banner564

Sıkı denetim şart

KKTC’de hormon tahlili yapılamadığını belirten vatandaşlar “Gönül rahatlığı içinde sebze ve meyve tüketemiyoruz” diyor

Sıkı denetim şart
banner598

Ömer KADİROĞLU
   KKTC’de zaman zaman pestisit analizi yapılmakla birlikte yaygın olarak kullanılan hormon tahlili yapılamadığı için vatandaşlar sebze ve meyve tüketiminde korku yaşıyor.
   Diyalog’a konuşan vatandaşlar, her türlü gıda tahlilinin yapılması için devletin önlem alması gerektiğini belirtirken “mecburiyetten tüketiyoruz ama içimiz rahat değil” diyor.

Vatandaşlar ne dedi…?

Sevgün Tekhanlı
“Meyve ve sebzeyi sıklıkla tüketiyorum. Tükettiğim meyve ve sebzelerin sağlıklı olduğuna güvenmesem de mecbur kalarak alıyorum. Devlet gıda analiz raporlarını her hafta açıklıyor. Ancak yapılan testlerde her ürün tek tek kontrol edilemediği için ne yediğimizi bilmiyoruz. Ayrıca bu analizler tüm bölgelerde yapılıyor mu yapılmıyor mu? Onu da bilmiyoruz. Denetimlerin hormon tahlili dahil sıklıkla yapılması gerekiyor.”

Özen Mahsucu
“Sebze ve meyveyi mevsimine göre tüketmeye özen gösteriyorum. Piyasada bulunan meyve ve sebzelerin sağlıklı olduğuna inanmıyorum.
İhtiyaç nedeniyle de tüketmek zorunda kalıyorum. Gıda analiz raporları pek güven vermese de kendim üretemediğim için almak zorundayım. Bu konuda devletin sıkı denetimler yapmasını istiyorum.”

Osman Genç
“Aldığım meyve ve sebzelere güvenemiyorum. Her aldığım ürünü analiz etme şansım olmadığından mecburen tüketiyorum. Haftalık gıda analiz raporları açıklanıyor ancak şahsen ben bu sonuçlara pek itimat etmiyorum. Neyin tahlili yapılıyor?. Mesela hormon tahlili var mı? Her şeyin başı sağlıktır ve denetimlerin çok fazla arttırılması gerektiği inancındayım.”

Aziz Oruç
“Meyve ve sebzeyi haftada bir alarak tüketiyorum ancak güvenli olup olmadığı konusunda bir fikrim yok.
Analizler yapılıyor ancak çıkan sonuçlara güvenmesem de mecburen alıyorum.  Mevsimi dışında meyve ve sebze tüketmemeye özen gösteriyorum.”

Şaziye Başıbüyük
“Her hafta meyve ve sebze alarak sıklıkla tüketiyorum. Meyve ve sebze yetiştirme şansım olmadığı için güvenmediğim halde tüketmek zorunda kalıyorum. Her ne kadar mevsimi dışında ürün tüketmemeye özen göstersem de yine de ne yediğimi bilmiyorum. Ciddi anlamda bunun kontrollü olması gerektiği inancındayım.”

Emete Şahintepe
“Meyve ve sebzeyi çok fazla tüketiyorum. Aldığım meyve ve sebzelere güvenmesem de elimde başka bir şans olmadığı için mecburen tüketiyorum. Meyve ve sebze alırken kesinlikle burada yetişen ürünler olmasına dikkat ediyorum. Dışarıdan gelen meyveleri asla almıyorum. Devlet her hafta gıda analiz raporları açıklıyor ve ilaç kalıntısı tespit edilen ürünlerin imha edildiğini duyuruyor.  Eğer bilinçli bir şekilde bu ürünleri bizlere yediriyorlarsa hesabını Allah’a versinler.”
Kemal Çelebi
“Tükettiğim meyve ve sebzelere seracı olduğum için güveniyorum. Sebzeyi de meyveyi de üretip sıklıkla değişiyorum. Çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz ürünleri biz piyasaya çıkartmıyoruz ancak dışarıdan gelen ürünlere ben de güvenmiyorum. Yurt dışından ve ülkede üretilen ürünleri alırken çok titiz davranılmalı ve kontrol etmeliyiz. Devletin açıkladığı gıda analiz raporlarına güveniyorum ancak eksik olduğunu söyleyebilirim. Mesela hormon tahlili yapılıyor mu? Analizlerin daha kapsamlı ve sık yapılması gerekiyor.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473