banner564

Tek çıkış yolu

Kathimerini’ye röportaj veren Kudret Özersay, Kıbrıs’ta çözüm için garanti sisteminin devamının önemine vurgu yaptı

Tek çıkış yolu
banner598
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Kathimerini gazetesine röportaj verdi ve gazetenin Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili sorularını yanıtladı.
Özersay’ın açıklamasına göre, gazetenin Kıbrıs müzakerelerindeki son gelişmelere ilişkin sorularına verdiği yanıtta, “Halkın Partisi olarak bu çözüm bir an önce bulunsun ama dengeli ve adil bir çözüm olsun istiyoruz” dedi.
Kudret Özersay, “2016 sonuna değin çözüm perspektifinin” sadece Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın öne sürdüğü bir perspektifse gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını ama BM tarafından son yapılan açıklamada bunun her iki liderin de perspektifi olduğunun söylendiğine işaret etti.
Özersay, “Görebildiğim kadarıyla Sayın Akıncı, normal şartlarda alınabilecek risklerden çok daha fazlasını İsviçre’de son aşama gelmeden harita görüşmeye başlayarak almış oluyor. Ama Sayın Anastasiades son aşamaya geçme riskini nedense bir türlü almıyor, alamıyor” dedi.
“Rum tarafında Omorfo ve Karpaz eksenli olarak ‘federal devlet yönetimi’ formülü dillendiriliyor. Sizce bu formüller Kıbrıs Türk tarafında karşılık bulabilecek mi?” sorusunu Özersay, “Eğer gerçek anlamda iki-kesimli bir çözümden bahsediyorsak, bu yaklaşımlar kurulacak yapıyı iyice karmaşık hale dönüştürür ve iki-kesimliliği erozyona uğratır” diye yanıtladı. 
Özersay, belirli bir yer üzerinden bu şekilde konuşmayı doğru bulmadığını ve bunun bilinçli olarak yapıldığını düşündüğünü belirtti.


“Her müzakerecinin kırmızı çizgileri olmalıdır”
“Toprak konusunda Kıbrıs Türk tarafının kırmızı çizgilerinin” sorulduğu Özersay, “Kıbrıs Türk tarafını temsil etmediğini ve bu sorunun muhatabının Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı” olduğunu söyledi.
“Ancak her müzakerecinin kendine göre kırmızı çizgileri olmalıdır” diye düşündüğünü belirten Özersay, “Kırmızı çizginiz olmalı ama bunu çoğu zaman kendinize saklamalısınız, sürekli dillendirmenin özellikle bu sürecin başarılı olmasını isteyenler açısından çok fazla yararı olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. 

“Garanti sisteminin devamı tek çıkış yolu
“Garantiler meselesinde iki taraf arasındaki uçurum güncelliğini koruyor” şeklindeki soruya karşılık Özersay, “Garanti sisteminin devamının tek çıkış yolu” olduğuna vurgu yaptı. 
Kudret Özersay, şöyle devam etti:
“Bunun nasıl devam edeceğini tabi ki konuşursunuz. Ancak ortada her iki liderin de geçmişte evet dediği Annan Planı’ndaki modele bakarsanız, mutatis mutandis Garanti Antlaşması’nın devamı kullanılabilecek olan bir modeldir. Belki de bu konuda uzun uzun tartışmalar ertesinde bulunacak en sorunsuz çıkış yolu, garantilere dair bir değişiklik yapmamak ve iki tarafın Garanti Antlaşmasının anlamı konusundaki farklı yorumlarını muhafaza etmeye devam etmesine izin vermektir. Biliyorsunuz Rum tarafının yorumu Garanti Antlaşması’nın silahlı müdahale hakkı vermediği yönündedir. Kıbrıs Türk tarafı da bu antlaşmanın silahlı müdahale hakkı verdiğini söylemektedir ki ben de bir uluslararası hukukçu olarak bu düşüncedeyim…”

HP’nin köy ziyaretleri sürüyor
Öte yandan Halkın Partisi (HP), köy ve bölge ziyaretleri çerçevesinde Dikmen’i ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini anlattı.
Ziyarette, “hükümetin hukuka aykırı icraatları” yanında Kıbrıs müzakere süreci de konuşuldu.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ziyarette yaptığı konuşmada, sayısı “azınlık” olan hükümetin kurulmasını mümkün kılan ve dışarıdan destek veren milletvekillerinin hükümetin her tür “hukuksuzluğuna” da ortak olduğunu kaydetti.
Özersay, hükümetin Halkın Partisi’nden ciddi şekilde rahatsızlık duyduğunu, bu nedenle de toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlara baskı yapmaya başladığını öne sürdü.

CHP’den HP’ye ziyaret
Bu arada Halkın Partisi yetkilileri KKTC’de temaslarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ve beraberindeki bir heyet ile de bir araya geldi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2016, 06:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474