banner564

Siyasi tansiyon yükseldi 

Çavuşoğlu gitti, KKTC’de federasyon tartışmaları alevlendi, Tatar Meclis’in yeni karar üretmesini istedi

Siyasi tansiyon yükseldi 
banner598

   Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun,temaslarını tamamlayarak adadan ayrılması sonrasında ‘Federasyon’ tartışmaları gündemin ilk sırasına yerleşti.

   Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü birleşiminde söz alan ana muhalefet UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, 32 milletvekilinin federal çözüme karşı olduğunu belirtti ve bu konunun yeniden ele alınmasını istedi.
   Tatar, Rumların paylaşma niyetinde olmadığının Crans Montana’da bir kez daha görüldüğünü belirterek, Akıncı’nın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jame H. Lute’un girişimleriyle aynı temelde müzakere sürecine girme niyetinde olduğunun anlaşıldığını kaydetti.
   Meclis’te federal temelli anlaşmayı benimsemeyen 35 milletvekili olduğunu savunan Tatar, bunun ışığında Akıncı’nın müzakere sürecinin başlatma yetkisi olup olmadığını sordu.
Tatar, Meclis’in bu konuyu değerlendirmesi ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Meclisi bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.
Hükümetin Kıbrıs konusundaki tavrını ne olduğunu soran Tatar, Özersay’ın dış temaslarını değerlendirdi.
Tatar, Kıbrıslı Türklerin alternatif fikirler üzerinde durması gerektiğini dile getirdi.

Arıklı: Çavuşoğlu’nun mesajı önemli

   Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, Çavuşoğlu’nun ziyareti ve verdiği mesajın önemli olduğunu belirtti.
Arıklı, Çavuşoğlu ülkeden ayrılır ayrılmaz Cumhurbaşkanının tek adamlık vurgusu yaptığı bir açıklama yaptığını söyleyerek, Çavuşoğlu’nun GAÜ’de yaptığı konuşmaya yanıt olarak bu açıklama yapıldıysa geç kalındığını savundu.
Çavuşoğlu’nun açıklamalarını değerlendiren Arıklı, sıcak havanın Akıncı’nın açıklamasıyla dağıldığını belirterek, bu açıklamaların 2020’ye yönelik olduğunu savunarak, Cumhurbaşkanının açıklamalarını Özersay-Çavuşoğlu görüşmesiyle ilişkilendirdi.
Akıncı’dan, Meclis’i dışlamamasını isteyen Arıklı, Meclis’i dışlamanın tek adamlık havası yarattığını iddia ederek, Akıncı’ya bu havayı dağıtarak Meclis’i bilgilendirme çağrısı yaptı.

Özyiğit: Türkiye ile hazırlandı
Mili Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, 11 Şubat Ortak Açıklama belgesinin Türkiye ile birlikte hazırlandığını anımsattı.

Kıbrıs konusunda mevcuttan farklı bir resmi tez bulunmadığını dile getiren Özyiğit, Meclis’te görüşlerde farklılık olabileceğini ancak cumhurbaşkanının meclis değil halk tarafından seçildiğini belirtti.
Özyiğit, cumhurbaşkanının Meclis iradesini göz ardı etmediğini söyleyerek, Akıncı’nın Meclisi bilgilendirmesinin yararlı olacağına inanç belirtti ve tutanakların Meclis’e gönderildiğini hatırlattı.
Federal çözümden yana olduklarını söyleyen Özyiğit, gerçekçi bir çözümün federal bir çözüm olduğunu ancak toplumun genelinin farklı düşüncede birleşmesi halinde buna saygı duyacaklarını belirtti.
Erhürman: Dışlayan tavır yok
Başbakan Tufan Erhürman, Tatar’ın konuşmasında “cumhurbaşkanının iradeye ters düşerek federasyon müzakere edecek mi” diye sorduğunu anımsatarak, Cumhurbaşkanının Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında federasyon ve müzakereler konusundaki bazı açıklamalarını okudu.
Erhürman, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından haziran ayında Lute’un bir formülasyonla gelirse ve tüm taraflarla garantör ülkelerin de oluruyla bir müzakere başlayacaksa, bunun hangi çerçeveyle başlayabileceğinin belli olduğunu belirtti. Erhürman, Çavuşoğlu’nun da federal çözümü dışlayan bir tavır sergilemediğini kaydetti.
Özersay: Endişeye gerek yok 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Endişeye gerek yok. Yurt dışı temaslarımızda Dışişleri Bakanı hükümet adına görüş ortaya koyar. Partisinin görüşlerini aktarırken de bunu belirtir.” dedi.
BM Barış Gücü’ne ilişkin konuların, müzakereler bağlamında Anastasiadis’in geri adım atması meselesine yönelik rahatsızlığın, doğalgaz konusunun, Lute’un takvime yönelik açıklamalarından rahatsızlığın, izolasyonlar gibi konularda cumhurbaşkanı ve hükümetle aynı görüşte olduklarını belirten Özersy, geleceğe dönük olarak nasıl bir noktaya varılması gerektiğine yönelik bir ayrım olabileceğini kaydetti.
Özersay, muhalefete, Dışişleri Bakanlığı’nın ender yakaladığı uluslararası temasların içini boşaltacak şekilde eleştiri yapmamaları çağrısında bulundu.

Kimseyi rahatsız etmesin
62. maddeye de değinen Özersay, “Bu madde uyarınca söz alarak, bize acil ve zorunlu olarak neyi duyurdunuz, ivedi olarak neyi gündeme getirdiniz bilemem. Kıbrıs meselesiyle ilgili faklı vizyonlar olabilir. Tartışılması rahatsız etmesin kimseyi.” dedi.
Cumhurbaşkanı ile toplantı yapılmasının sağlıklı olabileceğini dile getiren Özersay, ancak aynı konuların tekrar tekrar konuşulmasının zaman kaybına neden olabileceğini söyledi.
Türkiye ile gergin ortam ve medya üzerinden eleştiriyi doğru bulmadıklarını belirten Özersay, toplumsal uzlaşma olan noktalar bulunduğunu, Çavuşoğlu ziyareti vesilesi ile var olan unsurların bir araya toplanmış olduğunu kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474