banner564

Son üç gün

Araç plakalarını değiştirmeyenlere asgari ücretin onda biri oranında ceza uygulanacak 

Son üç gün
banner598

 Ömer KADİROĞLU
Araç plakalarının, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’ne uygun hale getirilmesi için son tarih olarak açıklanan 31 Ocak’a sayılı günler kala vatandaşlar plakacılara akın etti. Söz konusu tarihten sonra plaka kurallarına aykırı hareket eden motorlu araç sürücülerine yasal işlem uygulanacak. Polis Genel Müdürlüğü Basın Subaylığı da geçtiğimiz günlerde, araç plakalarının, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’ne uygun hale getirilmesi için son tarihin 31 Ocak olduğunu hatırlattı. Açıklamada, yasal mevzuat uyarınca 31 Ocak 2019 tarihinden sonra plaka kurallarına aykırı hareket eden motorlu araç sürücülerine yasal işlem yapılacağı ifade edilerek, halkın gerekli tedbirleri almaları istendi.
Plakalarını belirtilen tarihe kadar değiştirmeyen motorlu araç sahiplerine asgari ücretin 10’da biri kadar para cezası uygulanacak. Diyalog’a konuşan vatandaşlar bu değişimin kişi veya kişilere rant amaçlı olduğunu iddia etti. Plakacılar ise yapılan düzenlemenin yasalar doğrultusunda olduğunu savunarak, plaka değişim fiyatlarının 60 ile 100 lira arasında değiştiğini ifade etti.
Ne dediler?
Ali Erbilek:
31 Ocak sonrasında polis plakalarını değişmeyen araç sürücülerine cezai işlem uygulayacak. Bu açıklama sonrasında vatandaşlar yoğun bir şekilde gelerek plakalarını değiştiriyor. Plakalardaki ölçüler devletin bizlere verdiği net ölçülerdir. Orijinal fosfor ve boyalarla yapılan plakalar kullanılıyor. Plakalar Avrupa’dan hazır olarak geldiği için herhangi bir değişiklik yapılma şansı yoktur. Eskiden var olan özel plakalar artık yeni yasaya göre piyasada olmayacak. Plakalar ilk değişmeye başlandığında 100 TL yapılıyordu ancak şu anda piyasada bir rekabet olduğu için bu fiyat düştü ve 80-70-60 şeklinde plaka piyasada bulunabiliyor. Araç kayıt dairesinin vermiş olduğu kurallara uygun olmayan plakalar da piyasada mevcut ve bu plakaları vatandaşlar dikkat edip almamalı.
Erdal Açıkgöz:
Aracımın plakasını yaklaşık altı ay önce değiştim. Altı ay önce yaklaşık yüz TL bir ödeme yaptım. Plaka değişikliği her ne kadar devlet kararı olsa da sürekli önümüze çıkan bir uygulamadır. Bir değiştirip bir eski modele geçiyorlar. Eski plakalarımızı her ihtimale karşı atmadım. Günün birinde eski sisteme geçilirse yeniden masraf yapmamak adına atmadım.
Mustafa Dal:
Aracımın plakasını geçtiğimiz yaz aylarında değiştim ve yaklaşık 80 lira para ödedim. Plakalar sürekli olarak değişikliğe uğruyor ve boş yere vatandaşın cebinden para çıkıyor. Eski plakaları attım. Tekrardan bir değişikliğe gidilirse yeniden değiştirmek zorunda kalıp tekrardan para ödeyeceğiz.
Teyfik Yürür: 
Aracımın plakasını değiştim ve yaklaşık 70 TL ödedim. Tek tip plaka oluşu güzel bir uygulama. Eski plakalar güneçten solar ve okunamaz hale gelirdi. Bu tip plakalar daha güzel oldu. Plakaların yeniden değişip değişmeyeceğini kestiremiyoruz. Bu durum her an değişebilir ve plakalar yeniden değişikliğe uğrayabilir. Her gün bir sürprizle karşılaşıyoruz. Plakaların değişikliği sıkıcı bir durumdur. Bu durum birilerine çıkar sağlıyor diye düşünüyorum. Yollar ve trafikte birçok sıkıntı varken plaka değişikliği bu kadar önemli olabilir mi? diye de düşünüyorum. Eski plakalarımı her ihtimale karşı atmadım çünkü ne olacağı belli değildir.
Yaşar Özer:
Aracımın plakasını yaklaşık altı ay önce değiştim. Plakaların değişikliği gereksiz bir uygulama ancak muayeneye gideceğim için mecburen değiştim. Eski plakaları attım tekrardan değişirse yeniden yaptıracağız. Bu bizler için gereksiz bir masraf ancak ceza uygulanacak yönünde yapılan açıklamalar vatandaşları değişime mecbur kılıyor. Umarım bu değişiklik son olur.
Altan Paşa:
Aracımın plakasını değiştim ve yaklaşık 150 TL bir ödeme yaptım. Plakaların değişikliği ne kadar gerekliydi orası tartışılır. Eski plakalarımızı attık. Plakalar tekrardan değişirse yeniden yaptıracağız ve bu bizim için gereksiz bir masraf oluyor. Umarım bu son değişiklik olur ve bir kez daha böylesi bir uygulamaya gidilmez.
Özen Özyiğit:
Aracımın plakasını henüz fırsat bulup değiştiremedim. 31 Ocak itibariyle plakalarını değişmeyenlere asgari ücretin onda biri kadar bir ceza uygulanacağını biliyorum ve kısa süre içerisinde değişeceğim. Uygulamayı ilk duyduğumda olumsuz düşüncelerim vardı ve hala bu düşüncelerim devam ediyor. Belli ki birileri bir şeyler kazansın diye yapılmış bir uygulamadır.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473