banner564

Sabırlar taştı

Hayvanlarından sağdıkları sütlerin alınmamasına tepki gösteren Güneşköylü üreticiler, litrelerce sütü dökerek tepkilerini dile getirdi

Sabırlar taştı
banner598
Pelin YÜKSELAY
Güzelyurt’a bağlı Güneşköy’de dün, geçimini hayvancılıktan sağlayan bir grup üretici, sorunlarına dikkat çekmek için süt dökme eylemi gerçekleştirdi.
Güneşköy’deki çiftlikleri önünde toplanan üreticiler, Süt Kurumu’na ve Eski Tarım Bakanı Erkut Şahali’ye tepkilerini dile getirdi.
Süt Kurumu’nun ihtiyacı olduğu kadar süt aldığını, fazla sütü ise almadığını ve zararı hayvan üreticilerinin karşılamasını beklediğini belirten köylüler, fazla sütü yere dökerek protesto gösterisi gerçekleştirdi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Güzelyurt Sorumlusu Cemal Darbaz, 5 Aya yakın bir süredir sütlerini verme noktasında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Sütlerin son 2-3 gündür yine düzgün toplanmamaya başladığını dile getiren Darbaz, sütleri koyacak yer bulamadıklarını, hayvanlarını sağabilmek adına da sütleri dökmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Hayvan üreticisinin sabrının artık taştığını aktaran Darbaz, ‘Bizi yok etmeye çalışıyorlar’ dedi.

Darbaz: bizi sütlerimizi dökmek zorunda bırakıyorlar
Darbaz, “Biz bu sorunları son 5 aydır sürekli yaşıyoruz. Artık bıktık usandık. Hayvanlarımızı sağmamız lazım ama sütümüzü koyacak yer bulamıyoruz. Kendi vicdanımızla sabah yine sütlerimizi dökmek zorunda kaldık. Bardağı taşıran son damla ise öğle saatlerinde Süt Kurumu’ndan gelen telefon oldu. Süt Kurumu bize bugün sütlerimizi alamayacağını bildirdi. Peki, biz bu sütleri ne yapacağız? Sizi buraya çağırıp, yaşadığımız rezilliği sizlere de gösterip, bu sütleri dökmek zorunda bırakıldığımızı herkese göstermek istiyoruz” diye konuştu.

“Sütlerin dereye dökülmesine karar verdiler”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üretim yapmanın adeta imkânsızlaştırıldığını savunan Darbaz, her gün ‘Acaba yarın sütümüzü alacaklar mı?’ endişesi taşıdıklarını söyledi.
Konuyla ilgili dün Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda toplantıya katıldığını dile getiren Darbaz, toplantıda ‘sütlerin dereye dökülmesi, paranın da hayvancılardan karşılanması’ kararının çıktığını belirtti. Darbaz, ‘Ben böyle bir çözümü zaten evde otururken de üretirim’ diyerek, “böyle çözüm olmaz” dedi.
Devlet yetkililerini ve yöneticileri ellerini taşın altına koymamakla suçlayan Darbaz, “Bizimle dalga geçiyorlar” ifadesini kullandı. 

“Bizi kanser edecekler”
Sorunların bilindiği halde hiçbir şekilde kalıcı bir çözüm bulunması için uğraşılamadığını ileri süren Darbaz, ‘Bizi kanser etmeye çalışıyorlar’ diye konuştu. 
Kendilerini şov yapmakla suçlayanların olduğunu belirten Darbaz, ‘derdimiz şov değil, ekmek parasıdır’ dedi. Kendilerinin de geçindirmekle yükümlü oldukları evleri ve bakmak zorunda oldukları çocukları olduğunu dile getiren Darbaz, sütleri dökeceklerini ve yine bu sütleri kendi ceplerinden ödeyeceklerini vurguladı.

“Erkut Şahali bize fenalık yaptı”
Darbaz, sözlerinin devamında bir önceki Tarım Bakanı Erkut Şahali’yi de eleştirdi.  Darbaz, şunları kaydetti: “Bir önceki Tarım Bakanı Erkut Şahali, giderayak hayvancıya çok büyük kötülük etti. Neydi bu? Hükümet bozulacağı hafta Bakanlar Kurulu’nda tüm yetkiyi Süt Kurumu’na verdi. Süt Kurumu da o günden itibaren istediği kadar süt almaya başladı. Bugün adada günde 450 ton süt çıkarılıyor ama Süt Kurumu ‘benim 300 tona ihtiyacım var, gerisini almam’ diyor. Geri kalan 150 tonun zararını da hayvancı ödüyor. Süt Kurumu’na bu yetkiyi veren Şahali’dir. Bizi bu çıkmaza o sürükledi.”
Darbaz, yeni hükümetin de mevcut yasayı değiştirmek yönünde adım atmadığını belirterek, hayvancıya zülüm yaşatıldığını savundu.
Darbaz’ın konuşmasının ardından tonlarca süt yerlere döküldü.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2016, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474