banner564

Sürecin sonuçlanması önemli

BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, ertelenen liderler görüşmesinin 17 Eylül'de yapılacağını, böylece müzakerelerde yeni bir aşamaya geçileceğini açıkladı

Sürecin sonuçlanması önemli
banner598
BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün Ada’ya gelişinin ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından ayrı ayrı kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun , Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabulünde  Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Diplomatik İşler Özel Danışmanı Osman Ertuğ, müzakere heyeti üyeleri ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilsi Lisa Buttenheim yer aldı. Görüşme öncesi basına görüntü alma olanağı verildi.

16 Eylül’de çalışma yemeği
Cumhurbaşkanlığında yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gazetecilere yaptığı açıklamada,  16 Eylül’de Rum lider Nikos Anastasiadis’le çalışma yemeğinde bir araya geleceklerini, 2 Eylül’de yapılamayan liderler görüşmesinin ise 17 Eylül’de yapılacağını açıkladı. Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede Eide’ye Türk tarafının fikirlerini aktardıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı, Eide’nin de BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüşerek ve belli çalışmalar yaparak Ada’ya geldiğini söyledi.

16’sında yemek 17’sinde üçlü zirve
16 Eylül’de bir çalışma yemeğinde Anastasiadis’le bir araya geleceklerini söyleyen Eroğlu, 17’sinde ise 2 Eylül’de yapılamayan liderler görüşmesinin yapılması ve 3’lü bir zirve olmasına Rum lider Anastasiadis’in de sıcak baktığını kaydetti. Eide’yle görüşmesinde Türk tarafının görüşlerini net şekilde ifade ettiğini anlatan Eroğlu, “İnşallah bugün başlayan görüşmelerde sonuç verici gelişmeler olur” şeklinde konuştu.

Eide: Ada’da olmaktan mutluyum
BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de görüşmenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve ertelenen liderler görüşmesinin 17 Eylül'de yapılacağını, böylece müzakerelerde yeni bir aşamaya geçileceğini açıkladı.

 “Dinleyip öğrenmek”
Ada’da olmaktan mutlu olduğunu belirten Eide, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la New York’ta görüşmesinin hemen ardından Kıbrıs’a gelip, her iki liderle de görüştüğünü, amacının Kıbrıs sorunu ve süreç hakkında dinleyip öğrenmek ve yapıcı şekilde çalışmak olduğunu söyledi.

“Fikirlerimi liderlerle paylaşmaya devam edeceğim”

Eide, Kıbrıs konusunun New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu’na da taşınacağını belirterek, kendisinin de Kıbrıs konusu hakkında bazı somut fikirleri olduğunu ve bunları liderlerle paylaşmaya devam edeceğini söyledi.

“Kıbrıs’a sık sık geleceğim”
Sık sık Kıbrıs’ta bulunacağını belirten Eide, Cenevre’de yaşadığını, ancak müzakereler için sıklıkla Kıbıs’a geleceğini söyledi. Eide bir soruya karşılık, süreçlerin isminden çok doğru yolda gitmesi ve sonuca ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti.
 
Anastasiadis görüşmesi
Öte yandan, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide Ada’ya gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından da kabul edildi. Rum radyosu, Rum Başkanlık Köşkü’ndeki görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü duyurdu.


Anastasiadis: “Çok faydalı geçti”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada görüşmenin “çok iyi ve faydalı geçtiğini” belirterek Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne stratejik önem veren BM Genel Sekreteri’nin özel ilgisini aktardığını söyledi.

Eıde: “İkisini de cesaretlendirmeyi umuyorum”
Eide ise Genel Sekreter’in yeni Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine atanmasının Kıbrıs ve bölge açısından çok önemli bir döneme denk geldiğine işaret etti. Ada’da, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le ilk temaslarını gerçekleştirdiğini vurgulayan Eide, “Her iki tarafla da yakın çalışma ilişkisi geliştirmeyi ve her ikisini de ilerlemeleri gerektiğine cesaretlendirmeyi umuyorum” dedi.

Heyetleri de katıldı
Görüşmede Eide’ye Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Anastasiadis’e de Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Sözcü Nikos Hristodulidis eşlik etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2014, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474