banner564

“Silkinip kendimize gelelim”

“Var olmanın koşulu daha fazla üretmekten ve çalışmaktan geçer” diyen Erhürman, ekonomik açıdan, seferberlik ilan edileceğini belirtti

“Silkinip kendimize gelelim”
banner598

58. Mehmetçik Geleneksel Üzüm Festivalinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Tufan Erhürman birer konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türklerin gasp edilen haklarını sonuna kadar savunup, mücadele edip kazanması gerektiğine işaret ederek “Bunu elbette uluslararası hukukun kabul ettiği çerçevede, diplomasiyle elde edeceğiz, bunun bir başka yolu yok” dedi.
Başbakan Tufan Erhürman da, var olmanın koşulunun daha fazla üretmekten ve çalışmaktan geçtiğini ifade ederek, KKTC’nin ekonomik açıdan silkinip kendine gelmesi gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin gasp edilen haklarını sonuna kadar savunup, mücadele etmesi ve kazanması gerektiğini ifade etti.
Akıncı, “Kıbrıs Türkü yıllardır izolasyonlar altına yaşadı. Bir o kadar daha yaşamak, bizim kaderimiz olamaz. Bunu elbette uluslararası hukukun kabul ettiği çerçevede, diplomasiyle elde edeceğiz, bunun bir başka yolu yok” diye konuştu.
Başbakan Tufan Erhürman da konuşmasında, KKTC ekonomisine ilişkin rakamlarla ithalat ve ihracat arasındaki farka ve özel sektördeki yerli istihdam oranına işaret ederek, ülkede yüzde 20 genç işsiz olduğunu belirtti.
Başbakan Erhürman “Artık bunları konuşmamızın vaktidir. Öyle bir ekonomi yarattık ki bu ülkede, 100 milyon dolar ihracatımız varken 1 milyar 700 milyon dolar ithalatımız var. Öyle bir ekonomi yarattık ki turizm sektörü en büyük sektörümüz ama turizm sektöründe çalışanların sadece yüzde 22’si KKTC vatandaşı, geriye kalanların hepsi yabancı uyruklu. Öyle bir ekonomi yarattık ki özel sektörde çalışanların sadece yüzde 41’i KKTC vatandaşı. Öyle bir ülke yarattık ki yüzde 20 genç işsizliği var” şeklinde konuştu.

“Daha çok çalışmak zorundayız”
Yüzde 20 genç işsizliği olan bir ülkede, turizm sektöründe yüzde 22,  özel sektörde ise yüzde 41 KKTC vatandaşının istihdam edildiğinin altını çizen Başbakan Erhürman, otellerde tüketilen yerli ürün oranının da mutlu olunmayacak, onur duyulmayacak düzeyde olduğunu söyledi.
Başbakan Erhürman, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ekonomik açıdan silkinip kendimize gelmenin, bir seferberlik ilan etmenin zamanıdır. Daha çok üretmek ve daha çok çalışmak zorundayız. Daha fazla insanımız iş gücü piyasasına katılmak zorunda” dedi.
Nüfusun yüzde 51’inin iş gücü piyasasının dışında olduğunu belirten Başbakan Erhürman, bu rakamın kadınlarda yüzde 61 olduğunu kaydetti.
Bu nedenden dolayı daha çok çalışmak ve üretmek zorunda olunduğunu söyleyen Başbakan Erhürman, var olmanın koşulunun daha fazla üretmekten ve çalışmaktan geçtiğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473