banner564

Turizmi olumsuz etkiliyor

Altuğra ve Sucuoğlu, KKTC’de yaşanan çevre, trafik, kirlilik gibi sorunlara dikkat çekti

Turizmi olumsuz etkiliyor
banner598

 Teberrüken Uluçay başkanlığında, dün saat 10.40’ta başlayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda milletvekilleri güncel konuşmalar yaptı.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra “KKTC’ye Neden Turist Gelsin?” konusunda güncel konuşma yaptı.
Altuğra, köy turizmi, kuş gözlemi, eko turizm gibi modellerin hayata geçirilmesinin KKTC’yi alternatif bir destinasyon haline getirebileceğini söyledi.
Çevre kirliliği ve betonlaşmanın, tarihi eserlere yönelik ilgisizliğin ve denetimsizliğin bir yıkım olduğuna işaret eden Altuğra, KKTC’nin tanıtımı yapılırken afişleri süsleyen antik Girne’nin önemine vurgu yaptı.
Antik Girne’de yaşanan sorulara işaret eden Altuğra, bölgeden doğal çevre ve kültür mirasına uygun projelerin tasarlanması ve tarihi mirasa sahip çıkmak gerektiğini belirtti.
Turistlerin ülkelere doğa, tarih ve mutfağını tanımak, güzel izlenimler elde etmek için gittiğini söyleyen Altuğra, KKTC’de yaşanan çevre, trafik, kirlilik gibi sorunlar nedeniyle turistlerin ülkeye gelmek istemeyeceğini belirtti.

Sucuoğlu: Çevre için ayrılan bütçe yetersiz
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Çevre Sorunları” hakkında konuşma yaptı.
Sucuoğlu, çevre sorunlarının turizmi olumsuz etkilediğini belirtti.
Genel bütçe rakamlarına değinen Sucuoğlu, Çevre Dairesi’ne bütçe içinde ayrılan oranın binde bir olduğunu söyledi.
Çevrenin önemine işaret eden Sucuoğlu, egzoz emisyon ölçümlerinin yapılamadığını, çöp alanlarının rehabilite edilmesi projesinde bütçe ayrılmadığını belirtti.
Sucuoğlu, taş ocakları felaketinin çözüm beklediğini, atık atılmasının önlenemediğini, tabela ve sis kirliliğine çözüm bulunamadığını, elektrik santrallarına filtre takılmadığını söyleyerek, Girne Antik Limanı’nda da çevre kirliliğinin had safhada olduğunu belirtti. Sucuoğlu, bu sorunların geçmişten günümüze devam ettiğini kaydetti. 
36 taş ocağının aktif olduğunu dile getiren Sucuoğlu, taş ocaklarının çevre ve insan sağlığına zarar verdiğini söyledi.

Canaltay: Öğrenci sayısında düşüş var
UBP Milletvekili Resmiye Canaltay da, “Özel Eğitim ve Meslek Okulları” konusunda güncel konuşma yaptı.
DAÜ’de öğrenci sayısında düşüş olduğunu dile getiren Canaltay, konuşmasında rakamlarla ilgili bilgi verdi.
Canaltay, DAÜ’deki düşüşün nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyleyerek, çalışanların maaşları ile ilgili soruna değinerek, rektör yardımcılarının istifalarının nedeninin ne olduğunu sordu.
Özel eğitimle ilgili yasanın bir an önce Cumhuriyet Meclisi’ne getirilmesi gerektiğini belirten Canaltay, kreş gibi açılan özel eğitim kurumları bulunduğunu kaydetti.
Canaltay, Güney Kıbrıs’ta bulunan üniversitelerde okuyan öğrencilere yönelik burslar konusunda bakana bazı sorular yöneltti.

Oğuz: Sanayi bölgeleri es geçiliyor
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Sanayi Bölgeleri hakkında yaptığı güncel konuşmada, sanayinin hiç sorunu yokmuş gibi lanse edildiğini ve sanayi konusunun hiç ele alınmadığını söyledi.
Oğuz, ülkede 4 ilçede sanayi bölgesi bulunduğunu söyledi. 
Elektriğin maliyetinin artmasının sanayiciyi de çok etkilediğine işaret eden Oğuz, ülkede toplam 18 sanayi bölgesi oluşturulduğunu, ancak bunların sadece 15’inin işlevsel olduğunu aktardı.
Organize sanayi bölgelerinin ciddi bir istihdam alanı yarattığına dikkat çeken Oğuz, bu kadar büyük bir alanda devletin de üzerine düşen yükümlülükleri olduğunu, bunların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Nami, Oğuz’u doğruladı
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Dursun Oğuz’un dile getirdiği sıkıntıların gerçek olduğunu belirterek, Sanayi Bölgeleri’nden toplanan kiraların Maliye’ye gittiğini ve bütçe yapılırken, bu paraların bütçeye dağıtıldığını ve çok küçük bir miktarının Sanayi Bölgeleri’nin ihtiyaçları için ayrılabildiğini kaydetti.
Sanayi bölgelerinde birçok kaçak yapı sorunu da bulunduğunu belirten Bakan Nami, bu konuda 16 tane soruşturma memurunu eğittiklerini ve ilk olarak Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin denetlenerek, kurallara uymayanlara 17 tane ceza yazıldığını anlattı.

