banner564

Sinsi seyreden tehlike 

Böbrek hastalıklarında dünyada genetik geçiş yüzde 5’in altında iken KKTC’de yüzde 9

Sinsi seyreden tehlike 
banner598

 Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji Klinik Şefi  Doç. Dr. Duriye 

Oygar, ülkede böbrek hastalıklarının görülme sıklığının yüksek olduğunu  belirterek, “Kıbrıs’ta her 10 kişiden biri böbrek hastası. Dünyada genetik geçiş yüzde 5’in altında…  Bizde yüzde 9” dedi.
Ülkede 35 bin civarında böbrek hastası olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Oygar, “Nüfusla ilgili  net rakam yok. Nüfusun bilinmemesi istatistiklerde de belirsizliğe neden oluyor” şeklinde konuştu.
Dr. Oygar, 14 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Türk Ajansı Kıbrıs’a (T.A.K) konuştu. Nefroloji  ekibinden Dr. Ahmet Behlül ve Dr. Salahi Ataç’ın da katıldığı röportajda ülkeyle ilgili rakamlar paylaşıldı.
Deren Oygar, “Diyalize giren 220 hasta var. 130 kişi de nakli oldu… Nakil listesinde bekleyen hasta sayısı 160 civarında. 2015’ten bu yana ülkede 16’sı kadavradan, 15’i canlı vericiden olmak üzere 31 böbrek nakil gerçekleştirildi” dedi. Oygar, 2018’de 7 beyin ölümü gerçekleştiğini, bu kişilerden  4’ünün organlarının bağışlandığını belirti.
Bugüne kadar 350 civarında bağış olduğunu söyleyen Oygar, “Bağış konusunda kötü değiliz ama   istediğimiz düzey bu değil. Daha fazla kampanya düzenlemeliyiz” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473