığın projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Arıklı, yolların bozulmasına neden olan aşırı yük taşıyan araçların denetimi için yolcu ve yük taşıyan tüm ağır vasıtalara çip takılacağını, bunun sayesinde aracın taşıdığı ağırlık ve süratinin anıda tespit edilebileceğini söyledi.
Arıklı, gelişigüzel yerlere moloz boşaltımı yapan kamyonların da tespit edilebileceğini belirterek “Bu devrim niteliğindeki proje sayesinde yollarımızı bozulmaktan kurtaracağız, trafikte daha güvenli ortam sağlayacağız ve çevremizi koruyacağız. Her şey yolunda giderse birkaç ay içerisinde devreye girecek” dedi.
Arıklı, Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Tolga Atakan’ın büyük katkısı olduğunu belirttiği “Adakart” projesini de hayata geçireceklerini, bunun da ülkedeki toplu taşımacılık alanında önemli bir gelişme niteliğinde olduğunu söyledi.

Fizibilite raporu hazırlanıyor
Arıklı, şu an için yoğunlaşılan konular arasında bayrak taşıyıcı hava yolu şirketinin kurulması, daha hızlı internet ve karayolu altyapısı bulunduğunu belirtti.
Bayrak taşıcıyı milli bir hava yolunun kurulması konusunda Türk Hava Yollarını global bir şirket haline getiren, THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun bir fizibilite raporu hazırladığını ve Bakanlar Kuruluna sunulduğunu belirten Arıklı, işlerin planlandığı gibi yürümesi ve bir engel çıkmaması durumunda KKTC’nin bayrak taşıyıcısının 2023’te uçmaya başlayacağını ifade etti.
Arıklı şöyle konuştu:
“Bu uçak bileti fiyatlarıyla turizm ve yükseköğrenimi götüremezsiniz. Şu anda iki hava yolu şirketine teslim durumdayız bu nedenle bayrak taşıyıcı havayolu şart. Fiyatları düşürmek için rekabet ortamı oluşturmamız gerekiyor. Alay yerine motive edici sözler bekliyoruz. Moral bozmasınlar. Yapmak için çalışacağız. Bunu hayata geçirmek boynumuzun borcu. Havacılıkta bir bayrak şirketine ihtiyacımız var. Bu hava yolu devreye girdiğinde inanıyorum ki fiyatlar aşağıya düşecek.”

Kıbrıs Türk denizcilik şirketine yeni gemi 
Bakan Arıklı, bakanlığa bağlı Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketinin olduğunu ancak uzun zaman atıl vaziyette, yatırım yapılmadan hayatta kalmaya çalıştığını belirtti. Şirkete ait bir gemi olduğunu ve altı TIR taşıyabildiğini ifade eden Arıklı, “Şirkete hiç yatırım yapılmamış. Yüzde 49’u bizim yüzde 51’i Türkiye Özelleştirme İdaresi’ne ait. Ya bu şirketi bize versinler ya da yatırıma katkı koysunlar istedik. Yeni bir gemi alınması konusunda çalışma başlatıldı. Sadece Ro-Ro taşımacılığı değil aynı zamanda deniz otobüsü ve deniz uçağı ile taşımacılık yapılması düşüncemiz var” dedi.

Dipkarpaz-Manastır yolu utancımız
Göreve gelir gelmez hem turizmcilerden hem de bölge halkından Dipkarpaz-Manastır Yolu ile ilgili çok serzeniş dinlediğini belirten Arıklı, insanların şikayet etmekte haklı olduğunu dile getirdi.
“Dipkarpaz-Manastır Yolu köstebek yuvasından beter. Yeni karayolları müdürümüzün ilk yapacağı iş Dipkarpaz-Manastır Yolu olacak çünkü orası bizim vitrinimiz. Dipkarpaz’a kadar çok güzel bir yolda giderken Manastır yoluna girince insanlar şok oluyor. Bu da bizim için olumsuz imaj yaratıyor” diyen Arıklı, yol ve diğer altyapı projelerinin yıllardır tamamlanamamasının nedeninin istimlaka karşı alınan ara emirleri olduğunu, bu konuda yasal değişikliğe gidileceğini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473