banner564

‘Şartlar değişti’

CTP Milletvekili Asım Akansoy, destek verdikleri Guterres Çerçevesinde ‘tek yanlı müdahale hakkının’ olmadığını açıkladı 

‘Şartlar değişti’
banner598

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, partisinin destek verdiği ‘Guterres belgesinde’ Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkının olmadığını açıkladı. 
Diyalog’a konuşan Akansoy “Avrupa üyesi olan bir devletin tek yanlı bir müdahale hakkı vermesi kabul edilemez” dedi.
   Akansoy, Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.
   “Guterres çerçevesinde yeni bir güvenlik rejiminin tesis edileceği yazıyor” diyen Akansoy şunları kaydetti:
   “Bu yeni rejim içerisinde herhangi bir ülkenin tek yanlı bir müdahale hakkı yoktur. Avrupa üyesi olan bir devletin tek yanlı bir müdahale hakkı vermesi kabul edilemez. Bu Guterres belgesinde de vardır. Bu olmayacak ama taraflardan birinin güvenlik ihtiyacının da mutlaka sağlanacağı bir yapı. Bunun nasıl sağlanacağı da şu andaki garantörler tarafından kararlaştırılacağı ve bu güvenlik ihtiyacının diğer taraf için de tehdit olmayacağı ifadesi vardır.

“Guterres çerçevesine desteğiz”
  Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği olacaktır, güvenlik ihtiyacımız var, bu da doğrudur.  Guterres çerçevesinde ki biz parti olarak bunu destekliyoruz orada yeni bir güvenlik rejimi ihtiyacının gerekli olduğunu düşünüyoruz.1960 garanti sistemi ile 2018’deki güvenlik ihtiyacı ya da garantör ülkelerin pozisyonlarını tanımlamak mümkün değildir. Artık biz azınlık değiliz, Kıbrıslı Türkler soğuk savaş döneminde değiliz, Kıbrıslı Türkler enklavlarda yaşamıyor, ekonomik olarak muhtaç değildir. Kendimizi geliştiriyoruz. Bugünkü şartlar içerisinde elbette siyasi eşitlik bir haksa güvenlik konusu da ayni şekilde değerlendirilmelidir.”

 “Federasyon çatısından çıkamayız”
 “Kıbrıs sorununda kritik bir dönemden geçiliyor” diyen Akansoy, Barış Gücü raporuna yönelik yapılan yorumları eleştirdi ve şunları aktardı: 
“Böyle bir hassasiyeti yüksek dönemde biraz daha dikkatli olunması gerekiyor. Hepimiz statükoya karşıyız, ama yarın BM gelip biz hazırız Barış Gücü’nü çekiyoruz derse, KKTC buna hazır mı? İki ordunun karşı karşıya gelmesi bakımından, ateşkesin varlığı bakımından… Tuzu kuru olan biz değiliz, Kıbrıslı Rumlardır. Dünya ile çok konuşmamız lazım.  Eğer biz Kıbrıslı Türkler federal çözüm çatısı dışına çıkarsak ciddi zarar görürüz. Guterres çerçevesinde bir an önce görüşmelere başlamak, bu işin modaritesi ve BM’nin rolünün iyi tanımlanması konusunun konuşması gerekiyor. Bunlara odaklanmalıyız diye düşünüyorum. Mesele Kıbrıslı Türklerin güvenliği, siyasi eşitliği, iki ayrı kurucu devlete dayalı, hakları ve bu haklarım temsili meselesidir. BM parametreleri çerçevesinde siyasi eşitliğimiz sağlanmış durumdadır. Gelinen noktada sorun siyasi eşitlikten kaynaklanmıyor. Daha büyük pazarlık nedeniyle siyasi eşitliğimiz pazarlık haline getirildi. Resmi bir belge haline dönmedi ama tutanakları okuyoruz. Orada nettir bu, siyasi eşitlik vardır. Bu artık masadadır. Masaya gelen konu artık çıkmaz.”

Dursun Oğuz: Kabul etmeyiz
Diyalog TV’de ‘Odak Noktası’ programına katılan ve Mert Özdeş’in sorularını yanıtlayan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Asım Akansoy’un sözlerine tepki gösterdi. Oğuz “Böylesi bir anlaşma buradan geçmez. Ben buna bir siyasetçi olarak da birey olarak da karşıyım. Halkımız da Türkiye’nin güvenlik ve garantisinden vazgeçmez” dedi. 

Oğuz, hükümeti topa tuttu
Öte yandan UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz dün yaptığı yazılı açıklamasında ise, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, hayat pahalılığı ödeneği konusunda dünkü açıklamasının şov niteliğinde olduğunu ve akaryakıt zammına kılıf uydurarak gündem değiştirmeye çalıştığını savundu.
Oğuz, “’Ben yaparım olur’ mantalitesiyle yapılan bu hareketi halkımız takdir edecek, milletvekili olarak ben durup da tartışacak değilim ama doğrusu hayat pahalılığının herkese eşit şekilde paylaşılmasıdır” dedi.
Denktaş’ın bu açıklamasıyla zammı geri plana itmeyi başardığını öne süren Dursun Oğuz, “Kesilen paranın 1453 kişiye paylaşımını konuşmak yerine keşke, elektriğin şu kadar ucuzladığını, akaryakıt fiyatlarına zam yapılması yerine 2 kuruş daha ucuzlatılmasını, yani halkın lehine bir şeyler olduğunu konuşsaydık… Bugüne kadar halkın lehine açıklanmış hiçbir şey göremedik, tam bir popülizm ve şov yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2018, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473