banner564

Sabırlar tükendi

Devletten 38.5 milyon TL bekleyen çiftçiler tarihin en büyük eylemine hazırlanıyor

Sabırlar tükendi
banner598
Raif DOĞRU
Geçtiğimiz yılın ‘Doğrudan Gelir desteği’ ile mazot parasını alamayan çiftçiler, önümüzdeki Salı günü, tarihin en büyük eylemine hazırlanıyor.
   Diyalog’a konuşan Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, geçtiğimiz yıla ait Doğrudan Gelir Desteği için 18 milyon, mazot desteği için de 4 milyon 600 bin TL olan alacakların hala ödenmediğini söyledi. Bu yılın ilk 4 ayı için ödenmesi gereken Doğrudan Gelir Desteği’nin 16 milyon TL olduğunu belirten Kelle, hükümetin bu konuda herhangi bir adım atmadığını, yapılan başvuruların yanıtsız kaldığını söyledi.
   Arpa alımlarının hala başlamadığını, fiyatların da açıklanmadığını belirten Kelle, sıkıntı çeken üreticinin, tüccarın eline düştüğünü ve elindeki arpayı 0.50 kurua aldığını söyledi. Kelle “şimdi 0,50 kuruşa aldıkları arpayı bir süre sonra bizlere 0,75 kuruştan satacaklar, böylece zararımız daha da büyüyecek” dedi.

Buna izin vermeyeceğiz
Birlik üyesi 12 bin çiftçinin Salı günü yapılacak eyleme eksiksiz katılımının önemli olduğunu belirten Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin tarım politikasına ağır eleştiriler yöeltti. Kelle “şu an bizlere yaşatılan bu sıkıntılar aslında tüm ülkenin sıkıntısıdır. Eğer bizleri açlığa terk ediyorlar, üretimi batırıyorlarsa, bu gemide tüm halkın bulunduğunu unutmamalıdırlar. Yani hep birlikte batmış olacağız” dedi.

“Hakkımızı almadan Lefkoşa’dan ayrılmayacağız”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, 30 Haziran Salı günü Lefkoşa’da araçlı eylem yapacağını duyurdu.
Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Başbakan, Tarım Bakanı ve Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonuç alamadıklarını, bu nedenle eylem kararı aldıklarını kaydetti.
Açıklamasında üreticinin bilinçli şekilde tüccara peşkeş çekildiğini iddia eden Kelle, “Bu bardağı taşıran son damladır. Hakkımızı almadan Lefkoşa’dan ayrılmayacağız” dedi.
Kelle, araçlı eylemin nerede ve ne saat başlayacağının ilerleyen günlerde duyurulacağını dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473