Tatar: Doğru işler de yapılıyor
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ise, konuşmasını KKTC rekabet edilebilirlik raporunu ele almak için yaptığını belirterek, raporda, doğru işler yapıldığında, güzel işlerin yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.
İnsan kaynakları konusuna işaret eden Tatar, “Bizim ülkemizin en önemli sermayesi insan kalitesidir” dedi.
Rapor hakkında ayrıntılı bilgi veren Tatar, ülkede terörizmin bulunmamasının da raporda yer aldığına dikkat çekti.
Ara eleman konusuna da değinen Tatar, eğitim konusunun da artık ele alınması gerektiğini vurguladı.


Gündüz: Balık yemek artık mümkün değil
UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, Balıkçılık ve balıkçı barınakları ile ilgili yaptığı güncel konuşmasında, son dönemde yapılan zamlarla restoranlarda artık balık yemenin mümkün olmadığına işaret ederek, bir ada ülkesinde balık yenilemediğini söyledi. 
Denizlerin kirlenmesi konusuna değinen Gündüz, denetimlerin yasal ve teknik boyutta yapılamadığını, avlanmanın yasak olduğu dönemlerde yurt dışından tekne ve gır gırların geldiğini ve yasak avlanabildiğini söyledi.


Saner: Yağışlardan birçok bölge etkilendi
UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Korkuteli-Dörtyol su bandı konusunda yaptığı güncel konuşmada, ülkede son yaşanan yağmurlarda birçok göletin su dolduğunu kaydetti.
Doğal afetlerde hükümetin uygulaması gereken kurallar olduğunu belirten Saner, yağışlardan dolayı Dörtyol bölgesinde sıkıntı yaşandığını ve doğal afet nedeniyle, Dörtyol köyünde zarara uğrayan vatandaşların doğal haklarının oluştuğunu, bu bölgede zarar görenlerin hükümet tarafından ödenmesi gerektiği kaydetti.

Şahali: Kanal 119 yaşında
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali söz alarak, Dörtyol Korkuteli ortasında olan kanalın 1900 yılında inşa edildiğini yani kanalın 119 yaşında olduğunu söyledi.
Kanala yapılan müdahale sonucunda oluşan hasarın, ortak bir çalışma ile 16 tırlık kayanın nakledilmesi ile sorunun çözüldüğünü dile getiren Şahali, Korkuteli Dörtyol bölgesinde kaybın sadece mal kaybı olduğunu kaydetti.

Üstel: Otoyollar önemli
UBP Milletvekili Ünal Üstel “Otoyollar” ile ilgili yaptığı konuşmada, ülkenin lokomotif sektörünün eğitim ve turizm olduğuna dikkat çekerek, bu lokomotif sektörlerin kullanımında otoyolların önemine dikkat çekti.
Lefkoşa -Girne anayolunda trafikte sürekli sıkışıklık yaratıldığını dile getiren Üstel, hükümetin bu konuya çözüm üretmediğini savundu.
Özellikle Lapta bölgesinin turizm açısından önemli bir bölge olduğunu söyleyen Üstel, bölgede  sorunlardan dolayı yaşanan sıkıntıları aktardı.
Sabahları Girne’den Lefkoşa’ya gelirken yollarda yaşanan trafik ızdırabının  devam ettiğini belirten  Üstel, sel felaketinde yaşanan kazanın izlerinin halen orada durduğunu söyledi ve ilgili Bakan’dan oradaki görüntünün değişmesini talep etti.

Çaluda: Çeler taş üstüne taş koymadı
UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da söz alarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmaları ile ilgili konuşma yaptı.
İlgili Bakanın sadece “yapacağız” dediğini dile getiren Çaluda,  bakanlıkta taş taş üstüne konmadığını iddia etti.
Bakanlığa bağlı dairelerin de günün koşullarına göre tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Çaluda, her yapılan eleştiride  Bakan’ın hep eskiyi eleştirdiğini kaydetti.
2006 yılında yabancıların çalışma yasası ve tüzüğü ile ilgili merhum Bakan Sonay Adem zamanında çok önemli adımlar atıldığını anlatan Çaluda, 13 yılda 6.5 yıl CTP 6.5 yıl da UBP’nin görev yaptığını, önemli olanın icraatlar olduğunu kaydetti.
Meclis konuşmaların ardından dünkü çalışmalarını tamamladı.
Cumhuriyet Meclisi bir sonraki oturumunu,  22 Nisan Pazartesi saat 10.00’da gerçekleştirecek.


Çeler: İleriye bakalım
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, geçmişi eleştirmeyeceğini ileriye bakacağını söyleyerek, Bakanlığın hukukçusu olmadığını ve kendilerinin çok zorluk yaşadığını kaydetti.
Çaluda’ya “Sin da gal orda” diyen Çeler ile Çaluda arasında bir tartışma çıktı.
Tüm vatandaşları sosyal güvenlik çatısı altında sigortalı olarak çalıştırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çeler, geçen hafta asgari ücret yasasında değişiklik yapmak için de gerekli çalışmanın yapıldığını belirtti.
Çeler ayrıca, Meclis konuşmalarında daha saygılı olunması gerektiğini da kaydetti.
Sektörler ile kendilerinin kavga etmediğini ifade eden Çeler, tek amacının halka hizmet olduğunu söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474