banner564

Sıkıntı yaşanıyor

Ülkemizdeki diyabet hastaları bazı ilaçları piyasada bulamamaktan şikâyetçi

Sıkıntı yaşanıyor
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Ülkemizdeki diyabet hastaları, bazı ilaçlarını bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Diyalog’a ulaşan Bircan Akgürel isimli vatandaş, kızı ile beraber şeker hastası olduklarını, her ilaç almaya gittiklerinde farklı bir ilacın kendilerine verildiğini ileri sürdü. Akgürel, bazı ilaçların son kullanma tarihinin ise aldıkları tarihe çok yakın olduğunu sözlerine ekledi.
“Güney Kıbrıs’ta 40 çeşit insülin ilacı varken biz de neden yok?” diye soran Akgürel, yaşanılan duruma isyan etti, bir an önce ‘Humalog’ ve ‘70/30’ adlı ilaçları sağlıklı bir şekilde alabilmeyi diledi. 
Öte yandan Diyalog muhabiri şikâyet üzerine İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayşe Gökyiğit’e ulaştı. Gökyiğit, insülin ilaçlarının stoklarında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, Humalog da başta olmak üzere birçok insülin ilacının stoklarında bulunduğunu kaydetti.

Akgürel: İlaçlar sürekli değişiyor
Yaşadıkları durumdan dert yanan Akgürel, Diyalog muhabirine şunları kaydetti:
 “Şeker Hastasıyım. Yılladır ‘Humalog’ adlı insülin ilacını kullanmaktayım. Geçtiğimiz seneden beridir insülin ilacı bulmakta büyük sıkıntı yaşıyorum. Humalog adlı insülin ilacını kullanırken, birden gittiğimiz eczanelerde bunu bulmamaya başladık. Eczaneler bu ilacın artık ülkemize gelmeyeceğini başka bir muadili olduğunu onu kullanabileceğimizi söylediler. El mahkûm istemeden de olsa aldık kullanmaya başladık. Şeker hastaları için alıştıkları bir ilaçtan bir başkasına geçmek oldukça zordur. Yapabilecek bir şeyimiz yok ama. İlacım bittiğinde ve tekrar eczaneye ilaç almaya gittiğimde bu kez geçen sefer aldığım ilacın olmadığını, ilk kullandığım ‘Humalog’ adlı ilacın ellerinde olduğunu söylediler. İlk kullandığım ilacın yeniden piyasada olmasına çok sevindim ve aldım kullanmaya başladım. Geçtiğimiz gün eczaneye gittim ‘Humalog’ sordum, yok. Bu kez bambaşka bir ilaç verdiler. Güney Kıbrıs’ta en az 40 çeşit insülin ilacı vardır. Ülkemizde bu ilaçların bulunması çok mu zor? Dediğim gibi şeker hastalarının sürekli ilaç değiştirmesi iyi bir şey değildir. Bunu bilmiyorlar mı? Bu sorunu yaşayan bir sürü şeker hastası var. Neden bizi görmüyorlar, bu mağduriyetimizi gidermek için herhangi bir adım atmıyorlar? Benim 2 buçuk yaşındaki çocuğum da şeker hastası. 70/30 uzun etkili insülin ilacı kullanıyor. Onun ilacını da bulamıyorum. Bulduğumuzda da son kullanım tarihi yakın oluyor. Ben çocuğuma eskimiş insülin ilacı mı enjekte edeyim? Acilen bu soruna bir çare bulunmasını talep ediyorum. Şeker hastaları olarak biz bu durumdan bıktık usandık. Sağlığımız söz konusu. Lütfen sesimizi duysunlar.”

Arca: Zaman zaman sıkıntı yaşadığımız doğru
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca da zaman zaman ilaç bulmakta sıkıntı yaşadıklarının doğru olduğunu belirterek, şunları söyledi: 
“Zaman zaman ilaç bulmada sıkıntılar oluyor. Diyabetlilerin çoğunda tansiyon, kolesterol gibi başka hastalıklar da vardır. Tabii ki diyabetliler zor durumlarda kalıyor. İnsülin eksiklikleri başka insülinlerle giderilmeye çalışılsa da, kişinin bünyesi bunlara aynı şekilde cevap veremiyor. Bu da diyabetik hastaları tedirgin ediyor, strese sokuyor. Biz yeni teknolojilerin sağlık sistemimize girmesini bekler ve teşvik ederken, ilaç bulunmaması bizleri gerçekten tedirgin ediyor. Sağlık sistemi bu mudur? diye sorgulanıyor.”

Gökyiğit: İnsülin ilacı sıkıntımız yok
Diyalog muhabiri şikâyet üzerine İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayşe Gökyiğit’e ulaştı. Gökyiğit, insülin ilaçlarının stoklarında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, Humalog da başta olmak üzere birçok insülin ilacının stoklarında bulunduğunu söyledi.
Belirli zamanlarda ilaçların gelişlerinde aksamalar olabileceğini o zamanlarda sıkıntı yaşanmış olabileceğini belirten Gökyiğit, her ilacın bir muadili olduğunu hiçbir hastanın asla mağdur olmadığını sözlerine ekledi. Gökyiğit, her türlü insülin ilacının şu anda stoklarında olduğunun tekrardan altını çizdi.
70/30 adlı ilacın son kullanım tarihlerinin yakın olduğuyla ilgili iddialar üzerine ise Gökyiğit, şunları kaydetti:  
“70/30 için şunu söylemem lazım, şu an elimizde bulunan 70/30’ların son kullanım tarihleri 2019 Ocak sonu. Bundan bir sonra gelen serinin son kullanım tarihi ise 2020. Siz de biliyorsunuz ilaçların belli bir kullanım süresi vardır. Biz İlaç ve Eczacılık Dairesi olarak elimizdeki ilaçları bitirmek zorundayız ve ilaçlar son kullanım tarihlerine kadar kullanılabilir. Son tarih ne ise biz onu temel alıyoruz. Tarihi dolan bir ilacı asla piyasaya sürmediğimiz gibi son kullanma tarihine daha zaman olan ilaçları tabi ki dağıtıyoruz.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin Becer
Hüseyin Becer - 5 yıl Önce

Eşim Kanser hastası. Tedavisi sürüyor. Ağızdan hap alıyor. İlacı biraz pahalı. TC den geliyor. Geçen ay sorun yaşadık. İnşAllah bu ay ayni sorunu yaşamayız.

Magusalı
Magusalı - 5 yıl Önce

Yani bu firma senede bir mi ilacı üretiyor. Siz de senede bir mi ilacı alıyorsunuz.

Magusalı
Magusalı - 5 yıl Önce

Süresi dolmak üzere olan ilaçlar daha ucuzdur. Herhalde ucuza getiriyorsunuz.

Magusalı
Magusalı - 5 yıl Önce

Bu ilacın depoya ne zaman ne kadar alındığı önemli. Araştırmak lazımdır. Yoksa birileri rant mı yiyor. Yeniden yeniye niçin alınmıyor.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473